Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Για καύσωνα πολλών ημερών προειδοποιεί η ΕΜΥ

Την ανιούσα παίρνει από σήμερα η θερμοκρασία και ο υδράργυρος δεν θα πέσει εύκολα για πολλές ημέρες, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Στα ηπειρωτικά της Ελλάδας, κατά τόπους, θα φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου, ιδιαίτερα την Παρασκευή και στα ανατολικά το Σάββατο. Στις Κυκλάδες θα φτάσει τους 35 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 38. Πτώση αναμένεται από το απόγευμα του Σαββάτου από τα δυτικά και βόρεια, αλλά θα γίνει αισθητή σε όλη την Ελλάδα την Κυριακή. Παράλληλα θα αυξηθούν οι βόρειοι άνεμοι στα 7 με 8 μποφόρ.
Εξηγώντας γιατί εκδόθηκε το έκτακτο δελτίο, η Τμηματάρχης Προγνώσεων Επαγρύπνησης της ΕΜΥ Αγγελική Μαρινάκη επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως είναι η πρώτη φορά για φέτος που η θερμοκρασία θα κυμανθεί πάνω από 37 βαθμούς Κελσίου. «Υπάρχει μια διάρκεια του φαινομένου, μια εμμονή για 2-3 μέρες, γι αυτό και βγάλαμε έκτακτο δελτίο» αναφέρει η κ. Μαρινάκη.
Από το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά κυρίως την Κυριακή, ο καιρός θα αλλάξει αισθητά με ενισχυμένους βόρειους ανέμους, πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς σε ορισμένες ηπειρωτικές περιοχές και πιθανές καταιγίδες, ιδιαίτερα στα κεντρικά και βόρεια.
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά σε περιόδους καύσωνα να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία, το βάδισμα, το τρέξιμο και η βαριά σωματική εργασία. Να προτιμούνται τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα καθώς και τα ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά με περιορισμό των λιπαρών τροφών. Συχνά χλιαρά ντους, καπέλα και γυαλιά ηλίου συνιστούνται επίσης. Τα νεογνά, τα βρέφη, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ
Σταδιακή άνοδο ια παρουσιάσει η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας από σήμερα έως και την Παρασκευή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 39 και κατά τόπους του 40 και 41 βαθμούς κελσίου.
Σταδιακή πτώση θα υπάρξει από το απόγευμα του Σαββάτου ενώ την Κυριακή θα έχει βορειάδες που θα φτάνουν τα 8 μποφώρ.
Την Τετάρτη η θερμοκρασία θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 38, στις Κυκλάδες τους 34 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 35-37 βαθμούς κελσίου.
Την Πέμπτη, στα ηπειρωτικά του 39, στις Κυκλάδες τους 34 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 35 - 37 βαθμούς Κελσίου.
Την Παρασκευή στα ηπειρωτικά τους 40 και 41, στις Κυκλάδες τους 35 και στις υπόλοιπες περιοχές τους 38 βαθμούς.
Το Σάββατο, στα δυτικά τους 36 με 37 και στην υπόλοιπη χώρα τους 38 - 41 βαθμούς Κελσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.