Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Εντός Αυγούστου το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 50.000 ανέργους

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθεί από τον ΟΑΕΔ το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας το οποίο θα αφορά σε 50.000 δικαιούχους-μέλη οικογενειών που δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο.
Η εφαρμογή του προγράμματος, για το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας θα διατεθούν μέχρι το τέλος του 2013 περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ, θα ξεκινήσει την 1η Οκτωβρίου.
Η πλειονότητα των θέσεων θα δημιουργηθεί σε Δήμους, ενώ οι προσλήψεις θα γίνουν με εισοδηματικά κριτήρια υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ. Η διάρκεια της απασχόλησης θα είναι πέντε μήνες και η αμοιβή των εργαζομένων θα γίνεται με βάση το βασικό μισθό. Συγκεκριμένα, η αμοιβή των εργαζομένων που είναι άνω των 25 ετών, θα ανέλθει σε €490 καθαρά/μήνα, ενώ όσοι είναι μικρότεροι των 24 θα αμείβονται με €427 καθαρά/μήνα.
Σύμφωνα με την αρχική πρόταση του ΟΑΕΔ, η κοινωφελής εργασία μπορεί, μεταξύ άλλων, να περιλαμβάνει:
- έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών - αθλητικών υποδομών,
- έργα αποκατάστασης οικοσυστημάτων και προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης της βιοποικιλότητας (π.χ. καθαρισμός παραλιών), καθαριότητα παράλιων περιοχών, καθαρισμοί και μικρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις σε ρέματα
- ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς και δράσεις διατήρησης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς
- αποκατάσταση και βελτίωση αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος (π.χ. φυτεύσεις σε γειτονίες),
- αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων,
- διαχείριση και προστασία υδάτινων πόρων και δασών,
- προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ' οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ κλπ.
- κοινωνικές δράσεις όπως κοινωνικά παντοπωλεία, συλλογή και διάθεση χρησιμοποιημένου ρουχισμού
- εξωσχολικά προγράμματα για μαθητές
- οδική ασφάλεια μαθητών,
- σίτιση σε ολοήμερα σχολεία φτωχών περιοχών,
- αναδάσωση, δασοπροστασία και φύλαξη περιοχών υψηλού φυσικού κάλλους.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί όχι μόνο από τους δήμους, αλλά και από άλλους δημόσιους φορείς, παρότι αρχικώς το αντικείμενο της δράσης θα ήταν η δημιουργία απασχόλησης σε θέσεις εργασίας γενικών καθηκόντων στους δικαιούχους (δήμους), μέσω της πρόσληψης προσωπικού για χρονικό διάστημα 5 μηνών και περίπου 500 ευρώ το μήνα.

Ωφελούμενοι θα είναι:
1. Εγγεγραμμένοι άνεργοι, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ.
2. Εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς.
Το χρονικό διάστημα της συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, για το μέλος της οικογένειας-στόχου που υποβάλλει αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα, όπως αποτυπώνεται στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, με ανώτατο όριο αυτό των 36 μηνών, θα μοριοδοτείται ως εξής:
- Για τους πρώτους δώδεκα μήνες: 1 μονάδα ανά πλήρη μήνα.
- Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: 1,5 μονάδα ανά πλήρη μήνα.
- Για τους επόμενους δώδεκα μήνες: 2 μονάδες ανά πλήρη μήνα. Επιπλέον μόρια θα προσθέτουν ο αριθμός των παιδιών και το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος.

1 σχόλιο:

  1. Πάρτε κανένα απολυμένο της ΕΡΤ μπας και μάθουν τι θα πει δουλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.