Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Η εισήγηση του Νίκου Σαμαρά για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η συζήτηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας αποτελεί κορυφαίο πολιτικό γεγονός και θα περίμενα να υπάρξει μία συνεδρίαση με μοναδικό θέμα συζήτησης την οικονομική κατάσταση της Περιφέρειάς μας, τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και τις προτεραιότητές της. Αντ’ αυτού η συζήτηση συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη μιας συνεδρίασης με άλλα 8 θέματα. Διαδικασία που θυμίζει ανάλογες συζητήσεις στα νομαρχιακά συμβούλια(πιστή αντιγραφή).
Μελετώντας την εισηγητική έκθεση της εκτελεστικής Επιτροπής με υπογραφή του κυρίου Περιφερειάρχη, διαπιστώνει κανείς ότι πρόκειται για ένα «τεχνικό δελτίο» με διάφορους αριθμούς και ισολογισμό εσόδων-εξόδων, όπως δόθηκε από τις πρώην Ν.Α. της Περιφέρειάς μας.
Αναφέρει η εισηγητική έκθεση τους βασικούς στόχους του προϋπολογισμού (στην παράγραφο γ’): Υποστήριξη κοινωνικών δράσεων, υποδομές, ανάπτυξη του τουρισμού κ.λπ.. Κλείνει δηλαδή η εισηγητική έκθεση τον κεντρικό πυρήνα της συζήτησης σε λίγες λέξεις χωρίς να εξειδικεύει καμία δράση.
Ποιές είναι οι υποδομές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι που πρέπει να ιεραρχήσει η περιφέρειά μας και θα βάλει σε πρώτη προτεραιότητα; Ποιες είναι οι κοινωνικές δομές που θα προτάξουμε ως πρώτιστη επιλογή μας; Ποια είναι η πρόταση της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Δυτ. Μακεδονία; Ποια είναι η πρόταση μας για τον Πρωτογενή τομέα – γεωργία και κυρίως κτηνοτροφία- που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον κύριο μοχλό ανάπτυξης και έξοδο από το οικονομικό αδιέξοδο της Χώρας; Πότε θα μιλήσουμε για το ΕΣΠΑ (4ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης), το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα 590 εκατομμυρίων Ευρώ για την Δυτ. Μακεδονία, το οποίο λήγει το 2013 και δεν έχουμε σχεδόν ακόμη ξεκινήσει.
Σήμερα βγαίνει σε διαβούλευση στο Internet η πρόταση για τον Νέο υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας. Ποια είναι η πρόταση του Περιφερειακού συμβουλίου για τον υγειονομικό χάρτη της Δυτ. Μακεδονίας; Είναι σίγουρο ότι θα τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα και θα καταλήξουμε σε ψηφίσματα διαμαρτυρίας για τις επιλογές της Κυβέρνησης, αφού δεν θα έχουμε καταθέσει την δική μας πρόταση.
Με έκπληξη διαπιστώνω ότι στην εισήγηση δεν συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από τον ειδικό τοπικό Πόρο ανάπτυξης από την παρουσία της ΔΕΗ στον τόπο μας.(18.000.000 ευρώ για την Κοζάνη και 4.500.000. ευρώ περίπου για την Φλώρινα ετησίως) Να υποθέσω ότι είναι τα κονδύλια που θα τα διαχειρισθεί ο Περιφερειάρχης με ανάλογο τρόπο που διαχειρίσθηκαν οι νομάρχες και οι δήμαρχοι κυρίως των ενεργειακών δήμων; Μια πικρή εμπειρία κατασπατάλησης ενός σημαντικού χρηματοδοτικού εργαλείου σε έργα βιτρίνας (το μόνο σημαντικό έργο στην Περ. Ενότητα Φλώρινας, η τηλεθέρμανση Αμυνταίου –Φιλώτα, ενώ ακυρώθηκε ουσιαστικά η τηλεθέρμανση της πόλης της Φλώρινας).
Ο «Καλλικράτης» αποτελεί μια από τις κορυφαίες διοικητικές μεταρρυθμίσεις από ίδρυσης του σύγχρονου Ελληνικού κράτους, μη την απαξιώνετε κύριε Περιφερειάρχη από την αρχή της λειτουργίας της Προτείνω λοιπόν την άμεση έναρξη διαλόγου με όλους τους φορείς της περιφέρειας μας για τον στρατηγικό σχεδιασμό της, την ισόρροπη ανάπτυξή της, την έξοδο της από την εσωστρέφεια, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της.

Νίκος Σαμαράς
Περιφερειακός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.