Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό θα ζητήσουν οι φορείς της Φλώρινας για το πετρέλαιο θέρμανσης

Υπό την προεδρία της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας κ. Ζέτας Ρίζου και παρουσία του Δημάρχου Φλώρινας κ. Γιάννη Βοσκόπουλου, συνεδρίασε την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012 το βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη: «Εξίσωση του ειδικού φόρου πετρελαίου θέρμανσης στο 80% του πετρελαίου κίνησης», με εισηγητή τον κ. Ι. Βοσκόπουλο, Δήμαρχο Φλώρινας.
Το παραπάνω θέμα συζητήθηκε έπειτα από σχετική απόφαση στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο στις 11 Σεπτεμβρίου 2012, στην οποία είχε ομόφωνα οριστεί και αρμόδια επιτροπή η οποία αποτελείται από τους κ.κ. Αριστείδου, Τσακμάκη, Μούσιου και Καραντζίδη για τη σύνταξη σχετικού εγγράφου το οποίο εστάλη στον Πρωθυπουργό, στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών και στους αρχηγούς των κομμάτων.
Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει:
«Θέμα: Οικονομική στήριξη του Δήμου Φλώρινας λόγω ακραίων συνθηκών διαβίωσης εξαιτίας της έντασης και της μακράς περιόδου δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Ο ακριτικός Δήμος Φλώρινας αντιμετωπίζει κάθε χρόνο κατά τη χειμερινή περίοδο, που διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες, σημαντικά προβλήματα, καθώς οι πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή καθιστούν δύσκολη τη διαβίωση των κατοίκων. Ενδεικτικά, και σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας την Τρίτη, 17-01-2012, η θερμοκρασία που επικρατούσε στην πόλη της Φλώρινας ήταν -25,1°C, ενώ σε πολλές Τοπικές Κοινότητες έφτασε και στους -30,0°C! Οι παραπάνω θερμοκρασίες διατηρήθηκαν πάνω από ένα μήνα με αποτέλεσμα την κήρυξη του Δήμου Φλώρινας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με την αριθ. 231/16-01-2012 απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Το κόστος της θέρμανσης των κατοίκων της περιοχής είναι δυσβάστακτο, ώστε πολλές οικογένειες τον περσινό χειμώνα να μην μπορούν πραγματικά να το καλύψουν. Είναι έντονο το αίσθημα αδικίας το οποίο νιώθουν οι κάτοικοι του ακριτικού Δήμου, αφού φορολογούνται, όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι της χώρας, και παρότι έχουν χαμηλά εισοδήματα υποχρεώνονται να πληρώνουν 4 και 5 φορές παραπάνω για τη θέρμανσή τους, αλλά και επιπλέον να επιβαρύνονται και με τη φορολογία που ενσωματώνεται στην τιμή του πετρελαίου. Θεωρούμε ότι είναι άμεση η ανάγκη για αποκατάσταση αυτής της αδικίας σε ένα κοινωνικό κράτος δικαίου.
Επίσης, η καταβολή του μεγαλύτερου μέρους του εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής για τη θέρμανση τους δημιουργεί σημαντικά προβλήματα επιβίωσης. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος του ΟΓΑ, ο οποίος λαμβάνει 300€ σύνταξη, θα πρέπει να πληρώσει με το πενιχρό αυτό ποσό και το κόστος θέρμανσης και τα φάρμακά του, αλλά και τις βασικές ανάγκες για την επιβίωση του, πράγμα το οποίο είναι αδύνατον.
Επιπλέον, η επιβάρυνση των επαγγελματιών της περιοχής είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς υποχρεώνονται, εκτός από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, να καλύπτουν το κόστος θέρμανσης για τις επιχειρήσεις τους. Κι όλα αυτά σε μια περιοχή που το ποσοστό ανεργίας ξεπερνά το 35% και η κάθε θέση εργασίας είναι πολύτιμη.
Επιπρόσθετα, επιβαρυνόμαστε καθημερινά από τη δραστηριοποίηση της ΔΕΗ για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας (μόλυνση του περιβάλλοντος, μείωση του υδροφόρου ορίζοντα, ερημοποίηση εδαφών, κλπ.), ενώ δεν υπάρχει καμιά μέριμνα από την πολιτεία για ανταποδοτικά οφέλη.
Για όλους τους παραπάνω λόγους το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας:
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
1) Τη μη εφαρμογή της εξίσωσης του ειδικού φόρου πετρελαίου θέρμανσης με αυτό του πετρελαίου κίνησης και καλεί σε υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας που έχει κατατεθεί στη Βουλή και συζητείται τις προσεχείς ημέρες σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.
2) Επιπλέον και σε κάθε περίπτωση, διεκδικούμε την εφαρμογή ειδικού καθεστώτος όσον αφορά στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στη Φλώρινα.
3) Τη θεσμοθέτηση μόνιμης επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης στο Δήμο Φλώρινας:
• για κάθε οικία
• για κάθε επιχείρηση
• για κάθε αγροτική και κτηνοτροφική μονάδα
• για κάθε Δημόσιο και Δημοτικό κτίριο
4) Τη μετακύλιση του ποσού που αντιστοιχεί στον ενεργειακό Δήμο Φλώρινας από τον Τοπικό Πόρο στους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. των κατοίκων του Δήμου Φλώρινας, ώστε να υπάρξει σημαντική μείωση του πληρωτέου ποσού που αντιστοιχεί σε κάθε οικία και επαγγελματική στέγη.
5) Ειδική μέριμνα για τις άπορες οικογένειες και τους ανέργους με την καταβολή, πέραν των προηγουμένων, επιδόματος για κάθε μορφή θέρμανσης.
6) Αύξηση των λειτουργικών δαπανών, που διατίθενται από το Υπουργείο Εσωτερικών στις σχολικές επιτροπές για τη διασφάλιση της θέρμανσης των μαθητών, τουλάχιστον στο διπλάσιο. Είναι αδύνατο να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες με πραγματικά αυξημένο το κόστος της θέρμανσης.
Ζητούμε και απαιτούμε την ικανοποίηση όλων των παραπάνω αιτημάτων μας για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των πολιτών του Δήμου μας.
Για το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας
1) Αριστείδης Αριστείδου, Αντιδήμαρχος Φλώρινας
2) Κωνσταντίνος Τσακμάκης, Εκπρόσωπος της Μείζονος Μειοψηφίας
3) Όλγα Μούσιου- Μυλωνά, Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας
4) Βασίλειος Καραντζίδης, Επικεφαλής της Ελάσσονος Μειοψηφίας».
 
Για τη συνεδρίαση τις 18ης Σεπτεμβρίου πρόσκληση είχε σταλεί σε φορείς και εκπροσώπους συλλόγων, προκειμένου να καταλήξουν σε μια πρόταση διεκδίκησης σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης για ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. Συγκεκριμένα, πρόσκληση είχε σταλεί στους:
1) Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Θεόκλητο
2) Βουλευτή ΝΔ κ. Ευσ. Κωνσταντινίδη
3) Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Αθ. Γερμανίδη
4) Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας κ. Γ. Δακή
5) Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας κ. Δ. Ηλιάδη
6) Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Π.Ε. Φλώρινας κ. Ι. Αντωνιάδη
7) Δήμαρχο Αμυνταίου κ. Ι. Ιωσηφίδη
8) Δήμαρχο Πρεσπών κ. Β. Τσέπα
9) Δ/ντή Α/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας κ. Π. Νώτα
10) Δ/ντή Β/θμιας Εκπ/σης Φλώρινας κ. Ι. Τζώτζη
11) Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο (Ε.Β.Ε.) Φλώρινας
12) Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας
13) Εμπορικό Σύλλογο Φλώρινας
14) Εμπορικό Σύλλογο Αμυνταίου
15) Εμπορικό Σύλλογο Φιλώτα
16) Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Ν. Φλώρινας
17) Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Αμυνταίου
18) Προϊστάμενο Διοικητικού– Οικονομικού Τμήματος Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας
19) Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας, κ. Κων/νο Ρόζα
20) Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων Δήμου Φλώρινας
21) Εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων
22) Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Νέων κ. Στεργίου Κων/νο.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιάννης Αντωνιάδης, ο Αντιδήμαρχος Αμυνταίου κ. Γιώργος Ψαλλίδας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πρεσπών κ. Αλέξανδρος Τράσιας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Σάββας Σαπαλίδης, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Φλώρινας κ. Στέφανος Μπίρος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας κ. Θωμάς Ταλλίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας κ. Κων/νος Ρόζας και οι Πολιτευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σωτήριος Βόσδου και Άννα Σπύρτου.
Οι δύο Βουλευτές της Φλώρινας, βρίσκονταν στην Αθήνα και για το λόγο αυτό, απέστειλαν σχετική επιστολή στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίες αναγνώστηκαν από την Πρόεδρο.
Στην εισήγηση του ο κ. Δήμαρχος είπε:
« Με λυπεί το γεγονός που σήμερα δε συμμετέχουν όλοι οι φορείς, αν και κλήθηκαν πολλοί από αυτούς.
Το θέμα είναι τόσο σοβαρό και δυστυχώς δεν το έχουμε αντιληφθεί ακόμα. Καλό θα ήταν να είχαμε και του Βουλευτές μας σήμερα εδώ και να πήγαιναν αύριο στην Αθήνα.
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα πλήξει όλες τις οικογένειες στην περιοχή μας, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους. Πολλές φορές λέμε να δοθεί επίδομα θέρμανσης σε χαμηλόμισθους, ανέργους και συνταξιούχους. Αν δούμε όμως και τις επιχειρήσεις, ποια επιχείρηση στην περιοχή μας θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστική, όταν θα ξοδέψει πάρα πολλά χρήματα για την παραγωγή των προϊόντων και για τη θέρμανση;
Τα σχολεία μας, δυστυχώς, με βάση τα χρήματα που μας αποστέλλει το Υπουργείο και τα χρήματα που ξοδέψαμε πέρυσι, θα αναγκαστούμε να τα κλείσουμε δύο μήνες το χειμώνα, γιατί δε θα μπορέσουμε να τα θερμάνουμε. Αν δε έχουμε χειμώνα σαν τον περσινό, τότε πολύ φοβάμαι ότι οι δύο μήνες θα αυξηθούν. Τα χρήματα με τα οποία επιχορηγούνται οι σχολικές μας επιτροπές είναι ίδια με αυτά άλλων περιοχών της Ελλάδας, με τελείως διαφορετικές κλιματικές συνθήκες.
Η θέση μου είναι απόλυτα συντεταγμένη με το ψήφισμα το οποίο συντάξαμε και αποστείλαμε και νομίζω ότι θα πρέπει να κινηθούμε δυναμικά, λαμβάνοντας υπόψη και το νομικό καθεστώς.
Θα ήθελα να ακούσω τις απόψεις σας σήμερα εδώ, ώστε να κάνουμε ένα πλάνο για τις από εδώ και πέρα ενέργειές μας».
Κατά τις τοποθετήσεις τους οι παρευρισκόμενοι είπαν:
Θεόκλητος, Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας:
« Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Φλώρινας για την ενέργεια και προσπάθειά σας. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την προηγούμενη διαμαρτυρία των κατοίκων της Φλώρινας. Συμφωνούμε πλήρως με τις ενέργειές σας».
Γιάννης Αντωνιάδης, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης ΠΔΜ:
-Η παρουσία των βουλευτών θα βοηθούσε σήμερα, καθώς θα μας έλεγαν ακριβώς τι περιλαμβάνει το σχεδόν διαμορφωμένο νομοσχέδιο.
- Εξαιτίας της δραστηριοποίησης της ΔΕΗ στην περιοχή μας, αλλά και των εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών και ΑΠΕ, φαινόμαστε ως περιοχή με μεγάλο ΑΕΠ, γεγονός το οποίο μας δημιουργεί προβλήματα στην απορρόφηση κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Συνεπώς, η ΔΕΗ οφείλει να μας βοηθήσει και να επιδοτήσει την περιοχή μας, όπως πολύ σωστά ζητάει και ο κ. Δήμαρχος, με τη μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.
- Πρέπει να γίνει μια συνάντηση και με τους δύο Βουλευτές, ώστε να έχουμε και με αυτούς κοινή πορεία για την επιδότηση της θέρμανσης.
- Ο Περιφερειάρχης της Δυτικής Μακεδονίας κ. Δακής, μεταφέρει την απόλυτη στήριξή του σε ό, τι αποφασιστεί.
Γιώργος Ψαλλίδας, Αντιδήμαρχος Δήμου Αμυνταίου:
- Ο Δήμος Αμυνταίου υιοθετεί το ψήφισμα του Δήμου Φλώρινας, είναι συμπαραστάτης και δυνατός συναγωνιστής αλλά οφείλουμε να μη μείνουμε μόνο εκεί, αλλά να προβούμε σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, καθώς έχουμε καθυστερήσει όλοι μας.
- Πρέπει να ζητήσουμε να μην ισχύει το πλαφόν που έχουν βάλει για το εισόδημα να μην ισχύει για τους κατοίκους της Φλώρινας, ενώ θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη επιχορήγηση ανά λίτρο. Επίσης, είναι απαραίτητη η διευκόλυνση των διαδικασιών για τους δικαιούχους του επιδόματος.
- Ειδική μέριμνα για την επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών, καθώς χρειάζονται περισσότερα κονδύλια, για να μην έχουμε κλειστές σχολικές μονάδες.
Αλέξανδρος Τράσιας, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πρεσπών:
- Ας μην επικεντρωθούμε στην εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης. Η πολιτεία οφείλει να μας επιστρέψει τα χρήματα τα οποία μας αναλογούν για τη θέρμανση, ανεξάρτητα από το εισόδημα του καθένα από εμάς.
- Ο Δήμος Πρεσπών, είναι σύμφωνος σε ό, τι αποφασιστεί σήμερα.
Στέφανος Μπίρος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας:
- Η Φλώρινα αργοπεθαίνει και έχουμε μερίδιο ευθύνης όλοι σε αυτό, αλλά πολλές φορές αυτά που διεκδικούμε δεν εξαρτώνται από εμάς, αλλά από την κεντρική εξουσία.
- Η περιοχή μας έχει ούτως ή άλλως άνιση μεταχείριση, αφού οι κάτοικοί της δαπανούν περισσότερα χρήματα για τη θέρμανσή τους σε σχέση με άλλους Νομούς και της χώρας, αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας.
- Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φλώρινας επικροτεί το ψήφισμα του Δήμου. Πρέπει όμως να αλληλοϋποστηριχτούμε και να συσπειρωθούμε, αλλά να γίνουν και συζητήσεις και με τον αρμόδιο Υπουργό.
Σωτήρης Βόσδου, υποψήφιος βουλευτής ΝΔ:
- Είναι απαραίτητο να υπάρξει μια επεξεργασία των στοιχείων που μας αφορούν, ώστε να έχουμε μια σωστή διεκδίκηση σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές, καθώς κάποιοι πήραν αυθαίρετα αποφάσεις.
- Ο Δήμος Φλώρινας πρέπει να βρει τα στατιστικά στοιχεία, ώστε τεκμηριωμένα να διεκδικήσουμε σωστά.
Σάββας Σαπαλίδης, πρόεδρος ΕΒΕ Φλώρινας:
- Το Επιμελητήριο πρωτοστάτησε στην προηγούμενη κινητοποίηση, φυσικά όμως δε λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Θα συμμετέχουμε σε όποια διεκδίκηση. Και αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλους τους χώρους πολιτικά. Δε θα σταθούμε εμπόδιο σε όποιον αναλάβει πρωτοβουλίες και θα είμαστε μαζί σας, αφού δούμε αναλυτικά τις θέσεις σας.
- Το κράτος πρέπει να επιδοτήσει όλες τις μορφές θέρμανσης.
Θωμάς Ταλλίδης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας:
- Έχουν ειπωθεί πολλά έως τώρα, απλά πρέπει να γίνει ένας καλός χειρισμός, για τις από εδώ και πέρα κινήσεις μας. Πηγαίνοντας στο αρμόδιο Υπουργείο οφείλουμε να έχουμε τεκμηριωμένες απαιτήσεις και αιτήματα.
- Η Φλώρινα, υποφέρει λόγω της γεωγραφικής της θέσης. Τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου Φλώρινας πληρώνουν δύο φορές για τη θέρμανσή τους: και στην επαγγελματική τους στέγη και στην οικία τους.
- Θα είμαστε συμμέτοχοι σε όλα, ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα για το καλό του τόπου μας.
Αριστείδης Αριστείδου, Αντιδήμαρχος Δήμου Φλώρινας:
- Το ψήφισμα συντάχθηκε πολύ προσεκτικά και καλύπτει τα πάντα. Δε μιλάμε για επίδομα, αλλά για επιδότηση. Πρέπει ο Νομός μας να μπει σε ειδικό καθεστώς, για να εφαρμοστούν όλα αυτά τα οποία ζητάμε.
- Οι δύο Βουλευτές μας δεν πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης και να το απαιτήσουμε από αυτούς.
- Μια από τις επόμενες κινήσεις μας πρέπει να είναι και η αποστολή υπομνήματος και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε αρμόδιους φορείς που ασχολούνται με το περιβάλλον, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πιέσουμε τους εταίρους μας. Βρισκόμαστε κοντά σε περιοχή Natura και αν στραφούμε στην καύση του λιγνίτη, αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για το περιβάλλον.
Αθανάσιος Μπέλτσος, Αντιδήμαρχος Δήμου Φλώρινας:
- Κάθε χρόνο αποστέλλουμε ψηφίσματα και δεν εισπράττουμε τίποτα. Οφείλουμε αυτή τη φορά, να έχουμε στοιχεία και να καταλήξουμε ποιες θα είναι οι ενέργειες μας.
Αιμίλιος Ασπρίδης, Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Φλώρινας:
- Πρέπει να τεκμηριώσουμε τις διεκδικήσεις μας.
- Οφείλουμε να διεκδικήσουμε ίση αντιμετώπιση από το κράτος, αφού πληρώνουμε και μέσω του πετρελαίου περισσότερο φόρο.
- Σε μια περιοχή που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα, δεν είναι δυνατόν να το πληρώνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη χώρα, όπως σωστά είπε και ο κ. Δήμαρχος στην πρότασή του για μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Όλγα Μούσιου, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Φλώρινας:
- Πρέπει αρχικά να ζητήσουμε τη μη εξίσωση και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα.
- Είναι μια καλή συνάντηση για πρώτη συνάντηση και πρέπει να δούμε πώς θα δράσουμε συλλογικά.
- Πρέπει να επιδιώξουμε να πετύχουμε και την πολύ καλή πρόταση του κ. Δημάρχου για τη μετακύληση του Τοπικού Πόρου στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
- Ακόμα και να κλείσουν τα σχολεία μας, θα πρέπει να τα θερμαίνουμε για να αποφύγουμε και τις υλικές ζημιές.
- Κρίνεται απαραίτητη η δημιουργία ενός οργάνου για το συντονισμό όλων όσων διεκδικούμε.
- Είναι πολύ θετική η σημερινή σύμπνοια.
Βασίλης Καραντζίδης, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Φλώρινας:
- Η σημερινή μικρή συμμετοχή αντανακλά τη δυσπιστία του κόσμου απέναντι μας. Είναι, πρόκληση όλων μας να ξεπεράσουμε αυτό το πρόβλημα.
- Η θέση μας είναι μακριά από τη λογική των επιδομάτων, καθώς δε θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα μονιμοποιήσει μια κατάσταση.
- Πρέπει συντονισμένα και η πρώτη μας και βασική επιλογή να είναι η άρνηση εξίσωσης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με της κίνησης. Για το λόγο αυτό πρέπει και οι δύο Βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης του ΚΚΕ για αναστολή της εξίσωσης.
- Τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν ούτε και με το παλιό καθεστώς.
- Στο χώρο δουλειάς και παραγωγής, οφείλουμε να ασκήσουμε πιέσεις, για να γίνουν αντιληπτά και τα αιτήματά μας. Συντονισμένη και άμεση δράση.
Ο κ. Δήμαρχος στη δευτερολογία του είπε:
« Πέραν του κ. Αντωνιάδη δεν έκανε κανένας άλλος συγκεκριμένη πρόταση. Στα στοιχεία που αναφέρεστε, τα έχει η κυβέρνηση. Δε χρειάζονται στοιχεία από εμάς, παρά δυναμική διεκδίκηση και πολιτική βούληση. Με τι στοιχεία έγιναν τόσα άλλα πράγματα σε άλλες περιοχές και δεν έγιναν στη Φλώρινα; Όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης.
Εμμένουμε στην άποψή μας για τη μετακύληση του Τοπικού Πόρου στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Είναι πραγματικό, είναι ρεαλιστικό και μπορεί να γίνει, αρκεί να το θέλουμε. Υπάρχουν όμως και σε αυτό αντιδράσεις.
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Νομάρχης μιλώντας με τον τότε Πρόεδρο της ΔΕΗ, και αναλύοντας τα κόστη, μου είχε πει ότι για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης η ΔΕΗ πληρώνει περίπου 30.000.000,00€ από τα έσοδά της. Πώς μπορεί να τα πληρώνει αυτά τα χρήματα για την Κρήτη και όχι 5.000.000,00€ για δωρεάν ρεύμα στη Φλώρινα, που παράγει ουσιαστικά την ηλεκτρική ενέργεια με όλες τις παρενέργειες;
Νομίζω ότι θα πρέπει να ορίσουμε μια επιτροπή και να κάνουμε συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό, έχοντας μαζί μας και τα μετεωρολογικά δελτία από το χειμώνα, για να δείξουμε την ανάγκη για θέρμανση.
Οι αποφάσεις παίρνονται, αλλά αναιρούνται κιόλας. Οπότε μπορούμε πάντα να διεκδικούμε».
Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων, ομόφωνα αποφασίστηκαν τα εξής:
- Τη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα αποτελείται από τους: Μητροπολίτη Φλώρινας, τους δύο Βουλευτές, τους τρείς Δημάρχους, τους δύο Αντιπεριφερειάρχες, την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, τους προέδρους του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και του Επιμελητηρίου και από τον τέως Βουλευτή Γιώργο Λιάνη και
- Την πραγματοποίηση συνάντησης με τον αρμόδιο Υπουργό και την ενημέρωση των Βουλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.