Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Έκτακτη επιχορήγηση ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας

Την έκτακτη επιχορήγηση της Π.Ε. Φλώρινας με το ποσό των 3 εκ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών (παγετός και χιονοπτώσεις), ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αναστάσιο Γιαννίτση, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας κ. Δημήτριος Ηλιάδης.
Στην επιστολή, η οποία κοινοποιείται στην αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών κα Φ. Γεννηματά, στον υφυπουργό κ. Π. Κουκουλόπουλο και στον γ.γ. του υπουργείου κ. Αθ. Ξηρό, παρατίθενται στατιστικά στοιχεία που καταδεικνύουν τα προβλήματα, καθώς και παράρτημα μετεωρολογικών δεδομένων και διάγραμμα θερμοκρασιών σύγκρισης Φλώρινας – Αθήνας.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε Υπουργέ,
Η περιφερειακή ενότητα Φλώρινας της Περ. Δυτικής Μακεδονίας γνωρίζει πρωτοφανείς καταστάσεις. Βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και οι δυσχερείς καιρικές και οικονομικές συνθήκες μας έχουν οδηγήσει σε απόγνωση.
Ως γνωστόν, είμαστε μια περιοχή με καθαρά ηπειρωτικό κλίμα, και όχι μεσογειακό όπως η υπόλοιπη Ελλάδα. Από τα κλιματικά στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σαραντακονταετίας, διαπιστώνεται ότι:
• 8 μήνες το χρόνο η θερμοκρασία της νύχτας είναι των 10οC, που σημαίνει ότι απαιτείται θέρμανση.
• Σύμφωνα με ανάλυση ακραίων θερμοκρασιών (μέθοδο Weibull) μία φορά στα 2 χρόνια η θερμοκρασία πέφτει κάτω από -12οC το Ιανουάριο και κάτω από -10οC τους μήνες Δεκέμβριο και Φεβρουάριο.
• 75 ημέρες το έτος παρατηρείται παγετός.
• 14 ημέρες το έτος παρατηρείται ολικός παγετός.
Φέτος (από 1 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα):
• 59 από τις 70 μέρες υπήρξε παγετός.
• 42 από τις 70 μέρες υπήρξε ολικός παγετός.
• Ο μέσος όρος θερμοκρασιών ήταν -5.6οC.
• 21 ημέρες η θερμοκρασία ήταν κάτω από -10οC.
Από 22 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα:
• 47 από τις 49 μέρες υπήρξε παγετός.
• 26 από τις 49 μέρες υπήρξε ολικός παγετός.
• Ο μέσος όρος θερμοκρασιών ήταν -5.6οC.
5 (Πέντε) συνεχόμενες μέρες η θερμοκρασία ήταν κάτω από -20 οC.
Η Φλώρινα αποτελεί την μοναδική πόλη στην Ελλάδα που απέκτησε τον τίτλο της πόλης με την χαμηλότερη θερμοκρασία πανευρωπαϊκά.
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι Φλώρινα αποτελεί στην πραγματικότητα την κατάψυξη της Ελλάδος και όχι σύμφωνα με φημολογίες. Το γεγονός αυτό έχει τρομερές επιπτώσεις στην τοπική Οικονομία, είτε την οικογενειακή, είτε των επιχειρήσεων, είτε των περιφερειακών αρχών.
Όσον αφορά αρμοδιότητες που καλείται να καλείται να υλοποιήσει η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σας δηλώνουμε ότι έχουμε φτάσει στα όρια μας και αδυνατούμε πλέον να ανταπεξέλθουμε σε αυτές λόγω των ακραίων καιρικών και οικονομικών συνθηκών που επικρατούν.
• Τα λειτουργικά έξοδα θέρμανσης των κτηρίων έχουν εκτοξευτεί από την αύξηση της κατανάλωσης και την αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άδικη, αύξηση των φόρων.
• Το κόστος αντιπαγετικής προστασίας των οδών ευθύνης μας έχει αυξηθεί λόγω της μεγάλης ποσότητας αντιπαγετικών ουσιών.
• Το κόστος του πετρελαίου κίνησης των μηχανημάτων έργου έχει αυξηθεί, λόγω της αδιάκοπης λειτουργίας των μηχανημάτων και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.
• Υπάρχει κόστος υπερωριακής απασχόλησης των υπαλλήλων που εργάζονται στη συντήρηση των οδών.
• Το κόστος μίσθωσης εκχιονιστικών μηχανημάτων έχει αυξηθεί καθώς υπάρχει συνεχής λειτουργία τους (μόνο 2 μόνιμοι υπάλληλοι εργάζονται στα μηχανήματα έργου, μετά τις συνταξιοδοτήσεις)
• Υπάρχει κόστος από πρόκληση αστικών ζημιών λόγω παγετού από τα οχήματα που κινούνται στους δρόμους.
• Έχουν αυξηθεί οι βλάβες που παθαίνουν τα μηχανήματα λόγω της λειτουργίας τους σε αντίξοες συνθήκες με αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση για τη επιδιόρθωσή τους.
• Υπάρχει κόστος αγοράς χειμερινών ελαστικών για όλα τα αυτοκίνητα της Π. Ε. Φλώρινας.
Εκτός όμως των ανωτέρω λειτουργικών δαπανών δημιουργείται και ένα τεράστιο πρόβλημα από τις φθορές που δημιουργούνται στο οδικό δίκτυο. Οι οποίες οφείλονται στις τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, τη χρήση αλυσίδων των αυτοκινήτων, τις επεμβάσεις των μηχανημάτων έργων και τις αντιπαγωτικές ουσίες. Έτσι, το κόστος για τη συντήρηση του οδικού δικτύου ευθύνης μας είναι πολλαπλάσιο άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων της Ελλάδος.
Δεδομένης της συνεχής μείωσης των εσόδων μας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και προκειμένου να μην ‘κατεβάσουμε ρολά’ στην Π.Ε. Φλώρινας.

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ
Έκτακτης επιχορήγησης 3 εκ. ευρώ

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
Π.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

3 σχόλια:

  1. EΛΠΙΖΩ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΗΤΑΝ Η ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΗ 'ΜΑ ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΕΚΕΙ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ'ΔΙΟΤΙ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΜΕ ΑΥΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντηση Υπουργου: Μπορειτε να μετακομισετε στην Κρητη κακομαθημενοι Μακεδονες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο, Δημήτρη. Αυτά τα πράγματα πρέπει να τα κυνηγάς και να επιμένεις. Αν εγκαταλείψεις , θα σε ..."εγκαταλείψουν" κι αυτοί. Είμαστε μαζί σου και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.