Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Υπόμνημα του δημάρχου Αμυνταίου στον υπουργό ΠΕ.Κ.Α.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Μάκης Ιωσηφίδης, συμμετείχε στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργεια και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου με τους φορείς της Δυικής Μακεδονίας. Μάλιστα ο κ. Ιωσηφίδης συμμετείχε στη συνάντηση με διπλή ιδιότητα, καθώς εκτός από Δήμαρχος Αμυνταίου είναι και Πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων.
Στη σύσκεψη ο Δήμαρχος Αμυνταίου ανέπτυξε τις θέσεις και τα αιτήματα του Δήμου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς επίσης κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα. Τα αιτήματα που έθεσε ο Δήμαρχος, περιληπτικά είναι τα εξής:
* Έγκριση της πρότασης για χρηματοδότηση του έργου για εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και αποχετευτικά δίκτυα στη λεκάνη της Εορδαίας για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας, μεταξύ των οποίων οι οικισμοί της Δ.Ε. Φιλώτα.
* Διαχείριση του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης από τους Ενεργειακούς Δήμους και αύξηση του κονδυλίου από 0,4 σε 1,2%.
* Επιβολή τέλους εξόρυξης λιγνίτη στη ΔΕΗ και απόδοσή του στους οικείους Δήμους.
* Επαναπόδοση των αποκαταστημένων εκτάσεων των ανενεργών ορυχείων στις τοπικές κοινωνίες.
* Δημιουργία μονάδας αποθείωσης για τον ΑΗΣ Αμυνταίου – Φιλώτα.
* Επιτάχυνση των διαδικασιών μετεγκατάστασης των οικισμών Αγίων Αναργύρων και Κλειδίου.
* Δημιουργία ΒΕΠΕ στο Αμύνταιο και τον Άγιο Παντελεήμονα και ειδική ρύθμιση στον επενδυτικό νόμο για προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή.
* Ολοκληρωμένο σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και εγκατάσταση Πάρκου Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε έκταση 1000 στρεμμάτων.
* Χρηματοδότηση για την εγκατάσταση πιλοτικών συστημάτων Τηλεθέρμανσης με βιομάζα στους οικισμούς του Δήμου Αμυνταίου.
* Χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ ειδικής μελέτης για το ρήγμα στα Βαλτόνερα
* Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων και δημοσίων κτηρίων στο Δήμο Αμυνταίου.
* Εγκατάσταση σταθμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Το σύνολο των αιτημάτων και θέσεων του Δήμου Αμυνταίου αποτελεί σημαντικές ενέργειες που θα οδηγήσουν την περιοχή σε αναπτυξιακή τροχιά, καθώς ο στόχος είναι να παραμείνει ενεργειακός πόλος, αλλά και να ενδυναμωθούν οι άλλοι τομείς της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός και η αγροτική ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.