Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Η ΕΛΜΕ για την κατασκευή κτιρίου για τις λυκειακές τάξεις του γυμνασίου Λαιμού

Το θέμα της κατασκευής κτιρίου για τη στέγαση των λυκειακών τάξεων του φυμνασίου Λαιμού θίγει με επιστολή του προς τον δήμαρχο Πρεσπών Βασίλη Τσέπα, το Δ.Σ. της ΕΛΕΜ Φλώρινας.
Αναλυτικά η επιστολή:

Κ. Δήμαρχε
Στο Γυμνάσιο Λαιμού λειτουργούν τρεις Λυκειακές τάξεις από το 2004. Ολόκληρο το σχολείο στεγάζεται σε σχολικό κτήριο το οποίο κατασκευάστηκε το 1976 για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Γυμνασίου μόνο. Το κτήριο σήμερα διαθέτει δύο αίθουσες και ένα εργαστήριο πληροφορικής στο ισόγειο και τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας στον 1ο όροφο. Για την λειτουργία των Λυκειακών Τάξεων καταργήθηκε η αίθουσα εκδηλώσεων και γυμναστικής του 1ου ορόφου η οποία χωρίστηκε με τοίχο σε δύο αίθουσες διδασκαλίας που δεν ξεπερνούν τα 20 τ.μ. Επίσης χωρίστηκε με κτιστό τοίχο ο χώρος όπου στεγαζόταν το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών του Γυμνασίου, προκειμένου να προκύψουν δυο νέες αίθουσες διδασκαλίας, ενώ τα επιστημονικά όργανα του σχολείου βρίσκονται από τότε σε ντουλάπες σε κανονικές αίθουσες διδασκαλίας.
Για την διδασκαλία στα τμήματα των κατευθύνσεων της Β΄ και Γ΄ Λυκείου καθώς και των μαθημάτων επιλογής, οι μαθητές του Λυκείου μετακινούνται σε άλλο Δημοτικό κτήριο του Λαιμού (Αγροτολέσχη) το οποίο όμως απέχει πάνω από 500 μ. από το κύριο σχολικό κτήριο. Η λύση αυτή δόθηκε το 2008 και χαρακτηρίστηκε ως προσωρινή.
Την ίδια χρονική περίοδο η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φλώρινας εκπόνησε μελέτη για την κατασκευή νέου σχολικού κτηρίου για το Λύκειο του Λαιμού Πρεσπών. Η πρόθεση της Νομαρχίας ήταν να ενταχθεί η ανέγερση του κτηρίου σε κοινοτικό πρόγραμμα. Η μελέτη και ο σχεδιασμός έγινε σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα του ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων) και βάσει των προδιαγραφών που όριζε ο ίδιος ο οργανισμός.
Ο σχεδιασμός του κτηρίου είναι από τους πιο σύγχρονους φυσικά, αφού προβλέπει πέντε αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια πληροφορικής, σχεδίου – αισθητικής αγωγής, ξένων γλωσσών και φυσικών επιστημών, βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, αναρρωτήριο, γραφείο Συλλόγου Γονέων αλλά και κλειστό γήπεδο – αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με λυόμενη σκηνή, κινητά καθίσματα αποδυτήρια κ.λπ. Το διώροφο κτήριο καλύπτει συνολικά τα 1.953 τ.μ.
Το καλοκαίρι του 2010 η Νομαρχία Φλώρινας έστειλε ειδικό επιτελείο για την αυτοψία του οικοπέδου όπου έγινε και μελέτη της στατικότητας του εδάφους.
Έκτοτε και με τις αλλαγές που επέφερε ο ν. Καλλικράτη την ευθύνη για τις σχολικές μονάδες ανέλαβε η κάθε οικεία Δημοτική αρχή, δηλαδή για την περίπτωση του σχολείου, ο Δήμος Πρεσπών.
Τον Οκτώβριο του 2011 ο Δήμος Πρεσπών σε έγγραφό του – ανοικτή επιστολή που αφορούσε στον κατά προτεραιότητα προσδιορισμό των έργων και προϋπολογισμών του είχε εντάξει την ανέγερση του κτηρίου στις εργασίες Β΄ φάσης (δηλαδή σε αυτές που δεν είναι προτεραιότητας) και ο προϋπολογισμός ανερχόταν στα 800.000 €.
Βέβαια εφόσον η κατασκευή του σχολείου δεν εντάχθηκε στον Πίνακα Α΄ ο οποίος ουσιαστικά περιλαμβάνει όλα τα έργα και δράσεις του Δήμου για τα οποία θα ζητηθεί χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω των προγραμμάτων της, αυτό σημαίνει ότι η ελπίδα για την εκτέλεση του έργου εξανεμίζεται.
Γεγονός βέβαια παραμένει ότι το σχολείο αντιμετωπίζει σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα τα οποία παρεμποδίζουν την εκπαιδευτική πράξη.

Το Δ.Σ. ΕΛΜΕ Φλώρινας ζητάει να προβείτε άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειές σας ώστε να πραγματοποιηθεί το ταχύτερο η εκτέλεση του παραπάνω έργου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Μπουντουλούλης Ευάγγελος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Κολοκοντές Αργύρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.