Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Εγκαίνια νέου χώρου πολιτισμού στην Πρέσπα

Τα εγκαίνια ενός νέου χώρου, έγιναν το περασμένο Σάββατο στην Πρέσπα. Η παλιά Δημοτική Βιβλιοθήκη στην πλατεία του Λαιμού, μετατράπηκε σ’ ένα νέο χώρο που φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα κέντρο αναφοράς για την παιδεία, την επικοινωνία, την ψυχαγωγία, τη δημιουργία, την τέχνη και τη συνεργασία.
Ο Δήμος Πρεσπών συνεργάστηκε με το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών για την ανακαίνιση και τη λειτουργία του χώρου. Ο Δήμαρχος Πρεσπών Βασίλειος Τσέπας είπε στα εγκαίνια: «Σήμερα, εγκαινιάζουμε ένα νέο χώρο για όλους τους Πρεσπιώτες και για τους επισκέπτες της περιοχής. Το Πολιτιστικό Τρίγωνο θα τον λειτουργήσει και ο Δήμος θα είναι συμπαραστάτης, όσο μπορεί. Ευχαριστώ πολύ όσους δούλεψαν σκληρά για να δώσουν αυτή τη μορφή σε αυτό το χώρο κι εύχομαι κάθε φορά που περνάω να είναι γεμάτος παιδιά!»
Η Διευθύντρια του Πολιτιστικού Τριγώνου Gabriela Scheiner υπογράμμισε στην ομιλία της: «Πάντα φλερτάραμε με αυτό το χώρο κι ευχαριστούμε το Δήμο που μας έδωσε τη δυνατότητα να στεγάσουμε τις δράσεις που έχουμε σχεδιάσει. Στόχος μας όμως είναι, κάποια στιγμή οι κάτοικοι των Πρεσπών, κυρίως τα παιδιά και οι νέοι, να αισθανθούν αυτό το χώρο δικό τους, να τον αξιοποιήσουν, να προτείνουν δράσεις κι εμείς να τους υποστηρίξουμε όσο μπορούμε.»
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης χαιρέτισε τη συνεργασία του Δήμου Πρεσπών με μια μη κυβερνητική οργάνωση και τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός χώρου πολιτισμού στην Πρέσπα. Στην ομιλία του, αναφέρθηκε στη συμβολή των τοπικών προϊόντων στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η συμβολή των τοπικών προϊόντων στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη: Η περίπτωση του κρασιού"
Ο χώρος λειτουργεί ως δανειστική βιβλιοθήκη με υπολογιστές και WIFI, χώρος εργαστηρίων, εκδηλώσεων και ενημέρωσης επισκεπτών.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρώην Νομάρχης Φλώρινας Θεόδωρος Ασπασίδης, μιλώντας με συγκίνηση για την κατασκευή του κτιρίου το 1975.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Κοσματόπουλος, υπεύθυνος πολιτισμού και τουρισμού, οι Αντιδήμαρχοι Φλώρινας και Πρεσπών.
Η Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα, δεν μπόρεσε να παρευρεθεί και έστειλε ένα χαιρετισμό, λέγοντας, μεταξύ άλλων:
«Ένας νέος πολιτιστικός πνεύμονας δημιουργίας και συμμετοχής εγκαινιάζεται απόψε στις Πρέσπες, ο οποίος στεγάζει τη δράση της τοπικής Νεολαίας και αναδεικνύει στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Βαλκανικής ενδοχώρας, την επικοινωνία, τη διασυνοριακή συνεργασία, τον εθελοντισμό, την νεανική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, τις ψηφιακές τεχνολογίες, τον λαϊκό και περιβαλλοντικό πολιτισμό, τις τέχνες και τα γράμματα. Αυτός ο ζωτικός πόλος αποτελεί ασφαλώς μία αξιοσημείωτη επιτυχία στην πολυσχιδή δραστηριότητα των τοπικών φορέων και ενισχύει έμπρακτα την προσπάθειά για ανάταξη του πολιτιστικού γίγνεσθαι στην περιοχή. Ταυτόχρονα, μέσα από τις αξίες της καλλιτεχνικής δημιουργίας, υποστηρίζει την ελεύθερη έκφραση, ενώ συμπληρώνει και όλες εκείνες τις απαραίτητες υποδομές, προκειμένου οι Πρέσπες να αποτελέσουν έναν πολυθεματικό ελκυστικό τουριστικό προορισμό.»
Ευχάριστη έκπληξη της βραδιάς το μουσικό σχήμα με την καθηγήτρια μουσικής Σόνια Χαραλαμπίδου τη μικρή Ιωάννα Καζόγλου και τη Marie Archer, που παρουσίασαν μουσικά έργα από τον 17ο έως 20ο αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.