Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Κλείνει για 4 μήνες ο ΑΗΣ Μελίτης

Κλείνει εκ νέου και για τέσσερις μήνες, η πιο σύγχρονη και αποδοτική μονάδα της ΔΕΗ, η μονάδα της Μελίτης στη Φλώρινα, στερώντας από την επιχείρηση την ηλεκτρική ενέργεια με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής και τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους για την εταιρεία. Επισήμως, η διακοπή της λειτουργίας αποδίδεται στην πρώτη μεγάλη συντήρηση, που προβλέπεται για τη μονάδα κατά την πρώτη δεκαετία λειτουργίας της (η Μελίτη ξεκίνησε την κανονική της λειτουργία το 2003).
Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο, η συντήρηση αυτή ήταν προγραμματισμένη για το ερχόμενο φθινόπωρο και αποφασίστηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ να επισπευσθεί χρονικά κατά ένα εξάμηνο, εξαιτίας του σοβαρότατου προβλήματος στην τροφοδοσία της μονάδας με λιγνίτη. Καθώς λοιπόν η μονάδα δεν τροφοδοτείται επαρκώς με λιγνίτη, κρίθηκε ότι θα ήταν προτιμότερο να κλείσει τώρα ώστε να αυξηθούν τα αποθέματα καυσίμου στις αυλές της μονάδας και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της κατά τους θερινούς μήνες.
Την ίδια στιγμή πάντως που ο προγραμματισμός λειτουργίας της Μελίτης γίνεται με κριτήριο όχι την κερδοφορία της επιχείρησης αλλά τη... διαθεσιμότητα του λιγνίτη, το καύσιμο που βρίσκεται άφθονο στο γειτονικό ορυχείο της Βεύης, παραμένει ανεκμετάλλευτο, καθώς ο διαγωνισμός για τη μίσθωσή του έχει μετατραπεί σε νέο... «γεφύρι της Άρτας». Όπως μάλιστα αναφέρουν πληροφορίες τόσο από το μέτωπο της ΔΕΗ όσο και από τους εμπλεκόμενους στο διαγωνισμό, από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ δεν διαφαίνεται ουσιαστική επιθυμία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα τροφοδοσίας του εργοστασίου της Μελίτης.

Το πρόβλημα
Είναι χαρακτηριστικό ότι και πέρυσι, η μονάδα έμεινε κλειστή περίπου 7 μήνες, με τη διοίκηση της ΔΕΗ να επικαλείται και τότε λόγους συντήρησης. Η πραγματική αιτία ωστόσο ήταν οι ελλείψεις στην τροφοδοσία λιγνίτη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τον ημερήσιο προγραμματισμό του ΔΕΣΜΗΕ, πέρυσι η Μελίτη κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους βρέθηκε να λειτουργεί επί μακρό χρονικό διάστημα είτε σε χαμηλό φορτίο (189MW) είτε καθόλου, ενώ τον Απρίλιο και το Μάιο έμεινε εντελώς κλειστή.
Το πρόβλημα έγινε ακόμη εντονότερο όταν το περίφημο ορυχείο Αχλάδας που αποτελεί και τη μοναδική πηγή τροφοδοσίας, αντιμετώπισε προβλήματα και παρέδιδε μειωμένες ποσότητες στη Μελίτη. Κάποιες πληροφορίες ανέφεραν ότι έναντι συμβατικής υποχρέωσης για παράδοση ημερησίως 8 χιλιάδων τόνων, το ορυχείο παρέδιδε επί μακρόν, ποσότητες της τάξης των 3 χιλιάδων. Τα προβλήματα αυτά, οδήγησαν τη ΔΕΗ να αναζητήσει εναλλακτικές προσωρινές λύσεις, με τον Γ.Δ. παραγωγής της εταιρείας Γ. Κοπανάκη να παραδέχεται ότι «ο σταθμός της Μελίτης έχει την ιδιαιτερότητα να τροφοδοτείται μόνο από ένα ορυχείο, χωρίς να έχουμε εναλλακτική λύση».
Οι προσωρινές εναλλακτικές που χρησιμοποιήθηκαν έκτοτε είναι η μεταφορά ποσοτήτων λιγνίτη από τα ορυχεία ΛΓΔΜ, από τα ορυχεία της ΜΕΤΕ και τα ορυχεία της Λάρκο στα Σέρβια, ενώ επίσης έγιναν εισαγωγές κάρβουνου από τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Σημειώνεται ότι η Μελίτη είναι η πιο σύγχρονη και αποδοτική μονάδα της ΔΕΗ, με ονομαστική ισχύ 330MW, καθαρή ισχύ 289MW και θερμική απόδοση 31,88%.

Βεύη
Το γειτονικό ορυχείο της Βεύης, αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική βιώσιμη λύση για την τροφοδοσία της μονάδας, ωστόσο διαχρονικά και διακομματικά οι κυβερνήσεις αδυνατούν να ολοκληρώσουν το περίφημο διαγωνισμό για την εκμίσθωση του ορυχείου. Θυμίζουμε ότι η πρώτη διαδικασία ξεκίνησε το 2006 επί υπουργίας Δ. Σιούφα στο τότε ΥΠΑΝ, ενώ ακόμη και σήμερα η δεύτερη διαδικασία που ξεκίνησε το 2009 επί ΠΑΣΟΚ παραμένει ανολοκλήρωτη, με διάφορα προσχήματα.

Πηγή: express.gr

1 σχόλιο:

  1. ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΙΕΣ,ΓΝΩΡΙΖΕΙ Ο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΗΣ ΟΤΙ Η ΜΟΝΑΔΑ ΗΤΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΡΙΜΗΝΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΥΣΙ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2011 ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΕΘΗΚΕ ΑΡΧΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΜΠΤΕΒΡΙΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ 2012? ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΚΑΤΙΑ ΜΟΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΗΣ.
    ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.