Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Ο μαραθώνιος των επιχειρήσεων

Της Δόμνας Γκίνη, Project Manager

Η εκτενής οικονομική κρίση στην χώρα μας, που επηρέασε αρνητικά τα πάντα και σάρωσε στο πέρασμα της, κυρίως τις τοπικές επιχειρήσεις, εταιρείες, οργανισμούς, βιοτεχνίες, βιομηχανίες κ.λ.π., αναγκάζοντας τες να ρίχνονται με τα μούτρα στη μάχη, φορώντας το "σορτάκι"(=νέα μέτρα, φορολογία, χαράτσια κ.λ.π) του μαραθωνοδρόμου με στόχο το έπαθλο της επιβίωσης. Εμφανείς είναι οι φόβοι και οι ανησυχίες όλων αυτών, για το τέλος τους, τρέμοντας στο άκουσμα του λουκέτου ή της πτώχευσης και αναζητούν λύσεις για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τα πολυάριθμα προβλήματα που τις ταλαιπωρούν και σ αυτά που ενδεχομένως επέρχονται να βάλουν προσωρινά φρένο.
Μέχρι τώρα, από μία πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη, ένα ποσοστό της τάξεως του 70 - 80% των επιχειρήσεων καταρρέουν δεδομένου ότι 38.110 από αυτές απειλούνται με λουκέτο, με αντίκτυπο 60.000 απολύσεις εργαζόμενων. Βέβαια η πλειοψηφία των επιχειρήσεων στρέφετε υπέρ της διόρθωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και αγοράς και ενίσχυσης τους, για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ρύθμιση ευέλικτων προγραμμάτων ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις.
Στο στόχαστρο της κρίσης όπως είναι φανερό, αυτοί που πλήττονται περισσότερο είναι οι κλάδοι των κυρίως των κατασκευών, του εμπορίου, του τουρισμού που φιγουράρουν στην κορυφή, ενώ ακολουθούν οι Βιομηχανίες, οι υπηρεσίες και οι τράπεζες βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις δίνοντας ελπίδες ανάκαμψης.
Πολλές επιχειρήσεις περιόρισαν στο έπακρο τις επενδύσεις, ελαχιστοποίησαν το προσωπικό, μείωσαν τις παραγγελίες, στράφηκαν σε φθηνά υλικά με αποτέλεσμα να απειλείται η φήμη τους για μη ποιοτικά εμπορεύματα, προσάρμοσαν τις τιμές ανάλογα με το πορτοφόλι του πελάτη-καταναλωτή, άλλες πάλι προτίμησαν να συγχωνευτούν ή να πωληθούν. Με κλίμακα 1:5 οι επιχειρήσεις παρουσίασαν μείωση του τζίρου τους αδυνατώντας να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και πλέον τρέχουν χιλιόμετρα καθημερινά μέχρι να φτάσουν να κόψουν το νήμα της επιτυχίας και της επιβίωσης ή να εγκαταλείψουν στα μισά της διαδρομής.
Είναι μακρύς ο δρόμος για την Ιθάκη των επιχειρήσεων… ένας νέος Μαραθώνιος ξεκίνησε..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.