Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Φλώρινα, η πόλη της… σιωπής!

Κυριακή του Πάσχα. Μια ηλιόλουστη, όμορφη μέρα, ιδανική για τον εορτασμό του Πάσχα με τον παραδοσιακό ελληνικό τρόπο. Το ψήσιμο του οβελία είχε την τιμητική του, τα χωριά γέμισαν και πάλι κόσμο, οι οικογένειες μαζεύτηκαν γύρω από το ίδιο τραπέζι. Φαγητό, ποτό, γέλια, κέφι, χορός. Το Πάσχα των Ελλήνων.
Από την άλλη όμως δε μπορείς και να μην γκρινιάξεις, έστω και μια τέτοια μέρα. Εδώ και μερικά χρόνια είχε επισημανθεί από πολλούς ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στη Φλώρινα. Και το κενό αυτό, δυστυχώς, μεγαλώνει. Είτε από αδιαφορία, είτε από αβλεψία. Όποιος όμως και να είναι ο λόγος, η ουσία είναι πως το κενό αυτό υπάρχει.
Αναφέρομαι φυσικά στο τουριστικό έλλειμμα που παρουσιάζει η Φλώρινα και παρατηρήθηκε έντονα και το Πάσχα, όπως είχε συμβεί άλλωστε και τα Χριστούγεννα. Μια πόλη έρημη, χωρίς ζωή, χωρίς πνοή, χωρίς προοπτική.
Είναι γεγονός πως φέτος αρκετοί επέλεξαν την πόλη μας για να περάσουν τούτες τις Άγιες Ημέρες. Άνθρωποι κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα που είχαν την οικονομική άνεση για κάτι τέτοιο. Πήραν τις οικογένειες και τους φίλους τους και με ορμητήριο τη Φλώρινα επισκέφτηκαν Πρέσπες, Νυμφαίο, Αμύνταιο. Ήρθαν εδώ για να περάσουν οικογενειακές στιγμές μακριά από το θόρυβο των μεγαλουπόλεων τους. Αλλά η πραγματικότητα που αντίκρισαν ξεπέρασε ακόμα και τη φαντασία τους.
Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν ένοιωσαν σα να βρίσκονταν σε μια έρημη πόλη, που έδειξε να μην τους υπολογίζει. Και αυτό γιατί έψαχναν με το… κιάλι να βρουν μια ανοιχτή ταβέρνα για να περάσουν το μεσημέρι τους, για να γευτούν παραδοσιακές γεύσεις. Και ήταν ζήτημα αν υπήρχαν 1-2 ανοιχτές. Το ίδιο συνέβαινε και με άλλα καταστήματα, ταχυφαγεία, ζαχαροπλαστεία κ.λπ., ακόμα και με περίπτερα!
Αυτή είναι και η χειρότερη εικόνα που μπορούμε να περάσουμε προς τα έξω. Γιατί σε σύγκριση με άλλες πόλεις, και ειδικά γειτονικές μας, υστερούμε και σε αυτόν τον τομέα. Γιατί, αύριο μεθαύριο, αυτοί που ήρθαν στη Φλώρινα και απογοητεύτηκαν να μας ξαναπροτιμήσουν; Σίγουρα θα πάνε κάπου αλλού. Και μετά θα γκρινιάζουμε όλοι μας… Αφού πρώτα τους «διώξαμε» με τον τρόπο μας.
Το δυστύχημα είναι ότι η πόλη μας διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα – υποτυπώδες έστω – τουριστικό δίκτυο. Μια «αλυσίδα» δηλαδή μεταξύ ξενοδοχείων, εστιατορίων, εμπορικών καταστημάτων. Που θα μπορούν να συνεργάζονται και να καλύπτουν τις ανάγκες των επισκεπτών. Για παράδειγμα σε πρώτο στάδιο θα υπάρχει ενημέρωση από τα ξενοδοχεία για το πόσοι είναι οι επισκέπτες και εν συνεχεία, ανάλογα με τον αριθμό τους, θα ανοίγουν και τα αντίστοιχα σε αριθμό καταστήματα για να μπορούν να τους εξυπηρετήσουν. Αυτή η σκέψη είναι απλά μια πρόχειρη σκέψη και σίγουρα μπορούν να βρεθούν πολλές λύσεις στην πορεία, αρκεί κάποιοι να αποφασίσουν να κάνουν την αρχή.
Γιατί σε πολλά πράγματα δε μας φταίνε μόνο οι άλλοι… φροντίζουμε και εμείς να βγάζουμε μόνοι μας, τα μάτια μας.

9 σχόλια:

  1. Μάλλον εμείς εδώ δεν αντιμετωπίζουμε οικονομικό πρόβλημα και έτσι δεν λειτουργούν τα καταστήματα εστίασης και γενικά αυτά που θα κατανάλωνε ο τουρίστας.
    Η μοιρολατρία σε όλο της το μεγαλείο.
    Δεν είναι η πρώτη φορά που επισημαίνεται αυτό το φαινόμενο Ποντικέ, καλά έκανες και το θύμισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. στην ερημοση τις φλωρινας βοηθα και η τροχαια ποιος κονταει να ερθει για το παραμικρο θα πληρωσις μια κλησι που θα πρεπει να δουλεψης κανα μηνα να την πληρωσις χωρια θα χασης το διπλωμα η τις πινακιδες απο το αμυνταιο μεχρι την αλεξανδρουπολη δεν συναντας ενα αστυνομικο να τον ρωτησις κατι, και δυτικα να πας μεχρι την πατρα δεν υπαρχει ενας αστυνομικος στην φλωρηνα σε καθε εισοδο στον νομο και στην πολιτεια και μεσα στην πολι εχει μπλοκα , χωρις να γεινη καπια παρατηρηση γραφουν χωρις ελεος δεν κονταει να παη σε ταβερνα κανις η νυχτερινη ζωη στην φλωρηνα τελειωσε πριν κατι χρονια ,μου θελεται και τουρισμο πως τον θελεται με ποδηλατα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά κάνει η τροχαία και κάνει ελέγχους ειδικά στην χρήση αλκοόλ, για αυτό είμαστε από τους Νομούς με τα λιγότερα τροχαία δυστυχήματα.
    Τώρα δεν νομίζω να είναι πρόβλημα για τα τουριστικά γραφεία οι έλεγχοι της Τροχαίας, με την ευκαιρία, χθες πήγα και ήρθα Θεσσαλονίκη, ούτε ίχνος Τροχαίας, παρά μόνο στην διασταύρωση Φιλώτα και αυτό μόνο για έλεγχο των εγγράφων.
    Μη θέλουμε να είμαστε και ασύδοτοι με τα αυτοκίνητα, στην Φλώρινα λίγες οικογένειες έχουν γνωρίζει την οδύνη ενός θανάτου από τροχαίο, ακόμη πιο οδυνηρές οι συνέπειες ενός τροχαίου με τα θύματα ανάπηρα για την υπόλοιπη ζωή τους, αλλού πρέπει να δούμε τις αιτίες για το κατάντημα του Νομού, και οι αιτίες είναι πάρα πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. βουνισιος ακτιβιστής25 Απριλίου 2011 στις 7:38 μ.μ.

    Ποντικέ καλά έκανες και το επισήμανες όπως έκανε ο δικός μου ο Λάζος ....εδώ ο εμπορικός σύλλογος δέν εξέδωσε εορταστικό πρόγραμμα λειτουργίας καταστημάτων την Μεγάλη Εβδομάδα θα συνεργαστουν τις αργίες να έχουν ανοικτα καταστήματα εστίασης; μέχρι και στα κτελ το πρωινό δρομολόγιο απο Αθήνα δέν έγινε ! ούτε τρένο δέν υπάρχει να έρθει σήμερα φοιτητής απο Αθήνα...έπρεπε να πάει στην κοζάνη και απο εκεί με τοπικό δρομολόγιο να έρθει..όσο για το μόνοι μας μήν είσαι απόλυτος ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΑΝΤΟΥ..με "αγάπη" βουνίσιος ακτιβιστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΚΙΑ ΠΛΑΚΩΣΑΝ ΟΙ ΧΩΡΙΑΤΕΣ ΙΣΟΠΕΔΩΘΗΚΑΝ ΟΛΑ. ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΧΩΡΙΑΤΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. βουνισιος ακτιβιστής26 Απριλίου 2011 στις 2:57 μ.μ.

    λαθος κάνεις προηγούμενε δέν φταίν σε τίποτα οι "χωριάτες" ούτε οι "αστικές οικογένειες" φταίει η χωριάτικη νοοτροπία η μιζέρια μα ειδικά ορισμένοι αριθμημένοι στα δάκτυλα της μίας παλάμης που έχουν διαλύσει στην κυριολεξία την Φλώρινα όπως έλεγε ένας βλΆΧΟς...αν μπορούσα να ανατινάξω το "κουτσομπολιό του πεζοδρομίου" 0 οι ευκόλως ενοούμενοι.) θα το έκαμνα με ευχαρίστηση για να απαλλαχθεί η Φλώρινα και να προοδεύσει.....Είναι λοιπον θέμα κοινωνικής Παιδείας και όχι καταγωγής.....ποντικε διασταύρωσες την πληροφορία για το χθεσινό πρωινό δρομολόγιο του κτέλ απο Αθήνα ; φοιτητής άλλαξε 3 δρομολόγια για να έρθει εχθές το πρωί απο την Αθήνα στήν Φλώρινα.ΟΥΤΕ δρομολόγιο τρένων ή πούλμαν του οσέ δέν εύρισκε..δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το ότι ήταν "νεκρή" η Φλώρινα ανήμερα το Πάσχα είναι και καλό και κακό.
    Καλό διότι μαζεύτηκαν όλοι σπίτια τους με τις οικογένειές τους και κακό διότι δεν υπολογίσαμε τους ξένους τουρίστες που ήταν αρκετοί εφέτος.
    Οι περισσότεροι "Φλωρινιώτες" πήγαν στα χωριά τους να φάνε το αρνί και το κατσίκι, αγορασμένο φυσικά από "κάποιο" μαντρί "κάποιου" συγχωριανού τους ή "γνωστού" τους.
    Οι υπόλοιποι γηγενείς Φλωρινιώτες μείνανε, κλασικά, σπίτια τους χωρίς να κουνηθούνε πουθενά.
    Ποιος μαγαζάτορας διακινδυνεύει να ανοίξει μαγαζί τέτοια ημέρα που όλοι αράζουν ή κουράζουν με την παρουσία τους;
    Πάντως, η ΕΛΑΣ, κλασικά, εδικαίωσε την φήμη της και πάλι στην Φλώρινα. Κλήσεις, κλήσεις, κλήσεις!!!
    Πολίτες της Φλώρινας, μην τσιμπάτε με τον "αριθμό" των τροχαίων ατυχημάτων και τις "μετρήσεις" που μας πλασάρουν οι τροχαίοι και τα περιοδικά με τις στημένες μετρήσεις!!!
    650 αστυνομικοί σε 30 χλμ οδικού δικτύου είναι πάρα πολλοί!!!
    Ούτε και σε ταβέρνες πηγαίνουν οι αθεόφοβοι ώστε να τις γεμίζουν και να μην γκρινιάζουμε για τα άδεια καθίσματα και τις αναδουλειές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΣ ΜΗΝ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΧΩΡΙΑΤΕΣ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΑ ΜΕΤΑ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑΝ Η ΠΟΛΗ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΠΟΝΤΙΚΕ ΝΑ ΤΑ ΠΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΙΩΝ ΑΥΤΑ. ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΙΩΣΕΙ ΤΙΝ ΦΤΩΧΙΑ ΑΚΟΜΑ. ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΧΑΙΟΥΣ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΜΑΣΑΤΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΙΡΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΘΡΗΝΗΣΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ. ΕΚΤΟΣ ΑΥΤΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΕΗΤΖΗΔΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ Δ.Υ. ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ (ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ) ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΜΙΖΕΡΙΑ ΡΟΥΦΙΑΝΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΩΝΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.