Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Το «ανέκδοτο» του Υπουργείου Παιδείας για τις αποσπάσεις στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Καταγγελία του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ

Ενημερώνουμε, τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και τα μέλη του Πανεπιστημίου μας ότι:
Για την τρέχουσα Ακαδημαϊκή χρονιά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να αποσπαστούν 15 εκπαιδευτικοί στο Ίδρυμα: (α) 10 (δέκα) στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και (β) 5 (πέντε) στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Καταγγέλλουμε ότι:
το Υπουργείο Παιδείας δεν έλαβε υπόψη του τις προτάσεις του Πανεπιστημίου μας. Έστειλε 3 αντί 15 εκπαιδευτικούς:
Έναν στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών.
Έναν στο Τμήμα Νηπιαγωγών (χωρίς να το ζητήσουμε!...).
Έναν στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (επίσης χωρίς να το ζητήσουμε!...).

Επισημαίνουμε ότι ο Θρακιώτης Υφυπουργός Παιδείας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος για τα ζητήματα λειτουργίας του Πανεπιστημίου της Περιφέρειάς του, γιατί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποσπάστηκαν 28 εκπαιδευτικοί, ενώ αδιαφορεί για την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Σύλλογος Καθηγητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές βάλουν άμεσα κατά της αποτελεσματικής λειτουργίας των Τμημάτων του ΠΔΜ και καλεί το Υπουργείο να ικανοποιήσει άμεσα τις ανάγκες τους σε αποσπασμένους εκπαιδευτικούς. Τέλος, καλεί τους φορείς και τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας να στηρίξουν τις συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να διαφυλαχθεί η ποιότητα των σπουδών που προσφέρει από την ίδρυσή του το Πανεπιστήμιό μας.

Η Πρόεδρος
Άννα Σπύρτου
Επίκουρος Καθηγήτρια Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

Ο Γραμματέας
Γιάννης Ζιώγας
Επίκουρος Καθηγητής Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών

7 σχόλια:

  1. Αγαπητοί,
    Είναι πολύ φυσικό αφού είναι πλέον γνωστό και στις ...πέτρες πως το Π.Δ.Μ ( το μοναδικό Πανεπιστήμιο με διορισμένη διοίκηση...γιατί άραγε;;;).. πάει για κλείσιμο γιατί έτσι αποφάσισαν τα "κεφάλια" της Αθήνας με την ανοχή των "άδειων" τοπικών κεφαλιών....
    Το σχέδιο υλοποιείται βήμα βήμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Μην θεωρείτε ότι ευνοήθηκαν τα Παιδαγωγικά Τμήματα, να σας ενημερώσουμε ότι και στο Παιδαγωγικό Τμήμα της Θράκης απέσπασαν έναν μόνο δάσκαλο (ΠΕ70) και μία μουσικό (ΤΕ 16.01) (στο μεταξύ καθηγήτρια έχει το Τμήμα) και η σειρά κατάταξής τους από την Επίτροπή του Τμήατος ήταν 14 και 17 αντίστοιχα σε σύνολο 18 αιτήσεων.
    Μόνο στο Τμήμα Νηπιαγωγών απέσπασαν 4 άτομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελικά το ανέκδοτο ποιο είναι;;; Εδώ και χρόνια το Υπουργείο Παιδείας δεν υπολογίζει ούτε τις ανάγκες των Τμημάτων ούτε τη σειρά κατάταξης των αποσπασμένων από τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος. Γιατί και πέρσι τι έγινε; Έγινε κάτι διαφορετικό; Το αστείο (για να μη πω γελοίο) είναι ότι και το Πανεπιστήμιο εκτίθεται όταν τολμάει να δηλώνει ότι "έχουμε αποσπασμένους που δεν ζητήσαμε"! Γιατί το Τμήμα Δημοτικής να ζητάει 10 και το Τμήμα Νηπιαγωγών κανέναν; Τι παίζεται; Και γιατί να αφορούν τον Φλωρινιώτη πολίτη οι μεσάζουσες αποσπάσεις και οι ενδοπανεπιστημιακές καταστάσεις; Η ποιότητα των σπουδών εξαιτίας της έλλειψης αποσπασμένων πλήττεται μόνο στο ένα Τμήμα και στο άλλο όχι; Έχει και το ίδιο το Πανεπιστήμιο την ευθύνη του γιατί πράττει κατά το δοκούν και τελικά ο πολίτης χάνει το μπούσουλα: πως προκύπτουν οι ανάγκες και πως κρίνονται; Γιατί ακόμα και αυτοί που πραγματικά θέλουν να προσφέρουν στο Πανεπιστήμιο να είναι υποχρεωμένοι να επισκέπτονται γραφεία πολιτικών και να παρακαλάνε; Κι αφού έτσι γίνονται ακόμα οι αποσπάσεις τι μπορεί να κάνει ο κάθε Φλωρινιώτης ή ακόμα και οι φορείς; Μόνο μία λύση υπάρχει... Μόνο μέσω ΑΣΕΠ θα μπορούσαν οι αποσπάσεις να γίνονται αξιοκρατικά και αντικειμενικά, με κριτήριο τα προσόντα. Ας προσπαθήσει το Πανεπιστήμιο να το διεκδικήσει αυτό και πιστεύω ότι η Φλώρινα έχει ακόμα αρκετούς γνωστικούς για να το επιβραβεύσουν.
    Καληνύχτα στο Τμήμα Νηπιαγωγών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Oι ανάγκες των Τμημάτων είναι διαφορετικές.πχ. στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης έχουμε πολλές ώρες πρακτική άσκηση στα σχολεία. Ως εκτούτου χρειάζονται αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί που να στηρίζουν την πρακτική άσκηση.

      Διαγραφή
  4. ΕΓΩ ΛΕΩ ΝΑ ΚΑΘΙΣΕΤΕ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΕΤΕ κα ΣΠΙΡΤΟΥ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΕΣ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΕΤΕ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από την παρατήρησή σας φαίνεται ότι δεν γνωρίζετε το τι εργασίες έχουν οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι εκτός από τη διδασκαλία. Είστε άσχετος/η. Δεν έχετε ιδέα τι σημαίνει έρευνα, σεμινάρια, διαλέξεις, συνεργασίες, καθοδήγηση μεταπτυχιακών και διδακτόρων. Η κ. Σπίρτου είναι παράδειγμα καθηγήτριας που ξημερωβραδιάζεται στο Πανεπιστήμιο.

      Διαγραφή
  5. Στη Φλώρινα το ξέρουν και οι σπρενκες οτι αυτές οι αποσπάσεις δε γίνονται για να καλύψουν εκπαιδευτικές αναγκες "πρώτης γραμμής" αλλά τα γνωστά αιώνια βύσματα. Το Υπ.Παιδείας αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων και του ρόλου του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.