Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ»

Το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ είναι πλέον νόμος του κράτους, μέσα από μία θυελλώδη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης μέσα από την ονομαστική ψηφοφορία.

Το νομοσχέδιο τελικά υπερψηφίστηκε με 51 ψήφους υπέρ, 46 κατά και ένας βουλευτής ψήφισε παρών και συγκεκριμένα ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νικήτας Κακλαμάνης.

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας ζήτησε την άμεση απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου και την άμεση σύγκλιση της Ολομέλειας για το δημοψήφισμα, ισχυριζόμενος πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 120 υπογραφές βουλευτών.

Ευθείες βολές στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος ο οποίος έκανε λόγο για ξεκάθαρο οικονομικό έγκλημα και επανέλαβε πως το κόμμα του ζητά δημοψήφισμα προκειμένου να προστατέψει την περιουσία του ελληνικού λαού.

Στον αντίποδα ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μία από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα με όφελος στην οικονομία και την ελληνική κοινωνία. Επανέλαβε δε πως με το νομοσχέδιο διασφαλίζονται τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της εταιρείας και έκανε λόγο για προνομιακές δεσμεύσεις για τις τοπικές κοινωνίες.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου δεν περιμένει εκπλήξεις στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Το ερώτημα είναι οι κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα από την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ασκήσει μεγάλη πίεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να μην επικυρώσει τον ψηφισθέντα νόμο.

«Δημοψήφισμα με ένα νόθο ερώτημα είναι αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ» σύμφωνα με όσα είπε, μιλώντας απόψε στη Βουλή, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε αυτή την πρόταση για δημοψήφισμα γιατί πάνω απ’ όλα τον ενδιαφέρει να καταγραφεί σαν η εναλλακτική λύση για τον λαό. Εναλλακτική λύση διακυβέρνησης όντως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εναλλακτική λύση για τον λαό δεν είναι» είπε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: «Παρ’ όλα αυτά εμείς δεν αρνιόμαστε την αναγκαιότητα ενός δημοψηφίσματος. Να ξεκαθαρίσουμε όμως το εξής: Υπάρχουν δημοψηφίσματα και δημοψηφίσματα. Αν θέλετε ένα δημοψήφισμα που θυμόμαστε όλοι και ήταν καθαρό στο ερώτημά του, το ναι ή όχι στη Βασιλεία, αυτό ήταν ένα καθαρό δημοψήφισμα. Έτσι όμως όπως θέτει το δημοψήφισμα ο ΣΥΡΙΖΑ, με συγχωρείτε, αθωώνεται όλη η πορεία μέχρι τώρα και καταψηφίζουμε ένα μόνο τμήμα της ιδιωτικοποίησης».

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η αντιπαράθεση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων, με την κυβέρνηση να υπεραμύνεται της νομοθετικής πρωτοβουλίας της και την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ξεπούλημα και παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα του ενεργειακού πλούτου της χώρας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αναστάσιος Νεράντζης έκανε λόγο για λύση δοκιμασμένη και επιτυχημένη που αναμένεται βάσιμα να οδηγήσει στην πτώση των τιμών και στη διενέργεια των απαραίτητων αναπτυξιακών επενδύσεων.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας από μια κυβέρνηση που δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση. «Η ΔΕΗ δεν είναι περιουσία ούτε του πρωθυπουργού, ούτε του υπουργού ούτε δική σας των βουλευτών και δεν μπορείτε να δεσμεύσετε τη χώρα και την επόμενη κυβέρνηση, με δεδομένο ότι δεν έχετε την πολιτική νομιμοποίηση γιατί έχετε χάσει την πλειοψηφία με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Λαφαζάνης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος τόνισε την ανάγκη η Βουλή να έχει ενεργό ρόλο τόσο στη διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού όσο και στο τελικό κείμενο της σύμβασης. Παράλληλα, ζήτησε να γίνουν δεκτές τρεις βασικές διασφαλίσεις που ζητά το ΠΑΣΟΚ με τροπολογίες που έχει καταθέσει. Πρώτον, να διασφαλιστούν τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και τα προνόμια των τοπικών κοινωνιών. Δεύτερον, να διασφαλιστεί ότι η πώληση της ΔΕΗ θα γίνει με βάση τη λογιστική της αξία και σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και, τέλος, να προσδιοριστεί με σαφήνεια και όχι αόριστα ότι τα χρήματα θα πάνε σε συγκεκριμένες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των μονάδων της

«Εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο "όχι" στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και λέμε ένα ξεκάθαρο "ναι" στο δημοψήφισμα» υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης. Ακόμα, έκανε λόγο για εθνικό κίνδυνο με ξεπούλημα της ΔΕΗ που θέτει αυτόματα θέμα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Ο κ. Κασιδιάρης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, γιατί -όπως είπε- απαξιώνει τις ψήφους της Χρυσής Αυγής για το δημοψήφισμα, ενώ χαρακτήρισε υποκριτικές τις προτάσεις της ΔΗΜΑΡ και του ΚΚΕ, καλώντας τα δυο κόμματα να μην διαφοροποιηθούν, διότι «έτσι, θα αποδεχτεί ότι παίζουν το παιχνίδι της μνημονιακής χούντας».

«Κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα ούτε οι καταναλωτές από τη διάλυση και διάσπαση της μεγαλύτερης κερδοφόρας δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Θωμάς Ψύρρας και πρόσθεσε: «Με τέτοιες τακτικές ξεπουλήματος της ΔΕΗ δεν εξυπηρετούνται οι δομές της, δεν προάγεται ο ανταγωνισμός προς όφελος των καταναλωτών, δεν ωφελείται η χώρα και η ανάπτυξη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παίζει με τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», καθώς -όπως υποστήριξε- «κανένα όφελος δεν θα έχει ούτε η χώρα, ούτε οι καταναλωτές, ούτε οι εργαζόμενοι, από το ξεπούλημα και την διάλυση της ΔΕΗ, αλλά οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι». Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο κ. Παφίλης τόνισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει τη δική του πρόταση για ακύρωση του συνολικού πλαισίου απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας και κατά του νομοσχεδίου για «μικρή ΔΕΗ». Παράλληλα υποστήριξε ότι παρά τις διαφορές που υπάρχουν στις προτάσεις των κομμάτων μπορεί το θέμα αυτό να συζητηθεί στην ολομέλεια, καθώς υπάρχει προηγούμενο -όπως είπε-, ώστε να κρίνει ο λαός ποιοι είναι αυτοί που πραγματικά παλεύουν να είναι η ενέργεια δημόσιο αγαθό και ποιοι κρύβονται για να μην εκτεθούν ότι υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Μάρκος Μπόλαρης υποστήριξε ότι η πώληση της ΔΕΗ με τον τρόπο που γίνεται, εγείρει συνταγματικά ζητήματα. Κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση ότι πουλάει τα αποθέματα του λιγνίτη ως περιουσία της ΔΕΗ, ενώ -όπως είπε- είναι περιουσία του ελληνικού λαού. «Εγείρεται μεγάλο ζήτημα αντισυνταγματικότητας, που αμφισβητεί το διαγωνισμό. Κόβουμε ένα "φιλέτο" για να το δώσουμε σε συγκεκριμένη κατεύθυνση. Παράλληλα, τίθεται τεράστιο ζήτημα μεταβίβασης καταναλωτικού κοινού, καθώς αγνοείται το Σύνταγμα» τόνισε ο κ. Μπόλαρης.

Πηγή: newsit.gr

7 σχόλια:

  1. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΘΕΡΜΗ,
    ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ 51 ΚΥΡΙΩΝ(...) ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗ ΜΙΝΗ ΤΟΥ ΦΛΩΡΙΝΩΤΙΚΟΥ ΛΑΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλοι μαζί –όλοι τους– για μία ακόμα φορά τα κατάφεραν... Φυσικά και δεν περιμένουμε τίποτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οπότε: όλοι+ένας. Περαστικά μας.
    Η "μικρή ΔΕΗ" θα αποτελέσει την έναρξη της οριστικής ενεργειακής πανωλεθρίας, πέραν της κατάφωρης αδικίας που συντελέστηκε, αλλά και θα συντελεστεί σε πρώτη φάση, αφού θα πουληθεί σε εξευτελιστική τιμή, καταπώς συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Γιατί λέμε περί πανωλεθρίας; Γιατί έχουμε να κάνουμε με μία αδίστακτη συμμορία: τη συμμορία των αφεντικών αλλά και των ευεργετούμενων δουλικών. Πρόκειται για την ίδια συμμορία που έφερε τη ΔΕΗ στο σημερινό της χάλι. Την απαξιωμένη και πλέον μισητή από τον ελληνικό λαό ΔΕΗ. Την Ανώνυμη Εταιρεία, την εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ΔΕΗ. Την –αν είναι ποτέ δυνατόν– ΔΕΗ των χρεών! Αλλά και τη ΔΕΗ των χρυσοπληρωμένων στελεχών, των παρανόμως χρυσοπληρωμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, των χρυσοπληρωμένων προμηθευτών, των χρυσοπληρωμένων υπεργολάβων και των κάθε λογής αδικαιολόγητων, παράτυπων ή εικονικών δαπανών. Τη ΔΕΗ που έχει ενσωματώσει στο τιμολόγιό της κάθε σχετική και άσχετη με την ενέργεια χρέωση. Τη συνέταιρο του Κράτους ΔΕΗ, το οποίο επιδοτεί αφελείς κακομοίρηδες και πονηρούς διαπλεκόμενους, για να δουλεύουν τα γερμανικά εργοστάσια και να βάλω εγώ δυο-τρεις πλάκες στη στέγη μου, αλλά και να κατασκευάζουν πάρκα ΑΠΕ των μεγαβάτ οι μεγαλοκαρχαρίες. Τη ΔΕΗ που έχει δεσμευτεί για κάποια 20 χρόνια να αγοράζει πανάκριβα την παραγωγή των ΑΠΕ, ενώ μέχρι στιγμής την μεταπουλάει σε πολύ χαμηλότερη τιμή. Τη ΔΕΗ που πουλάει ακόμα πιο φθηνά το ρεύμα στις βιομηχανίες των διαπλεκομένων κι ενδεχομένως παραγωγών ρεύματος. Τη ΔΕΗ που εισπράττει Τέλος ΑΠΕ, το οποίο αποφέρει κέρδη στους παραγωγούς ενέργειας κι επιβαρύνει ανεξαιρέτως όλους τους καταναλωτές – και πολύ περισσότερο απ’ όλους τούς μικρούς καταναλωτές.
    Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ό,τι κάποιοι "έξυπνοι", μέσω τής ΔΕΗ, πότε ως μέτοχοί της, πότε ως στελέχη της, πότε ως προμηθευτές της, πότε ως υπεργολάβοι της, πότε ως παραγωγοί που πουλάνε πανάκριβα το ρεύμα τους κι επιπλέον καρπώνονται τα Τέλη ΑΠΕ, πότε ως καταναλωτές ρεύματος που το πληρώνουν πολύ πιο φθηνά από τους υπολοίπους, πότε με τον έναν τρόπο, πότε με τον άλλον, κάποτε, με παρόμοια τεχνάσματα και ασφαλώς με τη βοήθεια των δικών τους ΜΜΕξαπάτησης και τις πολιτικές και συνδικαλιστικές μαριονέττες τους, θα μας πείσουν για την αναγκαιότατα ξεπουλήματος και της υπόλοιπης επιχείρησης και, τελικά, θα αγοράσουν με τα δικά μας χρήματα ολόκληρη την ίδια τη ΔΕΗ! Για αυτήν τη συμμορία μιλάμε. Κι από ‘κεί και πέρα, αλλοίμονό μας... Μακάρι να βγω ψεύτης, αν και πολύ αμφιβάλλω.
    Διογένης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και ο Σταθης Κωνσταντινιδης υπερ της πωλησης , μην το ξεχναμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι από τις ελάχιστες ορθές αποφάσεις που έχει πάρει. Αυτό θα πρέπει να του το αναγνωρίσουμε!!!


      Διαγραφή
  4. Μπράβο Στάθη, πολύ καλά έκανες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ANTE ΨΗΦΙΣΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΕΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.