Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ποια είναι τα επιτρεπόμενα καύσιμα για θέρμανση

Σας γνωρίζουμε ότι από τις 9-11-2011 με την Υπουργική Απόφαση με Αρ.Πρωτ. οικ.189533/2011(ΦΕΚ 2654/Β/ 9-11-11) τα επιτρεπόμενα καύσιμα στις εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης και τοπικής θέρμανσης (σόμπες-τζάκια) κτιρίων που χρησιμοποιούνται για κατοικίες, γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, νοσοκομεία και πάσης φύσεως υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, εκπαίδευσης, συνάθροισης κοινού ή άλλους παρεμφερείς με τα προηγούμενα σκοπούς καθώς και σε εγκαταστάσεις θέρμανσης χώρων εργασίας βιομηχανικών ή βιοτεχνικών ή εμπορικών μονάδων, εφόσον πρόκειται για ιδιαίτερες εστίες καύσης, αποκλειστικά για τη θέρμανση των χώρων αυτών, είναι τα εξής:

1) πετρέλαιο θέρμανσης
2) αέρια καύσιμα των εκάστοτε νόμιμων τύπων προδιαγραφών και
3) τα καύσιμα στερεής βιομάζας (pellets, πυρηνόξυλο, woodchips, καυσόξυλα, όπως ορίζονται στο Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 14961-1)


Η χρήση βαρέως πετρελαίου (μαζούτ) στις παραπάνω εγκαταστάσεις θέρμανσης καταργείται σε ολόκληρη τη χώρα.
Επίσης σε ολόκληρη τη χώρα, σε τζάκια, σόμπες και οποιαδήποτε εγκατάσταση θέρμανσης απαγορεύεται η χρήση πλαστικών υλικών, ελαστικών, χρησιμοποιημένων ορυκτελαίων και απορριμμάτων ως καυσίμων.
Tέλος σας ενημερώνουμε ότι κάθε άλλης μορφής καύσιμο-υλικό που δεν περιλαμβάνεται στα επιτρεπόμενα καύσιμα της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης απαγορεύεται να χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις θέρμανσης που περιγράφονται παραπάνω.

Η Προϊσταμένη του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας
Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας

Βοσκοπούλου Μαρκέλα
Πολιτικός Μηχανικός με Γ’ Βαθμό

6 σχόλια:

  1. 1) Το κράτος δεν δικαιούται να απαγορεύει "βρώμικα" καύσιμα, όταν το ίδιο έχει απαγορεύσει διά της φορολογίας το "καθαρό" πετρέλαιο. Ας καταργήσει τον απαράδεκτο και ελεεινό φόρο στο πετρέλαιο, και μετά ας απαγορεύσει τα υπόλοιπα.
    2) Ακόμα και το καθαρότερο καύσιμο, αν καεί σε ακατάλληλο καυστήρα, παράγει ρύπους.
    3) Το ξύλο, η βιομάζα γενικότερα, είναι ό,τι πιο οικολογικό, και μάλιστα με ΜΗΔΕΝΙΚΗ έκλυση CO2. Προϋπόθεση η χρήση του κατάλληλου λέβητα ή της κατάλληλης σόμπας με πλήρη πυρολυτική καύση, κάτι που οι περισσότεροι από εμάς αγνοούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως και το ξύλο είναι το πιο οικολογικό ακριβώς γιατί είναι ανανεώσιμο και εξ'αυτού του λόγου έχει (σχεδόν μηδενικές εκπομπές). Όσο CO2 δεσμεύει το δέντρο στην ανάπτυξή του εκλύεται στην καύση του και το υπερβάλλον είναι αυτό που εκλύεται για την κοπή και μεταφορά της βιοάζας.

      Αυτό όμως που θέλει να πει η συμπαθής Μαρκέλλα είναι ότι με βάση την υπουργική απόφαση απαγορεύεται να καίμε λιγνίτη.

      Διαγραφή
    2. πόσοι καυστήρες και καμινάδες πολυκατοικιών έχουν καθαριστεί το τελευταίο διάστημα από την παραγόμενη καρκινογόνο στάχτη; υπάρχει ή όχι υποχρέωση των ενοίκων μίας πολυκατοικίας να καθαρίζουν και να συντηρούν τους καυστήρες τους; υπάρχει σχετική νομοθεσία που να ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ τους ενοίκους και διαχειριστές πολυκατοικιών να καθαρίζουν κάθε χρόνο τους καυστήρες; πότε έχει επιβληθεί ποινή για μόλυνση του ατμοσφαιρικου αέρα στην ΔΕΗ και στο διπλανό εργοστάσιο στα bitola για τον μολυσμένο αέρα που εισπνέουν ακόμη και νεογέννητα μωρά;
      Αυτές τις απορίες ποιος θα μου τις λύσει ;

      Διαγραφή
  2. Μηδενική έκλυση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οσο κια προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την ατμοσφαιρα της περιοχης μας αμολυντη από τα καυσαέρια στο διπλάσιο θα μολυνθεί από τους εισαγόμενους ρύπους από τα εργοστάσια και τη χρήση ακατάλληλων καυσίμων που κάνουν οι γειτονες μας στην πγδμ. Μήπως η συντάκτρια της ανακοίνωσης έχει λύση και σ΄αυτό το π΄ρόβλημα??? (Λόγω του προνομίου της να συνομιλεί απ΄ευθείας με τις αρχές της γείτονος????)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To τι σκουπίδια έχουν καεί στις θερμάστρες σπιτιών στην Φλώρινα δεν περιγράφεται...Οι ανακοινώσεις σε μία περίοδο σφοδρής οικονομικής κρίσης όμως αρκουν; ...Σε πολλά φτωχόσπιτα ακόμη και διαμερίσματα έχουν θερμάστρες και καίνε ότι σκουπίδια παράγουν..τα λεφτα ΄για καύσιμα κατάντησε είδος πολυτελείας...η τηλεθέρμανση την περιμένουμε και τίποτα δεν βλέπουμε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.