Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Θ. Γερμανίδης απαντά για την απουσία του από το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο

Σχετικά με την απουσία μου από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012, έχω να δηλώσω τα εξής:
1. Η συνεδρίαση αυτή ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή, χωρίς προσυνεννόηση με τους Βουλευτές, ώστε να πραγματοποιηθεί σε ημέρα που να μπορούν να παρίστανται και αυτοί.
2. Η παρουσία των Βουλευτών είναι υποχρεωτική στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας (συζήτηση και ψήφιση Νομοσχεδίων), όπως και η συμμετοχή τους σε Διαρκείς Επιτροπές (επεξεργασία Νομοσχεδίων), που σημαίνει ότι από Τρίτη μέχρι και Πέμπτη είναι στη Βουλή.
3. Κατέθεσα επιστολή, με την οποία γνωστοποιώ τη θέση μου για το συγκεκριμένο θέμα (την οποία και σας επισυνάπτω).
4. Ας μην προσφεύγουμε σε εύκολες κατηγορίες και σχόλια (θεσμικών ή μη), που δεν ωφελούν.

Η τοποθέτηση

Κυρία Πρόεδρε,
Κύριε Δήμαρχε,
Κυρίες και Κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Οι κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις δε μου επιτρέπουν να παραβρίσκομαι σήμερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα συζήτησης το πετρέλαιο θέρμανσης και γι’ αυτόν το λόγο σας στέλνω τις θέσεις μου γραπτές με την παράκληση να τις αναγνώσετε και να τις συμπεριλάβετε στα πρακτικά της συνεδρίασης:
Τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά δεδομένα της Φλώρινας (υψόμετρο, σχεδόν περίκλειστη από βουνά λεκάνη, το προς Βορρά άνοιγμα της πεδιάδας της Πελαγονίας, ο λαιμός του Πισοδερίου κ.λπ.) δημιουργούν εξαιρετικά ακραίες κλιματολογικές συνθήκες το χειμώνα. Εμείς βιώνουμε παγετούς παρατεταμένης διάρκειας και οι καυστήρες θέρμανσης λειτουργούν από αρχές Οκτωβρίου μέχρι τέλη Απριλίου. Αυτό πρέπει να το καταλάβει και η Κυβέρνηση.
Η εξίσωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στα ύψη. Η χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, η οποία όπως φαίνεται θα γίνει με εισοδηματικά κριτήρια, θα αποκλείσει πολλούς, θα δημιουργήσει αδικίες και γκρίνιες. Θεωρώ ότι η πιο σωστή λύση είναι η αναστολή της εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτή της κίνησης, προκειμένου η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να παραμείνει κάτω από το 1€ το λίτρο.
Αν ισχύσει η φημολογούμενη τιμή 1,40-1,60 € το λίτρο, θα επιφέρει δυσβάστακτο κόστος στα νοικοκυριά, στα εμπορικά καταστήματα, επαγγελματικά γραφεία, ξενοδοχειακές μονάδες κ.λπ..
Είναι ευθύνη της Πολιτείας να ελέγξει και πατάξει τα φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας του πετρελαίου και να μην τα χρησιμοποιεί ως άλλοθι, ώστε να μην την «πληρώνουν» οι καταναλωτές. Η αδιέξοδη, ατελέσφορη, εύκολη και εξοντωτική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα άλλο απ’ το να φορτώνει και πάλι το βάρος στον πολίτη, που ήδη πληρώνει αδικαιολόγητα υψηλή φορολογία, σε μια ανεξέλεγκτη και κερδοσκοπική αγορά καυσίμου.

Με τιμή
Θανάσης Γερμανίδης
Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ.
Νομού Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.