Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Καρπούζι: Ο βασιλιάς των καλοκαιρινών φρούτων!

Αποτελεί παρεξηγημένο φρούτο, καθώς οι περισσότεροι θεωρούν πως προσφέρει στον οργανισμό μόνο νερό και ζάχαρη. Ο λόγος για το καρπούζι, τη δροσερή απόλαυση του καλοκαιριού, που συνιστά πλούσια πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι και την κολοκύθα και έχει χώρα προέλευσης την Αφρική.
Παρά όμως την προφανή «γοητεία» του, λίγοι είναι εκείνοι που γνωρίζουν πολλά για τη διατροφική του αξία. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν, για παράδειγμα, ότι τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ότι οι μπανάνες είναι πλούσιες σε κάλιο ή ότι τα βατόμουρα είναι «ευλογημένα» με αντιοξειδωτικά. Αλλά όταν πρόκειται για το καρπούζι υπάρχει ένα κενό.

-Αρχικά, το καρπούζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται καροτενοειδή (β-καροτένιο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, κρυπτοξανθίνη κλπ) και κυρίως σε ένα καροτενοειδές, το λυκοπένιο. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο έχει προστατευτική δράση από τον καρκίνο του προστάτη και της στοματικής κοιλότητας. Στην πραγματικότητα μάλιστα το καρπούζι παίρνει το χρώμα του χάρη στην περιεκτικότητά του σε λυκοπένιο. Ως εκ τούτου τα άσπρα ή κίτρινα καρπούζια δεν περιέχουν καθόλου λυκοπένιο. Σημειώστε, ωστόσο, ότι η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε λυκοπένιο είναι ανάλογη με την ωριμότητά του, γι’ αυτό πρέπει να αγοράζετε όσο το δυνατόν πιο ώριμα καρπούζια γίνεται.

-Επίσης το καρπούζι αποτελεί άριστη επιλογή για ενυδάτωση καθώς θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι περισσότερο υγρό παρά στερεό! Όσον αφορά στο βάρος του, αποτελείται περίπου κατά 92% από νερό και 6% από φυσικά σάκχαρα. Επομένως δεν είναι κατάλληλο μόνο για απώλεια βάρους, λόγω της χαμηλής θερμιδικής του αξίας και των μηδενικών λιπαρών, αλλά είναι επίσης και ένα σπάνιο παράδειγμα πηγής νερού που βασίζεται σε στερεά τροφή.

-Το λευκό τμήμα του καρπουζιού, ανάμεσα στη φλούδα και στη σάρκα του, περιέχει το αμινοξύ κιτρουλίνη, το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό με τη βοήθεια των νεφρών στο αμινοξύ αργινίνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι το αμινοξύ αυτό εμφανίζει καρδιοπροστευτική δράση γιατί συμμετέχει σε μηχανισμούς που προστατεύουν από διάφορες κυτταρικές βλάβες (σχηματισμός αθηροσκλήρωσης) που προκαλούνται από το κάπνισμα, την παχυσαρκία, τη γήρανση και την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Επίσης μελέτες υποστηρίζουν ότι ίσως η κιτρουλίνη συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στη μείωση του σωματικού μας λίπους!



ΣΗΠ: Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη
ΠΗΓΗ: USDA, National Nutrient database

Όσον αφορά στην επιλογή του καρπουζιού να επιλέγετε πάντα:
• Το καρπούζι εκείνο που είναι βαρύ συγκριτικά με το μέγεθος του
• Το καρπούζι που στην μία πλευρά του υπάρχει ένα σημείο με διαφορετικό χρωματισμό από το υπόλοιπο. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι το συγκεκριμένο σημείο ήταν εκείνο που ακουμπούσε στο έδαφος κατά την ωρίμανση. Εάν δεν υπάρχει το σημάδι αυτό σημαίνει πιθανότατα ότι κόπηκε πριν ωριμάσει, με άμεση επίδραση στην υφή, στη γεύση και στο άρωμα του.

Συνεπώς, θα ήταν καλό να συμπεριλάβετε το καρπούζι στη διατροφή σας, παραβλέποντας τους μύθους που ενδεχομένως έχουν φτάσει στα αυτιά σας ότι «το καρπούζι παχαίνει» ή «το καρπούζι έχει πολύ ζάχαρη». Απεναντίας, τα οφέλη που θα έχετε καταναλώνοντας 350gr καρπούζι ημερησίως (περίπου ένα μπολ) είναι μεγάλα και οι επιπτώσεις στη σιλουέτα σας μικρές!

Ντίνα Ιουλία
Πτυχιούχος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Κιν. 6976158400 e-mail: ioulieta_3@hotmail.com

1 σχόλιο:

  1. να σαΣ θυμησω τα φλωρινιοτικα τα καρπουζια του αημνηστου κιαντου,,,του καλοκαγαθου εκεινου γεροντακου,,,,που με το καρο του αργα αργα περναγε σε ολα τα στενα,,,,,εβγεναν οι κυραδεΣ και αγωραζαν,,,το μποστανι το ειχε προΣ την περιοχη\μαλτσκα ρεκα\ ωμορφεΣ εποχεΣ,,,,,που φυγαν για παντα,,,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.