Κυριακή 8 Απριλίου 2012

ΠΑΣ «Πήγασος»: η πνευματική και σωματική υγεία μέσα από την άθληση

Η πνευματική και σωματική υγεία μέσα από την άθληση, ήταν το αντικείμενο ημερίδας που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος «Πήγασος» Φλώρινας, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.
Οι εξαιρετικές και απόλυτα εμπεριστατωμένες εισηγήσεις προκάλεσαν το ενδιαφέρον των – δυστυχώς – λίγων θεατών και έδωσαν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα.
Ο Δημήτρης Γάκης, διευθυντής - χειρουργός μεταμοσχεύσεων στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ανέλυσε την κατάσταση της υγείας των Ελλήνων σήμερα που «χειροτερεύει και λόγω της οικονομικής κρίσης».
Σύμφωνα με τον κ. Γάκη «δυστυχώς, δε λαμβάνουμε τα μέτρα πρόληψης που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα οι Έλληνες, που ήταν στις πρώτες θέσεις μακροβιότητας στην Ε.Ε. να χάνουν συνεχώς αυτό το προβάδισμα και κυρίως οι γυναίκες, οι οποίες απέκτησαν και τα στραβά της ισότητας: το κάπνισμα, την οδήγηση, το πολύ φαί και το άγχος στην εργασία.
Εάν δε λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα, εάν δεν πείσουμε τους πολίτες να κάνουν ήπια άσκηση και να ακολουθήσουν τη μεσογειακή διατροφή, με την παχυσαρκία η οποία υπάρχει κυρίως στην παιδική ηλικία – όπου είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη – αλλά και την παχυσαρκία των ενηλίκων, όπου δυστυχώς ανεβαίνουμε θέσεις στον ευρωπαϊκό πίνακα και είμαστε στην 7η θέση, θα έχουμε πολύ κακό μέλλον από πλευράς υγείας».
Καταλήγοντας επισήμανε πως «αυτό συνεπάγεται, εκτός από χαμηλότερο προσδόκιμο επιβίωσης και αυξημένη θνησιμότητα, και αύξηση κατά 30% του κόστους περίθαλψης. Επομένως είναι ζωτικής σημασίας για το υπουργείο Υγείας να αντιληφθεί ότι είναι πρώτιστος στόχος η πρόληψη και η διαπαιδαγώγηση κυρίως από τη σχολική ηλικία – θα πρέπει να ξαναρχίσουν τα σχολικά πρωταθλήματα, ο σχολικός αθλητισμός, η υποχρεωτική γυμναστική – ούτως ώστε να αποκτήσουν τα παιδιά ξανά τη συνείδηση της άσκησης, την οποία έχουν οι πιο ηλικιωμένοι, και να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο επίπεδο υγείας για τους συμπατριώτες μας».
Ο ορθοπεδικός Νίκος Σαμαράς, υπογράμμισε πως «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει αφιερώσει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στα γηρατειά με το μότο «Η καλή υγεία προσθέτει ποιότητα στα γηρατειά». Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., υγεία είναι η κατάσταση της πλήρους ψυχικής, σωματικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι απλά η απουσία νόσου ή αναπηρίας.
Συγχαίρω τον «Πήγασο» για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει την εκδήλωση. Αθλητισμός σημαίνει υγεία και μάλιστα για τους νέους είναι και μια ασπίδα προστασίας από κακοτοπιές όπως κάπνισμα, ναρκωτικά, αλκοόλ και πολλές άλλες επικίνδυνες καταστάσεις που μπορούν να βιώσουν. Ο αθλητισμός μπορεί να ξεκινά από την βρεφική ηλικία μέχρι όσο αντέχει ο άνθρωπος να γυμνάζεται».
Ο Αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Αθανασιάδης, εκπροσωπώντας τη Μητρόπολη, τόνισε ότι «στον τομέα της πίστης μας παίζει σημαντικό ρόλο η πνευματική υγεία, η οποία δηλώνει ότι ο άνθρωπος βρίσκεται σε μία πνευματική εγρήγορση. Σε μία εγρήγορση όπου χάνει τη μαλθακότητα και χάνει οτιδήποτε άλλο που τον οδηγεί σε μια κατάσταση ασθένειας.
Έτσι και η πνευματική υγεία είναι ένα θέμα που συνδυάζεται άμεσα και με την άθληση και με την άσκηση και σίγουρα υπάρχουν πολλοί τρόποι.
Και σαν Έλληνες αυτό το ξέρουμε με βάση αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι ‘νους υγιής εν σώματι υγιή’».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.