Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Το εκρηκτικό μείγμα και τα αποτελέσματα των εκλογών

ΤΟΥ Ν. Ι. ΜΕΡΤΖΟΥ
Προέδρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, δημοσιογράφου και συγγραφέα

Από χρόνια πια αποτελεί κοινόν τόπον η διαπίστωση ότι το πολιτικό σύστημα αποσυντίθεται και τελεί υπό ρευστή συνεχή ανασύνθεση με ακόμη αβέβαιο και πιθανότατα παρακινδυνευμένο νέο σημείο ισορροπίας. Την απόλυτη ρευστότητα προκάλεσαν και διατηρούν με πρωτοφανή σφοδρότητα τέσσερα ταυτόχρονα αίτια:
1. Το γκανγκστερικό δίκτυο κομματικής πελατείας στη δομή του Δημοσίου και κατόπιν η κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού.
2. Οι ανεύθυνες έως εγκληματικές πολιτικές επιλογές των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας - ιδίως από το 2009.
3. Η ταυτόχρονη διεθνής και ελληνική οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την ανεπαρκή, αργόστροφη διαχείρισή της από την Ελλάδα και την Ευρώπη.
4. Οι οδυνηρές έως απάνθρωπες συνέπειες των οριζοντίων οικονομικών μέτρων.
Αυτό το εκρηκτικό μείγμα πολλών μεγατόνων εξερράγη σε μια φοβική εσωστρεφή ελληνική κοινωνία εθισμένη στα «κεκτημένα» μιας πλαστής ευημερίας, πλήρως παραπληροφορημένη, αποκομμένη από τις πατρώες αξίες της, από τους καρπούς της παιδείας και την έννοια της αμφίδρομης νομιμότητος, χωρίς έγκυρη ηγεσία, συνοχή και παραγωγή. Επιπλέον μεταβατική και άκρως συναισθηματική.
Τα εκλογικά αποτελέσματα καταγράφουν στον κοινωνικο-πολιτικό χώρο σεισμικές ανακατατάξεις με ραγδαίους ρυθμούς σε διάστημα 40 μόλις ημερών. Φανερώνουν ότι ο Εγκέλαδος καραδοκεί τρομερός. Επειδή τα εκλογικά ποσοστά προκαλούν απατηλές εντυπώσεις, προσφεύγουμε στο αμάχητο τεκμήριο των ψυχρών αριθμών.
Την 6η Μαΐου 2012 τρία κόμματα έχασαν σε 40 μήνες 3.438.739 συνολικά ψηφοφόρους του 2009 -το μισό εκλογικό σώμα.
Απώλειες: ΠΑΣΟΚ: 2.179.387, ΝΔ: 1.056.859 και ΛΑΟΣ: 202.739.
Στον αντίποδα πέντε κόμματα -τα τρία νεοπαγή- κέρδισαν 2.240.275 και ο κονιορτός των Μικρών 1.066.000.
Κέρδη: ΣΥΡΙΖΑ: 745.610, Ανεξάρτητοι Ελληνες: 670.596, Χρυσή Αυγή: 419.130, ΔΗΜ.ΑΡ.: 386.116, ΚΚΕ: 18.823.
Την 17η Ιουνίου 2012 τα δύο πρώτα κόμματα μοιράσθηκαν 1.226.694 νέες επιπλέον ψήφους: ΝΔ: 633.340 και ΣΥΡΙΖΑ: 593.354. Τα επτά επόμενα κόμματα και τα Μικρά έχασαν 1.652.831 μέσα σε 30 μόνον ημέρες. Παρά την κρισιμότητα των εκλογών, απείχαν 200.000 ψηφοφόροι της 6ης Μαΐου και άλλοι 61.323 ψήφισαν άκυρο/λευκό! Ο κονιορτός των Μικρών, που την 6η Μαΐου είχε συγκεντρώσει το 19% του εκλογικού σώματος, έχασε 851.207 και κράτησε μόνον 216.793. Το ΚΚΕ έχασε 258.948 από τις 536.072 του Μαΐου. Οι Οικολόγοι 130.000 από τις 185.410!
Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ με 1.654.876 απέχει μόνον 170.518 ψήφους από τις 1.825.394 της ΝΔ. Πλην των πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών τους, τα δύο αυτά πρώτα κόμματα διαφέρουν ριζικά ως προς την πηγή και τα κίνητρα των ψηφοφόρων τους.
Από το Νοέμβριο 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ (τότε 315.655) κέρδισε 1.339.221 νέους ψηφοφόρους που τους κινεί η οργή και η απελπισία αλλά όχι -τους πλείστους- η κοινή ιδεολογία. Αντίθετα η ΝΔ απέτυχε να ανακτήσει 423.519 από τους 2.248.913 ψηφοφόρους του Νοεμβρίου 2009, οπότε είχε τη χειρότερη επίδοση τής έως τότε ιστορίας της. Τον Ιούνιο ανέκτησε μόνον το 60% των απωλειών της, αλλά αυτοί οι ανακτηθέντες 633.340 ψήφισαν «το μη χείρον» και παραμένουν επιφυλακτικοί.
Αναντίρρητα από το Νοέμβριο 2009 η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου. Το γεγονός άργησαν πολύ να συνειδητοποιήσουν οι ηγεσίες της, αμέλησαν εγκληματικά να το αντιμετωπίσουν και παρέλειψαν βλακωδώς να το καταστήσουν κοινή συνείδηση του Λαού, ώστε να τον εμπνεύσουν και να τον οδηγήσουν με σαφές επιτελικό σχέδιο σε καθαρούς στόχους.
Οι δύο εφετινές εκλογικές αναμετρήσεις και τα αποτελέσματά τους θέτουν το ερώτημα μήπως, Θεός φυλάξοι, ο Λαός γλιστρήσει και σε Εμφύλιο Πόλεμο. Τούτο εξαρτάται από τις ηγεσίες της πολιτικής - και όχι μόνον. Πάντως φανερώθηκε ότι:
- η κοινωνία και τα κόμματα είναι μετακινουμένη άμμος,
- ορισμένοι ηγέτες θέτουν τα ιδεολογήματά τους πάνω από το Σύνταγμα, τη νομιμότητα και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας,
- το πολιτικό εκκρεμές κινείται με βιαιότητα προς τα δύο άκρα του.
Κανείς δεν πιστεύει ασφαλώς ότι οι 1.339.221 πολίτες, που ψήφισαν μαζικά ΣΥΡΙΖΑ σε δύο αλλεπάλληλα κύματα 40 ημερών, «διαβάζουν» την ελληνική πραγματικότητα με την επιστημονική ανάλυση των κορυφαίων αριστερών στελεχών του. Ούτε πιστεύει κανείς ότι είναι ναζί ή, έστω, είδαν απλώς μια σελίδα του «Μάιν Καμπφ» οι 425.952 ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής. Ποιος από τους 462.952 (και μόλις το Μάιο 670.957) Ανεξάρτητους Ελληνες νομίζει σοβαρά πως αρκεί ο τσαμπουκάς μας στην Τουρκία για να κολυμπάμε στο πετρέλαιο και τα πετροδολάρια; Το συναίσθημα -κατά περίπτωση διαφορετικό αλλά παντού ορμητικό? κινεί τη συντριπτική πλειοψηφία όλων αυτών. Είναι οι άλλες όψεις του κοινού νομίσματος -και του «νομίζω»- αλλά είναι οι συνέπειες -όχι το αίτιο- του Μεγάλου Σεισμού. Και βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού.
Η εγκληματική τακτική αλλεπάλληλων πολιτικών ηγεσιών σε κάθε επίπεδο επί μακρά χρόνια διεσάλευσε τα θεμέλια του Ελληνισμού -και όχι μόνον της οικονομίας. Πριν είναι αργά, επείγει να επανέλθουμε και να στηριχθούμε όλοι στις πατρώες αξίες μας: ανθρωπιά και λεβεντιά, τιμή και αξιοπρέπεια, χρέος στην Πατρίδα και στον πάσχοντα άνθρωπο, δίκιο και επιείκεια, Υβρις και Νέμεσις, σεβασμός του διαφορετικού και αλληλοπεριχώρηση, κατάφαση στη Ζωή και σύνθεση των δυνάμεών της, γενναιοδωρία και φιλοξενία. Ολοι τις φέρουμε μέσα μας και θα θέλαμε να φανούν. Λείπει, ακόμη, το φύραμα που θα φυράνει την καλή ζύμη.
Θα ξεκινήσουμε όταν συμφωνήσουμε όλοι ότι όλα τα παιχνίδια διεξάγονται με συγκεκριμένους κανόνες εκ των προτέρων γνωστούς που τους σέβονται όλοι οι παίκτες. Δυστυχώς, αυτό το αυτονόητο δεν ίσχυσε και, ακόμη χειρότερα, δεν ισχύει. Και αυτό είναι θανάσιμος κίνδυνος. Η κινουμένη άμμος είναι εδώ.
Αποκαλυπτικό και ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι οι μισοί τουλάχιστον των 300 εισέρχονται πρώτη φορά στη Βουλή και ότι 80 βουλευτές του Μαΐου (30% των 300) απέτυχαν τον Ιούνιο. Ποιοι θα τολμήσουν να τεντώσουν το σκοινί;

Πηγή: agelioforos.gr

3 σχόλια:

  1. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ26 Ιουνίου 2012 στις 11:19 π.μ.

    Η σταθεροποίηση της κινουμένης άμμου, αποτελεί προϋπόθεση για την εν συνεχεία διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας. Όμως, πως μπορεί να σταθεροποιηθεί η κινουμένη άμμος, όταν το πολιτικό - κοινωνικό - ηθικό - οικονομικό υπόβαθρο είναι σαθρό; Οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν προς δύο κατευθύνσεις: α) ΠΩΣ ΟΔΗΓΗΘΗΚΑΜΕ ΕΔΩ: Να συλληφθούν και να λογοδοτήσουν (ΟΛΟΙ) οι υπαίτιοι. Να επιστραφούν τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν. Να δημευθούν οι περιουσίες που προέκυψαν από καταχρήσεις του δημοσίου χρήματος, όχι μόνον επ' ονόματι των καταχραστών και των κληρονόμων τους, αλλά και όλων των συγγενικών και φιλικών τους προσώπων. Να λογοδοτήσουν και όσοι ωφελήθηκαν από αυτούς ως αποδεχθέντες χρήματα που δεν τους ανήκαν (προϊόν εγκλήματος). Να τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι με οποιονδήποτε τρόπο κάλυψαν τέτοιες ενέργειες, ακόμη και με απλή ανοχή ή σιωπή. Οι περίφημες "πολιτικές ευθύνες" να αποδοθούν πραγματικά και οι υπαίτιοι να υποστούν τις πραγματικές συνέπειες των πολιτικών τους ευθυνών (π.χ. Αν κάποιος αξιωματικός λάβει λανθασμένες αποφάσεις στο πεδίο της μάχης, υπό την πίεση των συνθηκών που επικρατούν εκεί, εκτελείται. Ο πολιτικός που λαμβάνει τις αποφάσεις του εν πλήρει επιγνώσει, χωρίς πίεση χρόνου και με την άνεση της ισχύος που απορρέει από τη θέση του, πρέπει να τιμωρηθεί πολλαπλά). β) ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΗΣ: Να αποκατασταθούν ΑΜΕΣΑ όλες οι αδικίες που υπέστησαν και εξακολουθούν να υφίστανται οι πολίτες. Να διεκδικήσει η χώρα μας όσα έπρεπε να έχει ήδη διεκδικήσει από κάθε τρίτο και από οποιοδήποτε αιτία. Να διασφαλισθεί το αυτονόητο (ότι ισχύει σε κάθε ευνομούμενη χώρα) για το σύνολο των Ελλήνων πολιτών. Αυτά για αρχή, γιατί τα αιτήματα των Ελλήνων πολιτών για το μέλλον (;) τους δεν μπορούν να αναφερθούν στο παρόν σημείωμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Εἶ­ναι φα­νε­ρὸ ὅ­τι ἡ πο­λι­τεί­α ποὺ ἀ­πο­τε­λεῖ­ται ἀ­πὸ πο­λί­τες τῆς με­σαί­ας τά­ξε­ως εἶ­ναι ἡ ἀ­ρί­στη καὶ ὅ­τι οἱ κα­λῶς κυ­βερ­νώ­με­νες πό­λεις εἶ­ναι ἐ­κεῖ­νες ὅ­που οἱ με­σαί­α τά­ξη εἶ­ναι πλέ­ον ἰ­σχυ­ρὴ καὶ πο­λυ­α­ριθ­μό­τε­ρη ἀ­πὸ τὶς ἄλ­λες δυ­ὸ ἄλ­λες τά­ξεις μα­ζί».

    «Οἱ ἀ­δύ­να­μοι δὲν γνω­ρί­ζουν νὰ ἄρ­χουν ἐ­νῶ οἱ πλού­σιοι δὲν γνω­ρί­ζουν νὰ πει­θαρ­χοῦν σὲ κα­μιὰ ἀρ­χή, ἀλ­λὰ θέ­λουν νὰ ἀ­σκοῦν τὴν ἐ­ξου­σί­α δε­σπο­τι­κά. Ἔ­τσι δη­μι­ουρ­γεῖ­ται πο­λι­τεί­α δού­λων καὶ ἀ­φεν­τῶν καὶ ὄ­χι ἐ­λεύ­θε­ρων πο­λι­τῶν καὶ ἀν­θρώ­πων».

    Αριστοτέλους Πολιτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. k.Mέρτζο ΜΗΠΩΣ ΠΟΥΛΑΤΕ ΣΟΥΡΟΥΠΙΑΣΤΟΥΣ ...ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΝΥΜΦΑΙΟ????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.