Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Μετεγκατάσταση χωρίς χρονοτριβές ζητούν οι κάτοικοι των Αναργύρων

Αποδεκτό έγινε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το αίτημα για επίσπευση των διαδικασιών μετεγκατάστασης των Αναργύρων, βάση της απόφασης της λαϊκής συνέλευσης. Ο νέος οικισμός θα χωροθετηθεί πλησίον του οικισμού Ολυμπιάδος δήμου Εορδαίας, ενώ αναμένεται επίσης η υποβολή του αιτήματος, επίσημα, από το δήμο Αμυνταίου.
Οι κάτοικοι ζήτησαν την άμεση μετεγκατάσταση του οικισμού, χωρίς καθυστερήσεις, ενώ σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας, μετά το δημοψήφισμα των κατοίκων, τον Ιούλιο του 2011 διεξήχθη συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, στην οποία παρευρέθηκαν το συντονιστικό όργανο, ο βουλευτής Φλώρινας κ. Στάθης Κωνσταντινίδης και ο δήμαρχος Αμυνταίου Ιωσηφίδης Ιωακείμ. Στην συνάντηση αυτή αποφασίστηκε η σύσταση, με υπουργική απόφαση του Υ.ΠΕ.Κ.Α., 3μερούς επιτροπής, κατόπιν συνάντησης με τον υπουργό Υ.ΠΕ.Κ.Α., η οποία θα συντονίζει την μετεγκατάσταση του οικισμού. Τα τρία μέρη της επιτροπής θα αποτελούνται από την ΔΕΗ, τον Δήμο Αμυνταίου και το Ελληνικό Δημόσιο που θα εκπροσωπείται και από στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Η Τοπική Κοινότητα Αναργύρων υπέβαλε με το από 7-10-2011 έγγραφο της στο Υπουργείο Εσωτερικών, ερώτημα αν μπορεί να λάβει χώρα η ζητούμενη αναγκαστική μετεγκατάσταση του οικισμού Αναργύρων του Δήμου Αμυνταίου ακόμη και εντός διοικητικών ορίων δήμου, ο οποίος ανήκει σε άλλη περιφερειακή ενότητα , το οποίο δια των αρμοδίων οργάνων του, με το με αρ. πρωτ. 44492/14-12-2011 έγγραφο του μας γνωστοποίησε, ότι επειδή η μετεγκατάσταση γίνεται για λόγους δημοσίου συμφέροντος - ήτοι την παραγωγή δημοσίου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας και προς προστασία της ποιότητας ζωής - και μη ύπαρξης διάταξης περί του αντιθέτου, η. μετεγκατάσταση μπορεί να λάβει χώρα ακόμη και εντός διοικητικών ορίων δήμου, ο οποίος ανήκει σε άλλη περιφερειακή ενότητα, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα περιοχή κρίνεται ικανή για την υποδοχή του οικισμού.
Στις 11-1-2012 και σε απάντηση της από 28-12-2011 αίτησης της Τοπικής Κοινότητας Αναργύρων για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της προς μετεγκατάσταση τοποθεσίας, η αρμόδια Διεύθυνση Πολιτικής Γης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας μας γνωστοποίησε με την με αρ. πρωτ. 69051/3200 π.ε. /11-1-2012 απάντηση του, ότι η κυριότητα της εν λόγω έκτασης των 1000 στρεμμάτων για την μετεγκατάσταση της Τ.Κ. Αναργύρων εμπίπτει στα τεμάχια:
α. Στο αριθμ. 3α χέρσο κοινό τμήμα έκτασης 980.937τ.μ. (981 στρεμμάτων περίπου) του Αναδασμού αγροκτήματος «Ολυμπιάδα» του έτους 1965, του οποίου η κυριότητα ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και
β. Στο αριθμ. 7 Άμπελοι διαφόρων ιδιοκτητών τμήμα έκτασης 19.063τ.μ. (19 στρεμμάτων περίπου) του Αναδασμού αγροκτήματος «Ολυμπιάδα» του έτους 1965, του οποίου η κυριότητα δεν ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, αλλά σε 7 διάφορους ιδιοκτήτες.
Εκτιμάται ότι η έκταση που θα απαιτηθεί για πολεοδόμηση ανέρχεται στο 450-500 στρέμματα περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.