Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Σημείο αναφοράς η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας για τον τοπικό πολιτισμό

Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ! Ο τίτλος των εκδηλώσεων που επέλεξε η Π.Ε. Φλώρινας για τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις, αποτελεί ένα πολιτιστικό κάλεσμα και αναβάπτισμα στα νάματα της παράδοσης, με αφορμή τις ΦΩΤΙΕΣ 2014.
Σε μία πρωτότυπη εκδήλωση, στις 10 Δεκεμβρίου 2014, στους χώρους της Π.Ε., στήθηκε το δένδρο της παράδοσης, στολισμένο με τοπικά προιόντα και λαικές φορεσιές από τους μαθητές της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης!



Οι μαθητές με τη βοήθεια των δασκάλων τους, μας, καλλιεργούν βαθιά γνώση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και γίνονται οι καλύτεροι πρεσβευτές του τόπου!Η εκπαιδευτικός του του 3ου Δημοτικού Σχολείου κ. Γιάννα Ζάχου-Μίσκα, παρουσίασε στοιχεία της τοπικής παράδοσης και του πολιτισμού μας, κάνοντας πολλές αναφορές και σε τοπικά προϊόντα. Η χορωδία του 1ου Δημοτικού Φλώρινας, γέμισε με χριστουγεννιάτικους ήχους τον χώρο και συνόδευσε τον στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δένδρου! Οι μαθητές των σχολείων, έφτιαξαν στολίδια με φασόλια και κόκκινες πιπεριές, φιλοτέχνησαν γιρλάντες και κατάφεραν να δώσουν τοπικό χρώμα στο Χριστουγεννιάτικο δένδρο!
Οι τοπικές μας φορεσιές που αποτελούν σύμβολα για τον τόπο, έκαναν τη γνωριμία με τα παιδιά, μέσα από τη παρουσίαση της βραβευμένης στολής της Σκοπιάς και από τα ομοιώματα – χάρτινες φιγούρες από 6 στολές. (Σκοπιάς, Ανταρτικού, Σκοπού, Πολυποτάμου, Πρέσπας και Πόντου.



Ο πολιτισμός και η παράδοση είναι μια φιλοσοφία, ένας τρόπος ζωής και δραστηριότητας, με αδιάλειπτη πολιτιστική και καλλιτεχνική προσφορά στη τοπική κοινωνία. Φέτος, μέσα από μία σειρά εκδόσεων και εκδηλώσεων γίνονται «διαθέσιμα» στο ευρύ κοινό, στον απόδημους Φλωρινιώτες στο εξωτερικό και αναπτύσσουν σχέσεις επικοινωνίας και δυνατότητες προβολής της τοπικής μας κουλτούρας.
Πλούσιο το έντυπο υλικό που εξέδωσε για τον λόγο αυτό η Π.Ε. Φλώρινας.
Η πολιτιστική ατζέντα αποτελεί ένα σεργιάνι σε κάθε άκρη του νομού Φλώρινας με τα έθιμα του 12 ημέρου! σε έντυπο και σε χριστουγεννιάτικη κορώνα – εις ανάμνηση των 3 μάγων)



Οι τοπικές φορεσιές


Το αμαρτωλό χαρτονόμισμα – νεβόλκα- με τη στολή της Σκοπιάς


Οι ΦΩΤΙΕΣ στις 23 Δεκεμβρίου το βράδυ, έθιμο που κρατάει χρόνια ολόκληρα, άσβεστη τη φλόγα της παράδοσης, ένα πλήθος παραδοσιακών εκδηλώσεων σε όλον τον νομό όπως τα Μπαμπάρια, ο Γάμος, Μπάμπιντεν κλπ., μας φέρνουν όλους πιο κοντά μέσα από κοινές μνήμες , για τη γνωριμία με τη τοπική κουλτούρα, τους ανθρώπους , τη φύση και τοπικά προιόντα.
Και του χρόνου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.