Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Η ομιλία του προέδρου του Ε.Κ.Φ. Στ. Μπίρου στη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση

Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι, Συνταξιούχοι, Άνεργοι, Νέες και νέοι,...
Η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Εδώ και 4 χρόνια ακολουθείτε μια πολιτική η οποία έχει οδηγήσει σε πλήρη αδιέξοδο όλη την κοινωνία.
Η ανεργία που πλήττει τους έλληνες πολίτες αυξάνετε με ιλιγγιώδη ταχύτητα με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να ξεπερνάει το 29% η καταγεγραμμένη ανεργία με επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ και η πραγματική να είναι πάνω απο 35%.
1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας δεν έχουν καμία πιθανότητα για μια σταθερή θέση απασχόλησης αλλά και για καμία δυνατότητα να αναπτύξουν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα αφού το τραπεζικό σύστημα δε χορηγεί ούτε 1€.
Η Κυβέρνηση σε ρόλο καταστροφέα συνεχίζει την αντεργατική πολιτική της ψηφίζοντας πολυνομοσχέδια που δίνουν τη χαριστική βολή σε κοινωνία και οικονομία καταργώντας κάθε παροχή κοινωνικής ασφάλειας, εντείνοντας την ύφεση και τα αδιέξοδα.
Τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας, της κοινωνικής ασφάλισης καταρρέουν μέσα από την περικοπή δαπανών, τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών και οργανισμών, τις ιδιωτικοποιήσεις και τον περιορισμό του αριθμού των εργαζομένων.
Η ύφεση και η ανεργία αυξάνονται θεαματικά, οι μισθοί, τα ημερομίσθια, οι συντάξεις και οι κοινωνικές παροχές μειώνονται δραματικά, τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν, η αγορά έχει οδηγηθεί σχεδόν σε στάση πληρωμών, οι εισπράξεις και τα δημόσια έσοδα παραμένουν πενιχρά, ενώ η ανάπτυξη και η απασχόληση είναι στα αζήτητα.
Ενώ το επίπεδο των μισθών και των συντάξεων έχει υποχωρήσει κατά μία δεκαετία, η κερδοφορία των μεγάλων πολυεθνικών παραμένει και συνεχώς αυξάνει τα κέρδη της. Οι μικρές επιχειρήσεις με τις αποφάσεις που θέλουν να πάρουν και τη νέα φορολογική πολιτική που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τις ισοπεδώνουν και τις οδηγούν στη χρεοκοπία και τα λουκέτα.
Πρόκειται για την πιο σκληρή, άδικη και ταξική πολιτική που εφαρμόστηκε ποτέ σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πιο βάρβαρη, αντεργατική και βίαια ΑΝΑΤΡΟΠΗ.
Η ελληνική κοινωνία στενάζει από τις περικοπές, τις φοροεπιδρομές και την ακρίβεια και αυτοί ζητούν και απαιτούν νέα βάρβαρα και εξοντωτικά μέτρα και περικοπές που το κύριο βάρος τους το επωμίζονται ξανά οι μισθωτοί, οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.
Η Κυβέρνηση, οι Τροϊκανοί και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να καταλάβουν ότι πίσω από τους αριθμούς και τους δείκτες υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ και ΨΥΧΕΣ με δικαιώματα και απαιτήσεις.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Επί 5 χρόνια ξηλώνουν τα πάντα και συνεχίζουν την καταστροφή της ζωής μας, πετώντας στα αζήτητα της ανεργίας 1.500.000 εργαζόμενους και ισοπεδώνοντας μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων.
Μετά την κατάργηση των συλλογικών μας συμβάσεων, την ανεξέλεγκτη μείωση των μισθών μας μέσα από εκβιαστικές ατομικές συμβάσεις, τη γενίκευση της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής εργασίας, τη διευκόλυνση των απολύσεων χωρίς αποζημίωση, τη διάλυση κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού μας δικαιώματος ξεριζώνουν ΤΩΡΑ και τα τελευταία υπολείμματα της εργασιακής νομοθεσίας.

Η τοπική μας κοινωνία βάλετε συνεχώς όχι μόνο από την πολιτική που ακολουθήται σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και από τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας που επικρατούν στην περιοχή τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ασφυξία που έχουν προκαλέσει στην τοπική μας οικονομία οι πολιτικές που ακολουθούνται από την κυβέρνηση και την τρόικα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια, στην εξαθλίωση, την ανέχεια και τη μετανάστευση του Φλωρινιώτικου λαού. Η συνεχής αύξηση των τιμών σε όλα τα κοινωνικά αγαθά, τη ΔΕΗ, τη συγκοινωνία, τα καύσιμα, το πετρέλαιο θέρμανσης, όλα συντελούν στο να είναι απαγορευτικά προς κατανάλωση για κάθε νοικοκυριό, για κάθε σπίτι.

Σε μια τέτοια οικονομική συγκυρία έρχεται η κυβέρνηση να νομοθετήσει και να ξεπουλήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, την επιχείρηση που έχει συμβάλει στα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια και με την κοινωνική της πολιτική έχει μεταφέρει το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας μας, με την ίδια τιμή σε όλους τους καταναλωτές.
Η επιλογή των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη σε όλους τους τομείς της οικονομίας έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι δεν ωφελεί τους καταναλωτές αλλά αυτούς που ενισχύει περισσότερο είναι το κεφάλαιο και οι πολυεθνικές εταιρίες. Ειδικότερα ζητήματα που αφορούν κοινωνικά αγαθά όπως είναι το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα και οι δημόσιες υπηρεσίες καθώς και επιχειρήσεις μεγάλης στρατηγικής σημασίας θα πρέπει τη διαχείριση των επιχειρήσεων, να την έχει εξολοκλήρου το κράτος προς όφελος του έλληνα καταναλωτή.

Η εισαγωγή του ανταγωνισμού σε πολλούς κλάδους της οικονομίας που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα του πλέον σκληρού καπιταλιστικού συστήματος το οποίο επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας.

Η ανταγωνιστικότητα των οικονομιών των κρατών αλλά και της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών σε τοπικό επίπεδο έχει αποδειχθεί και είναι ανεπιτυχής, ότι όχι μόνο δε συμπιέζουν τις τιμές προς τα κάτω αλλά δημιουργούν καρτέλ τα οποία συνεργάζονται, ελέγχουν την αγορά και αυξάνουν τις τιμές προς όφελος των εταιριών και του κέρδους.

Η απόφαση για τη δημιουργία της μικρή ΔΕΗ περιλαμβάνει συνολικά έντεκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 2.768 μεγαβάτ, πέντε λιγνιτωρυχεία, πάνω από 3.000 εργαζόμενους αλλά και το ένα τρίτο της εμπορικής δραστηριότητας της σημερινής ΔΕΗ που ισοδυναμεί με περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες ή περίπου 1,8 - 2 δισ. ευρώ τζίρο. Από το σύνολο της προς παραχώρηση ισχύος, 1.380 MW είναι λιγνιτικά και προέρχονται από τις δύο μονάδες Αμυνταίου (600 MW), τη μονάδα Μελίτη 1 (330 MW) και την άδεια παραγωγής Μελίτη 2 (450 MW), τα 903 MW είναι υδροηλεκτρικά και προέρχονται από το συγκρότημα του Νέστου, τον υδροηλεκτρικό σταθμό Πουρνάρι 1 και 2 και της μικρής ισχύος υδροηλεκτρικές μονάδες Αγρας και Εδεσσαίος, ενώ τα 485 MW προέρχονται από τη μονάδα φυσικού αερίου της Κομοτηνής.

Σε ό,τι αφορά τα ορυχεία στη νέα εταιρεία περνάνε αυτά του Αμυνταίου συμπεριλαμβανομένου και της Λακκιάς, Κλειδίου και Κομνηνών, των Λόφων Μελίτης και της Βεύης.

Συμπατριώτισσες Συμπατριώτες

Σήμερα είμαστε όλοι εδώ ενωμένοι, αποφασισμένοι, διεκδικητικοί.

Όλοι μαζί απαιτούμε και ενώνουμε τις φωνές μας για να ακουστούμε σε όλη τη χώρα, να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι ακρίτες του νομού Φλώρινας ζητούμε ισότιμη μεταχείριση με τους υπόλοιπους Έλληνες.

Είμαστε σήμερα εδώ για να αντικρούσουμε όλοι μαζί την εγκληματική αδιαφορία της πολιτείας η οποία μας έχει φέρει σε απόγνωση.

Είμαστε σήμερα εδώ για να διαδηλώσουμε ενάντια στην άνιση μεταχείριση του νομού μας.

Αντιστεκόμαστε, αντιδρούμε στις άδικες αντεργατικές και αναποτελεσματικές πολιτικές, που βυθίζουν την τοπική μας οικονομία.

Είναι αναγκαίο να αντιπαλέψουμε αποτελεσματικά και να συνταχθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, στον κοινό αγώνα, για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας.

Είμαστε σήμερα εδώ να αγωνιστούμε, να δώσουμε την ευκαιρία στη νεολαία και στα παιδιά μας, να μπορούν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς σε αυτό τον τόπο.

Δεν αντέχουμε άλλο.

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ, ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων.
• Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους.
• Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς και διαδικασίες – Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών.
• Επείγοντα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και των θέσεων εργασίας πλήρους και σταθερής εργασίας. Αυστηρή προστασία των όρων εργασίας και της
απασχόλησης ευάλωτων ομάδων (νέων, γυναικών, εργαζομένων πλησίον της σύνταξης).
• Αποτροπή των πολιτικών της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης, των ιδιωτικοποιήσεων - εκποιήσεων - τεμαχισμού των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως της αμυντικής βιομηχανίας και των ναυπηγείων. Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας και των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.
• Πάταξη της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ και των ΚΑΡΤΕΛ. Μείωση των τιμών κι όχι μείωση των μισθών και των συντάξεων.
• Να μπει οριστικό τέλος στις πολιτικές φορομπηχτικής επιδρομής κατά των μικρομεσαίων,
συγκαλυμμένης προστασίας των φοροκλεπτών και των μεγαλοφειλετών, εκχώρησης του δημόσιου πλούτου σε πανίσχυρους εγχώριους και διεθνείς ομίλους, πολιτικές δραματικής υποβάθμισης της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας και των Κοινωνικών Υπηρεσιών, πολιτικές βίαιης και αντιδημοκρατικής προσβολής των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ:
• Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και την επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
• Κατάργηση των διατάξεων αποψίλωσης των δημοσίων υπηρεσιών από εργατικό δυναμικό
(διαθεσιμότητα – κινητικότητα – απολύσεις).
• Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και Υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής.
• Αποτελεσματική προστασία της μητρότητας και της οικογένειας, ενίσχυση των δημόσιων
Υποστηρικτικών δομών για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων και των ατόμων με
αναπηρία.
• Παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας των εργατικών οικογενειών, για όσο χρόνο διαρκεί η κρίση, οι μνημονιακές δεσμεύσεις – πολιτικές και οι επιπτώσεις τους στα εισοδήματα των εργαζομένων.

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ:
ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ
ΣΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Η κρίση, το έλλειμμα και το χρέος δεν προκλήθηκαν από τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους ανέργους οι οποίοι συνεχίζουν να σηκώνουν αποκλειστικά το βάρος για την αντιμετώπισή τους, απεναντίας είναι αυτοί που παράγουν, πληρώνουν φόρους και δημιουργούν τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία επαίρεται η κυβέρνηση. Αντίθετα όσοι λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο όσοι συνεχίζουν να φοροκλέπτουν και να εισφοροδιαφεύγουν παραμένουν στο απυρόβλητο .

Οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι τεράστια. Για αυτό η ενότητα όλων των εργαζομένων, η συστράτευση και ο κοινός αγώνας είναι προαπαιτούμενα ώστε να ισχυροποιηθεί η δύναμή μας, στη διεκδίκηση των κοινών μας αιτημάτων, ώστε να επιβάλλουμε λύσεις φιλεργατικές και αναπτυξιακές προς όφελος του λαού και της χώρας.

Αντιστεκόμαστε ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Απαιτούμε ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Λέμε ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

4 σχόλια:

  1. Εμείς οι Ποντιοι ξέρεις τι λέμε όταν κάποιος λέει πράγματα ενάντια σε αυτα που έλεγε και έκαμνε πριν μερικα χρόνια...
    ''Μόν τι πίστης.
    Ντό λέει ο Τίτο.''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και το ΠΑΜΕ που ηταν διπλα ούτε μια φωτογραφια βρε δημοσιογραφοι του ΄΄νεα Φλωρινα''
    Ντροπη για πολλοστη φορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μπιρο 20 χρονια εκοβες και εραβες με το πασοκ και τωρα ξαφνικα που τελειωσε εγινες συριζεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση."
    Η κρίση δεν ήρθε από μόνη της. Το κατασκεύασμα αυτό το έφεραν οι κυβερνήσεις στις οποίες έβαζες πλάτη και εσύ Μπύρε.Το λιγότερο θα ήταν να αποκαταστήσεις την αξιοπιστία του ΕΚΦ με την παραίτηση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.