Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Βασικές λειτουργίες στην διοίκηση ενός έργου

Της Δόμνας Γκίνη, Project Manager

Τα ανθρώπινα δημιουργήματα στη διαδρομή των αιώνων θα φαινόταν αδύνατο να έγιναν χωρίς να υπήρξε κάποιος σχεδιασμός, συστηματική οργάνωση και σωστή διοίκηση. Και αυτό είναι φανερό γιατί τα έργα ή τα διασωθέντα κείμενα λαών δείχνουν ότι υπήρξε ένα ιδιαίτερα σημαντικό σύστημα διοίκησης π.χ οι Σουμέριοι ανέπτυξαν ένα οργανωμένο σύστημα διαχείρισης και συλλογής τον αγροτικών τους προϊόντων. Τελούσαν δηλαδή με λίγα λόγια έργο. Ως έργο ορίζεται ένα σύνολο δραστηριοτήτων που εκτελούνται με συγκεκριμένη σειρά με στόχο την επίτευξη ενός συγκεκριμένου σκοπού. Ένα έργο έχει ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα, έχει δηλαδή, αρχή και τέλος, απαιτεί χρόνο, χρήμα και πόρους, διαθέτει προϋπολογισμό, τηρεί κάποιες προδιαγραφές, περιέχει στοιχεία κινδύνου μα πάνω από όλα είναι μοναδικό καθώς δεν επαναλαμβάνεται ποτέ ακριβώς το ίδιο. Π.χ έργα οδοποιίας, κατασκευαστικά, τεχνικά κ.α.
Ο προγραμματισμός, ο έλεγχος, η επικοινωνία και ορθή σκέψη ωστε το έργο να υλοποιηθεί με το βέλτιστο κόστος και χρόνο και σε υψηλή ποιότητα καλείται Διοίκηση του έργου (Project Management) και περιλαμβάνει τις εξής λειτουργίες:
1) Σχεδιασμό και Προγραμματισμό (Planning) της πορείας του κάθε έργου τα οποία περιλαμβάνουν την καθιέρωση των στόχων, των προτεραιοτήτων και τον καθορισμό των επιμέρους εργασιών, την χρονική διάρκεια, και την κατανομή των πόρων (ανθρώπινου δυναμικού, κεφάλαιο).
2. Την οργάνωση και τον συντονισμό που περιλαμβάνει τον καταμερισμό του έργου σε επι μέρους δραστηριότητες, την ομαδοποίηση τους και την στελέχωση του ανθρώπινου δυναμικού και
3) Τον έλεγχο ένα σημαντικό στάδιο πριν από την παράδοση του έργου.
Οι βασικές επιδιώξεις της διοίκησης του έργου είναι οι εξής:
1) Η ικανοποίηση των στόχων του έργου (MBO-Management by objectives) και
2) Η λεπτομερή παρακολούθηση των κρίσιμων δραστηριοτήτων ή τη διοίκηση με βάση τις εξαιρέσεις (management by exceptiom - MBE).
Εδώ απαιτείται ο ρόλος του Project Manager να είναι καθοριστικός καθώς αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο του έργου.
Στην Ελλάδα του 2012 τα έργα έχουν μειωθεί δραματικά και πολλές κατασκευαστικές και τεχνικές εταιρίες έκλεισαν οριστικά λόγο της οικονομικής κρίσης και αυτό αποτελεί "κακή" διοίκηση του πολιτικού έργου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.