Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Πρόγραμμα μαθητείας στο 1ο ΕΠΑΛ

Καλούνται οι απόφοιτοι της Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού των σχολικών ετών 2010-2011 και 2011-2012 (και του σχολικού έτους 2009-2010 εφόσον πρόκειται για άρρενες που έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις) να συμμετέχουν στο «Πρόγραμμα Μαθητείας Αποφοίτων Τεχνικής Εκπαίδευσης για Απόκτηση Επαγγελματικής Εμπειρίας».
Συγκεκριμένα καλούνται οι απόφοιτοι α) Επαγγελματικών Λυκείων - ΕΠΑΛ β) Επαγγελματικών Σχολών - ΕΠΑΣ και γ) αντίστοιχων δομών της Ειδικής Αγωγής και ειδικότερα των Τεχνικών Επαγγελματικών εκπαιδευτηρίων - ΤΕΕ Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. να εγγραφούν στο Πληροφοριακό Σύστημα του Προγράμματος μέσω της ηλεκτρονικής πύλης www.mathiteia4u.gov.gr και να επιλέξουν από μια (01) έως και τέσσερις (04) θέσεις Μαθητείας από τις προσφερόμενες στο Πληροφοριακό Σύστημα.
Στόχος του Προγράμματος Μαθητείας είναι να υποστηρίξει και να ενισχύσει τους πρόσφατους αποφοίτους της Δημόσιας Τεχνικής Εκπαίδευσης, έτσι ώστε να ενισχύσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους και να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για την αγορά εργασίας.
Στο πλαίσιο της Μαθητείας θα χορηγείται στους αποφοίτους υποτροφία, σύμφωνα με σχετική Υπουργική Απόφαση.

Ο Δ/ΝΤΗΣ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ
ΤΟΥΤΣΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

5 σχόλια:

  1. ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ ΠΟΛΛΩΝ ΕΤΩΝ ΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.ΜΕΑΛΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΕΠΑ.Λ.Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΡΧΙΣΕ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ Η ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΙΣΩΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΑ ΓΕ.ΛΥΚΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στις δύσκολες εποχές που ζούμε να και μια καλή είδηση για τη νέα γενιά. Πολύ καλό πρόγραμμα, το οποίο πέρα από την οικονομική υποστήριξη που το συνοδεύει, θα συμβάλει θετικά στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των νέων, προσφέροντας τους επιπλέον ικανότητες, ώστε να βρεθούν στην αγορά εργασίας πιο καταρτισμένοι. Πιστεύουμε ότι παράλληλα θα συμβάλλει και στη θεσμική εξέλιξη των τεχνικών και επαγγελματικών σχολείων της χώρας μας, τα οποία συνδέουν αμεσότερα την αγορά εργασίας με τα νέα παιδιά.


    Στέφανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πλαίσιο του προγράμματος είναι καλό. Δεν αρκεί όμως η πρόθεση των αποφοίτων να ενταχθούν σε αυτό. Πρέπει και από την μεριά των επιχειρήσεων να προσφέρονται θέσεις μαθητείας.

    Μέχρι στιγμής η προσφορά θέσεων μαθητείας είναι ελάχιστη. Ειδικά στο νομό μας έχει προσφερθεί κατά τον πρώτο κύκλο εφαρμογής του προγράμματος μία μόνο θέση μαθητείας από μια επιχείρηση. Δείτε εδώ:

    http://www.mathiteia4u.gov.gr/mathiteia/search/search_prefecture/18

    Ίσως να φταίει το γεγονός ότι δεν έχουν ενημερωθεί σωστά οι επιχειρήσεις. Το Επιμελητήριο καθώς και οι επαγγελματικοί σύλλογοι πρέπει να πληροφορήσουν τα μέλη τους (ατομικές επιχειρήσεις - εταιρείες) και αυτά στη συνέχεια να εγγραφούν στην πλατφόρμα και να δηλώσουν τις μαθητείες.

    Πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες και προσπάθειες μεταξύ των φορέων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και των επιχειρηματιών ώστε να ¨τρέξει¨ το πρόγραμμα για να ωφεληθούν οι απόφοιτοι

    spip@p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατάλαβαν,επιτέλους,οι ειδήμονες ότι πρέπει να ασχοληθούν και εδώ στην Ελλάδα με την Τεχνική και Επαγγελματική εκπαίδευση, κάτι που στην Ευρώπη συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια. Στις χώρες της Ευρώπης το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων ακολουθεί το δρόμο της Τεχνικής και Επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί ένα σοβαρότατο εγχείρημα για την ανάπτυξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και πρέπει να αξιοποιηθεί με στόχο την επαγγελματική, αλλά και οικονομική ωφέλεια των αποφοίτων των ΕΠΑΛ. Αποτελεί το μέσο γνωριμίας αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων με την επιχείρηση και τον επαγγελματικό στίβο. Επιπλέον, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα ακόμη και για παράταση της συνεργασίας επιχείρησης και μαθητευόμενου με μία μελλοντική πρόσληψη του δεύτερου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καιρός ήταν!! Γιατί του ΟΑΕΔ να έχουν αυτό το προνόμιο μόνο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.