Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Αμύνταιο: τόπος με πλούσια αθλητική παράδοση

Μεγαλώνουν σ' έναν ακριτικό τόπο, μακριά από τα αστικά κέντρα και τις ευκαιρίες που προσφέρουν, ανάμεσα στους ορεινούς όγκους που περικλείουν το λεκανοπέδιο του Αμυνταίου. Ωστόσο, οι νέοι και οι νέες της περιοχής διαθέτουν πρόσβαση στο ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο, που δημιούργησε ο Δήμος, παίζουν χάντμπολ, μπάσκετ και τζούντο, ακολουθούν με μοτοσικλέτα τις χωμάτινες διαδρομές της Φλώρινας και συμμετέχουν σε δραστηριότητες διασωστικών ομάδων, πυρασφάλειας και αναβίωσης των παραδοσιακών εθίμων.
Φιλοδοξία τους είναι να "φέρουν" στον τόπο τους επίσημες αθλητικές διοργανώσεις πανελλαδικού, βαλκανικού ή και παγκόσμιου επιπέδου, ώστε να βρει η νεολαία μια σημαντική διέξοδο δράσης και ο τόπος να ωφεληθεί τουριστικά και επιχειρηματικά.
Στο Αμύνταιο, οι νέοι "φτιάχνουν" τις δικές τους ευκαιρίες, μέσα από τις οργανωμένες ενέργειες των συλλόγων, που η δημοτική αρχή αποφάσισε πρόσφατα να εντάξει σ' ένα ολοκληρωμένο μητρώο πολιτιστικών και αθλητικών φορέων με ενιαίο σχεδιασμό και πρόγραμμα.
"Η πρώτη επίσημη αγωνιστική εκδήλωση του χάντμπολ στην Ελλάδα έγινε το 1977 στο Αμύνταιο. Τα πρώτα αγωνιστικά τμήματα του αθλήματος δημιουργήθηκαν εδώ και το χάντμπολ αναδείχτηκε στο κύριο άθλημα του τόπου", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου "Αμύντας" Περικλής Χατζής.
Μιλώντας για την ιστορία του, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου, Πρόδρομος Γεωργιάδης, εξηγεί πως όλα ξεκίνησαν από τους καθηγητές των ΤΕΦΑΑ της Θεσσαλονίκης, Αθανάσιο Ζάκα και Χρήστο Κοτζαμανίδη, οι οποίοι ως καθηγητές στο Αμύνταιο αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την εμπειρία που είχαν από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, με σκοπό να καλλιεργήσουν το άθλημα στα παιδιά.
"Από τότε, ο «Αμύντας» μεσουράνησε για όσο διάστημα δεν υπήρξε η αντίστοιχη ανάπτυξη του αθλήματος στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σήμερα, τα παιδιά εκείνα που μεγάλωσαν με το χάντμπολ είναι προπονητές και γράφουν τη δική τους ιστορία σε ομάδες από όλη τη χώρα", σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης.
Αργότερα, δημιουργήθηκαν ομάδες μπάσκετ, ποδοσφαίρου και κλασσικού αθλητισμού, ενώ κατασκευάστηκαν στην περιοχή αθλητικές υποδομές για να φιλοξενήσουν αυτό το ευρύ φάσμα των αθλημάτων.
Το 1995, ομογενείς πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση ίδρυσαν τον "Φίλιππο" Αμυνταίου, μέσα από τον οποίο πολλά παιδιά ξεκίνησαν πρωταθλητισμό στο τζούντο και την πάλη. Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν και ο αθλητής Ηλίας Ηλιάδης έγινε ολυμπιονίκης του τζούντο το 2004 και παγκόσμιος πρωταθλητής το 2010. Πρόσφατα, μάλιστα, κατέγραψε άλλη μια διάκριση, κατακτώντας την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τζούντο της Κωνσταντινούπολης.
Πριν από λίγες μέρες, άλλωστε, η πόλη του Αμυνταίου φιλοξένησε το πρωτάθλημα "σκραμπλ" Δυτικής Μακεδονίας, κατά το οποίο πάνω από εκατό άτομα, κυρίως από την περιοχή, αλλά και από τα Γιάννενα, το Βόλο και τη Χαλκιδική, συμμετείχαν σε αγώνες αντοχής με μοτοσικλέτα παντός εδάφους.
"Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε μια πίστα μότο κρος στην περιοχή για να προπονούνται οι αθλητές μας, αλλλά και να διοργανώσουμε κάποιο βαλκανικό ή ευρωπαϊκό πρωτάθλημα", σημειώνει η Γραμματέας του Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Αμυνταίου, Φανή Ιωαννίδου.
Η ίδια εξηγεί ότι οι παραπάνω στόχοι δεν είναι ανέφικτοι, δεδομένου ότι έχει γίνει παγκόσμιο πρωτάθλημα μότο κρος στη χώρα μας, ενώ η Φλώρινα διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα, που έχουν να κάνουν με τις ιδιαίτερες χωμάτινες διαδρομές και τις πλούσιες τουριστικές δυνατότητες που προσφέρει.
Η δραστηριότητα των μοτοσικλετιστών δεν εξαντλείται, όμως, στις μοτοσικλέτες. Επεκτείνεται ακόμη με συμμετοχές σε δενδροφυτεύσεις, ομάδες διάσωσης, μαθήματα πρώτων βοηθειών και ασφαλούς οδήγησης, δράσεις πυρασφάλειας και διοργανώσεις των γιορτών κρασιού και του εθίμου με τις παραδοσιακές φωτιές κατά τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας.
"Εχουμε αναπτύξει έναν ιδιαίτερο πολυπολιτισμό και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με όλους τους συλλόγους, τις ομάδες και τους φορείς ώστε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο μητρώο, υπό την αιγίδα του δήμου", τονίζει ο δήμαρχος Αμυνταίου Ιωακείμ Ιωσηφίδης.
Το "στίγμα" της προσπάθειας δίνει, με λίγα λόγια, ο επί 10 χρόνια πρόεδρος του "Αμύντα", Πρόδρομος Γεωργιάδης, λέγοντας χαρακτηριστικά: "δεν είναι τόσο το ταξίδι, αλλά η αγάπη για τον αθλητισμό, που πρέπει να την έχουμε σε όποια άκρη της Ελλάδας και αν βρισκόμαστε, για να δίνουμε μια διέξοδο στους ανθρώπους του τόπου μας".
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια:

  1. 10 xronia ston amynta ,10 xronia xoris kalorifer to D.A.K
    Eleos pia me ton iliadi oydepote exei patisei to podi tou sto amyntaio ,oute kan ellinika den xerei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχουμε μείνει στον πρόλογο της ιστορίας του ελληνικού χάντμπολ,για την συνέχεια ούτε κουβέντα.Είναι θλιβερό να ακους ακόμη και σήμερα του προέδρους του "ΑΜΥΝΤΑ" να αναμασούν και να επικαλούνται τους θρύλους του '77

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι τιμή μας να αναφέρεται στο Αμύνταιο ο Ηλιάδης,δεν του προσφέραμε και τίποτε για να μείνει εδώ.Οσο για τη γλώσσα έχει πολλούς καλούς γνώστες της ελληνικής η περιοχή δεν χρειάζεται άλλους...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.