Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το 3ο Παμμακεδονικό Αντάμωμα

Πλησιάζει ο καιρός για το 11ο παγκόσμιο συνέδριο παμμακεδονικών ενώσεων και το 3ο παμμακεδονικό αντάμωμα που θα διεξαχθεί στη Φλώρινα στις 13-14 Ιουλίου. Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για το σπουδαίο αυτό γεγονός.
Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί για άλλη μια χρονιά η ευκαιρία στους απανταχού Μακεδόνες να υψώσουν πάλι τις σημαίες και τα λάβαρα με τον ήλιο της Βεργίνας και να δώσουν ένα «βροντερό παρόν» στα ιερά γι΄ αυτούς χώματα της Μακεδονίας. Έτσι, θα γιορτάσουν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας, του μεγαλύτερου γεωγραφικού διαμερίσματος της Ελλάδας, και την ένταξή της στο επίσημο Ελληνικό κράτος.
Η προσέλευση και φέτος αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη των προηγούμενων ετών. Το παρών θα δώσουν Παμμακεδονικές ενώσεις από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Αφρική. Θα συμμετέχουν πολιτιστικοί σύλλογοι από όλη τη Μακεδονία, από άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και σύλλογοι Μακεδόνων Ελλήνων προερχόμενων από περιοχές της ΠΓΔΜ (FYROM). Θα παρευρεθούν επίσης εκπρόσωποι άλλων ομογενειακών οργανώσεων, ξένων πρεσβειών, εκπρόσωποι άλλων γεωγραφικών διαμερισμάτων (Θρακών, Ηπειρωτών, Μανιατών, Κρητικών, Κυπρίων κλπ), εκπρόσωποι άλλων Ελλήνων (Βλάχων, Σαρακατσάνων, Ποντίων, Μικρασιατών, κλπ), εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Απογόνων Μακεδονομάχων και οι τοπικοί πολιτειακοί φορείς που είναι και συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων.
Οι εκπρόσωποι των συλλόγων που προαναφέρθηκαν θα παρουσιάσουν προτάσεις και δράσεις που θα πρέπει να υλοποιήσουν στο άμεσο μέλλον για και ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονίας και την προάσπιση της ιστορίας της από την σκόπιμη παραχάραξη. Ύστερα από τη διεξοδική συζήτηση των θεμάτων και των προτάσεων που θα τεθούν και αφού εγκριθούν θα προκύψει και το τελικό προς έγκριση ψήφισμα… Εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί ανακοίνωση του ψηφίσματος από την Συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων κ. Νίνα Γκατζούλη.
Στο συνέδριο θα παρευρεθούν και σημαντικές προσωπικότητες όπως ο πρώην πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι κ. Ε. Καραγιάννης ο οποίος θα παραθέσει ομιλία σχετικά με τη «συνθήκη του Βουκουρεστίου». Η ακαδημαϊκός Η κ. Μ. Νυσταζοπούλου - Πελεκίδου (ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων, γραμματέας της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών και συγγραφέας πολλών ιστορικών βιβλίων) θα παραθέσει ομιλία με θέμα «Τα όρια της πραγματικής Μακεδονίας». Θα ακολουθήσει το κλείσιμο του συνεδρίου και πάλι από τη κ. Νίνα Γκατζούλη, την συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων.
Την δεύτερη μέρα της διοργάνωσης, την Κυριακή στις 14 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Σιταριά Φλώρινας το 3ο Παμμακεδονικό αντάμωμα. Εκεί, πολιτιστικοί σύλλογοι από τη Μακεδονία αλλά και από τους απανταχού Μακεδονικούς πολιτιστικούς συλλόγους ανά τη υφήλιο θα συρρεύσουν στη κεντρική πλατεία του χωριού. Θα εισέλθουν χορεύοντας το «Μακεδονία ξακουστή» για να ακολουθήσουν πολλοί ακόμα χοροί της Μακεδονίας.
Οι Μακεδονίτισσες και οι Μακεδόνες ενδεδυμένοι με τις παραδοσιακές φορεσιές τους θα χορέψουν στις νότες των μοναδικών μακεδονικών μουσικών σκοπών και χορών οι οποίοι θα αντηχούν κάτω από την σκιά της οροσειράς του Βόρα. Οι Ελληνικές σημαίες, οι σημαίες της Μακεδονίας αλλά και τα λάβαρα των συλλόγων θα δίνουν το στίγμα, πως σε αυτή τη γη είναι ολοζώντανη η Μακεδονική ψυχή.
Κάθε γηγενής Μακεδόνας Έλληνας δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος είτε δια της φυσικής είτε διά της ψυχικής του παρουσίας εκεί ου θα χτυπά η καρδιά της Μακεδονίας και της Ελλάδας στα μέσα του Ιουλίου. Σε εποχές δύσκολες για τον τόπο μας οι Μακεδόνες ορθώνουν για άλλη μια φορά το ανάστημά τους δηλώνοντας με το αντάμωμα αυτό ότι η μακεδονική ιστορία, η μακεδονική πολιτισμική παράδοση και το τίμιο όνομα της Μακεδονίας δεν είναι γι’ αυτούς απλές αφορμές διεκδίκησης δίκαιων αιτημάτων. Είναι η ίδια η ζωή τους. Είναι η ταυτότητά τους.

10 σχόλια:

  1. ......και μετά ξυπνήσατε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμείς πέρυσι, μια μέρα μετά το αντάμωμα, ξυπνήσαμε με τις καλύτερες αναμνήσεις. Εσύ κοιμήσου, μόνο μη ροχαλίζεις γιατί ενοχλείς. Όνειρα γλυκά...

      Διαγραφή
  2. ορδές φασιστοειδών... άντε κ του χρόνου με την ενεργή συμμετοχή της ΧΑ... νικος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ειδαμε τα ρεζιλικια και περυσι βουλγαρικα τραγουδια μολις τελειωσαν τα χορευτικα.ντροπη σας σλαβοφωνοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. oti den sumetasxei oute enas sullogos apo ton nomo flwrinas sto ellhniko auto antamoma sas leei tpt..??? fernoun blaxous kai pontious kai kanoun kai kala makedoniko antamoma... eleos dld..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και βουλγαρους οχι μονο βλαχους κ ποντιους.διαβαστε το κειμενο να δειτε τα χαλια τους.φωναζουν βουλγαρους σε μακεδονικο ανταμωμα.ντροπη σας.μην πατησει κανενας το ποδι του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολύ σωστά με μία πρόσθεση ...φωνάζουν βούλγαρους που ζούν στα σκόπια...

      Διαγραφή
  6. Ορεσίβιος Βιγλάτωρ10 Ιουλίου 2013 στις 7:32 μ.μ.

    από ότι βλέπω τα ..."μερομήνια" μάλλον ο ουρανός έχει διαφορετική αποψη φέτος για το πανηγύρι στην Σιταριά Ο μαύρος ουρανός νυχθμερών ρίχνει κεραυνούς,μπουμπουνίζει και βρέχει καρεκλοπόδαρα κάθε ημέρα.Κάτι γνωρίζει περισσότερο ο ........καιρός.Απο ΄'οτι μου λένε τα φυσικά δαιμόνια συγνώμη φυσικά φαινόμενα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο μαύρος ουρανός ϊσως να ρίξει και κανένα γερό ξεγυρισμένο ..ΧΑΛΑΖΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ade re poy exete gnomi th doyleia exoyn oi pontoih se makedoniko anyamoma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παντου εχουν δουλεια αυτη ειναι το αφαν κατε στην ελλαδα

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.