Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Επιστολή για τη Σχολή Γεωπονίας Φλώρινας

Τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά ακούγεται από υπεύθυνα χείλη ότι στο να ξεπεραστεί η κρίση στην Ελλάδα κυρίαρχο ρόλο θα κληθεί να παίξει η γεωργία και η κτηνοτροφία.
Η πιο πρόσφατη και πιο αξιόπιστη αναφορά έγινε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σε τηλεοπτική εκπομπή.
Ο κύριος Υπουργός μεταξύ άλλων είπε ότι η Γεωργία και η Κτηνοτροφία θα ξανασώσουν την Ελλάδα.
Αντί λοιπόν να ανακοινωθούν κίνητρα για την ενίσχυση και την αναγνώριση του έργου των σχολών του Γεωτεχνικού τομέα, από όχι και τόσο υπεύθυνα αλλά όχι και ασήμαντα χείλη ακούγεται ότι πολλά ανάλογα τμήματα των ΤΕΙ και ΑΕΙ, κυρίως της Επαρχίας θα κλείσουν επειδή δεν είναι ελκυστικά και δεν προτιμώνται από τους φοιτητές.
Στη σημερινή συγκυρία η κοινή γνώμη όλο και περισσότερο κατανοεί ότι η εποχή του πλουτισμού χωρίς κόπο έχει περάσει ανεπιστρεπτί τουλάχιστον για τους περισσότερους από εμάς.
Θα πρέπει η νέοι μας και κυρίως αυτοί που προέρχονται από αγροτικές οικογένειες να καταλάβουν ότι διέξοδος στα σημερινά αδιέξοδα είναι να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της χώρας επιλέγοντας να σπουδάσουν σε σχολές του Γεωτεχνικού τομέα και με μεθοδική δουλειά και γνώση να αξιοποιήσουν τις παραγωγικές δυνατότητες της Ελληνικής γης.
Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι οι απόφοιτοι των Γεωπονικών σχολών μετά από αυτούς της Πληροφορικής έχουν τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας.
Η Γεωπονική Σχολή του ΤΕΙ στη Πόλη μας είναι μία από τις πιο σοβαρές σχολές πανελλαδικά και αυτό φαίνεται από τις Εξωτερικές Αξιολογήσεις των τμημάτων της σχολής.
Παρενθετικά να αναφέρω ότι ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Στουτγάρδης και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επιστημόνων Βάδης Βυρτεμβέργης, κύριος Κ. Καρράς που ήταν ένας από τους αξιολογητές της εξωτερικής αξιολόγησης του Τμήματος Ζωικής παραγωγής, εκτιμώντας την επιστημονική επάρκεια του προσωπικού και την αρτιότητα του εξοπλισμού της σχολής, σε εκδήλωση της Γερμανικής Βουλής πρότεινε στους κυρίους Fuhtel και Στυλιανίδη συνεργασία της ΕΕΕ. ΒΒ., με τα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης, Hohenheim και του ΤΕΙ ΦΛΩΡΙΝΑΣ με ένα γεωργικό θέμα. Ένα πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης στην περιοχή της Φλώρινας με συμμετοχή και γειτονικών χωρών (Σκόπια και Αλβανία). Και οι δύο υπουργοί ενθάρρυναν την πρωτοβουλία.
Επίσης αν κάποιος μελετήσει τα στατιστικά στοιχεία θα δει ότι μεγάλο ποσοστό αποφοίτων των τμημάτων της σχολής δουλεύουν σε συναφή με τα πτυχία τους αντικείμενα με μεγάλη επιτυχία. Είναι γνωστό ότι η σχολή διαθέτει αγρόκτημα που επιτρέπει στους φοιτητές να εκπαιδευτούν με αρτιότητα στα αντικείμενα των προγραμμάτων σπουδών τους.
Εξάλλου, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την συμβολή της σχολής στην οικονομία της περιοχής. Είναι φανερές τα τελευταία χρόνια οι αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομικές δραστηριότητες της πόλης από την αναστολή αρχικά και την μείωση στη συνέχεια των εισακτέων στα τμήματα της σχολής.
Θα είναι κρίμα μία σχολή με τις υποδομές τον εξοπλισμό και την Ιστορία της Σχολής Γεωπονίας της Φλώρινας να συρρικνωθεί ή να κλείσει.
Πρέπει λοιπόν η Κοινωνία της Φλώρινας μαζί με την Σχολή και ίσως και άλλες συναφείς σχολές να κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μην λάβουν ουσιαστικό περιεχόμενο οι φήμες που ακούγονται.
Να δώσουμε στους ιθύνοντες να καταλάβουν ότι υπάρχουν σημαντικότερα από τα κοντόφθαλμα οικονομικά και μόνο κριτήρια για την διατήρηση ή όχι σχολών σαν τη δική μας.

Με τιμή
Κεσίδης Αναστασιος
Ε.Τ.Π. ΤΕΙ Τμήματος Ζωικής Παραγωγής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.