Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Οκτώ μέτρα αυξήθηκε η στάθμη της Βεγορίτιδας, εξαιτίας των φετινών βροχοπτώσεων

Μέχρι και οκτώ μέτρα αυξήθηκε, από τις αρχές του χρόνου, η στάθμη της λίμνης Βεγορίτιδας, εξαιτίας των φετινών έντονων βροχοπτώσεων, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους από ενδεχόμενες πλημμύρες σε ακριτικές περιοχές των νομών Φλώρινας και Πέλλας.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στο Δήμο Αμυνταίου, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη και με τη συμμετοχή φορέων των περιφερειακών Ενοτήτων Φλώρινας και Πέλλας.
Ο κ. Τσιρώνης, τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών εκπόνησης ενός συνολικού διαχειριστικού σχεδίου για τη λίμνη Βεγορίτιδα, ενώ - όπως έγινε γνωστό - στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί βαρύτητα, το επόμενο χρονικό διάστημα, στην ολοκλήρωση των διαχειριστικών σχεδίων των λιμνών Βεγορίτιδας, Χειμαδίτιδας, Πετρών και Ζάζαρης.
Στην υλοποίηση του σχεδίου θα συμμετέχουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας των εμπλεκόμενων Περιφερειακών Ενοτήτων. Παράλληλα, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης των λιμνών, ο οποίος θα λαμβάνει μέτρα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που διαμορφώνονται και τις έκτακτες συνθήκες που μπορεί να προκύψουν.
Όπως επισήμανε, αμέσως μετά τη σύσκεψη ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, το πρόβλημα της λίμνης Βεγορίτιδας είναι μεγάλο, καθώς η στάθμη της έχει ανέβει κατά 7,5 έως 8 μέτρα τους τελευταίους 7 μήνες, λόγω των φετινών έντονων βροχοπτώσεων. Παράλληλα, και τα τελευταία χρόνια είχε αυξηθεί η στάθμη, καθώς με τις παρεμβάσεις που έγιναν στα υδάτινα οικοσυστήματα, στη συγκεκριμένη λίμνη, καταλήγουν όλα τα ύδατα από τις άλλες λίμνες της περιοχής, την Πτολεμαϊδα, το Αμύνταιο, τα ορυχεία και τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της ΔΕΗ. "Το πρόβλημα είναι σύνθετο καθώς καλύπτονται καλλιεργούμενες εκτάσεις και το ζήτημα αυτό απασχολεί πολύ τον αγροτικό κόσμο εν μέσω οικονομικής κρίσης κατά την οποία και εμείς οφείλουμε να υποστηρίξουμε την αγροτική παραγωγή", τόνισε ο κ. Μπίρος.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι καλλιεργητών αλλά και ψαράδων της λίμνης. Οι τελευταίοι μάλιστα έθεσαν και ζήτημα ελέγχου της ποιότητας των υδάτων των λιμνών.

21 σχόλια:

  1. Τσιρώνης: Η στάθμη της λίμνης αυτή τη στιγμή είναι ανησυχητικά χαμηλή

    http://anapodoi.blogspot.de/2015/08/blog-post_15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτη ειναι η αποψη της διαπλοκης, παρακράτους. και καταπατητων τσιφλικαδων.
    Για να ερθει στο επιπεδο αυτοσυντηρησης η λιμνη θελει αλλα 20 μ ανοδο. Απο το 1960 εχει χασει κατα μεσο ορο 40m.Αυτα λενε οι μελέτες των υδρολογικών λεκανων.
    Οι μελέτες του Μπιρου και Θεοδωριδη ειναι ο αντιλαλος τον Τσιφλικαδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η περιοχη αμυνταιου δεν εχει ποταμια να ρεουν χειμωνα καλοκαιρι, για να ποτίζουν οι καλομαθημένοι μας αγροτες.Tο πολυπλοκο οικοσυστημα με τις λιμνες λειτουργει για χιλιετίες, σαν αποθηκη νερου.Τον χειμωνα βρεχει, μαζευονται τα νερα το καλοκαιρι το νερο εξατμιζεται το νερο, κατι που βοηθαει παρα πολυ τα αμπελια.
    Σε βροχερες δεκαετιες ανεβαίνει η στάθμη, σε περιοδους ξηρασιας πεφτει. Μέρος του νερου φιλτράρεται απο τα πετρωματα και εισρεει στον υδροφορο οριζοντα. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ:
    Αν συνεχίσουμε την κοντοφθαλμη πολιτικη: Θα πουμε το νερο νερακι:
    Οι αγροτες θελουν και να αδειαζουν την λιμνη τον χειμωνα και να μενει νερο για το καλοκαιρι. και να εξαφανιστει η λιμνη, αλλα το νερο να μεινει για να ποτιζουμε μερα νυχτα.............

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σε κανενα έγγραφο του κρατους δεν γραφει, οτι η λιμνη απαγορευεται να γυρισει πισω και να ανεβει, απεναντίας οι λιμνες προστατευονται με νομο και δεν ειναι ιδιοκτησια κανενος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο «χορό» έχουν μπει και οι Σύλλογοι ακτημόνων, οι οποίοι περιμένουν να τους διανεμηθούν τα εδάφη που προέκυψαν από την ακρωτηριασμένη λίμνη. Η κατάσταση έχει οξυνθεί καθώς οι καταπατητές και οι «νόμιμοι δικαιούχοι» διαγκωνίζονται να μετατρέψουν σε χωράφια το πρώην πυθμένα της λίμνης Βεγορίτιδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για πρωτη φορα στην ιστορια της περιοχης, Δημαρχειο Αμυνταιου και λοιποί τοπικοι ηγετισκοι, αγνοώντας προκλητικα Κρατος Αντιπολίτευση και Kοινωνια, προσπαθουν να καταστρέψουν οτι πιο πολυτιμο εχει η περιοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο νομος φλωρινας εάν καί εχει τοσες λιμνες, αν αληθευουν τα νουμερα, 80% τον κατοικων δεν ξερει κολυμπι, υπάρχει ένας βαθιά ριζωμένος φόβος οτι οι λίμνες ειναι γεματες ρουφηχτρες, χορτα που σε τραβανε μεσα και άλλες σαχλαμαρες του ειδους.
    Εκει βασιζεται και η απαθεια απεναντι στο οικολογικο εγκλημα ξεκινησε το δημαρχειο Αμυνταιου. απλα ο κοσμος φοβαται το νερο, ακόμη καί το 2015.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καθόλου απίθανο να "πλακωθούν" πάλι οι κάτοικοι των 2 χωριών (Βεγόρα-Αγ.Παντελεήμονας)... όπως παλιότερα... Είναι γιά κλάματα. Θυμηθείτε την λίμνη ΚΑΡΛΑ της Θεσσαλίας... "εξαφανίστηκε το 1962!!! Τώρα την ψάχνουν, αλλά δεν γυρίζει πίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δείτε τι έγινε το 1998: (έτσι γιά την ιστορία): http://www.iospress.gr/ios1998/ios19980315a.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έλεος με την παραπληροφόρηση και τις ψεύτικες ανακοινώσεις. Τι έγινε φίλε; σε πλήρωσε ο Μπίρος; Υπάρχουν βίντεο στους ανάποδους που λέει ακριβώς τι είπε ο Υπουργός ο οποίος μόνο με τον Μπίρο δεν συμφώνησε και είπε ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα αλλά ότι η στάθμη της λίμνης είναι ανησυχητικά χαμηλή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τσαμπα γη απο την λιμνη
    Tσαμπα νερο απο την λιμνη
    Τσαμπα επιδοτησεις (Τις οποίες θα φορτωθεί ο φορολογουμενος στο τελος)
    Τσαμπα εργατικα χερια (στρατοι μοντερνων σκλαβων).
    Τσαμπα και τίποτα φορολογήσή απο κρατος, αφού για αυτους πληρωνουμε εμεις.

    ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΟΛΟΙ Η ΧΩΡΑ ΠΕΙΝΑΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να αδειάζουμε τις λιμνες, Να κλεισουμε ολα τα ξενοδοχεια και μαγαζια στον Άγιο Παντελεήμονα, να πεθανουν τα ψαρια, να εξαφανιστουν οι ψαραδες, και να κατσουμε να πινουμε το καρκινογόνο φυτοφάρμακο τον τσιφλικαδων, μπας και πεθαινουμε νωριτερα.
    Απο εκεινη την λιμνη καποτε επινε νερο ο κοσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαζι με τον εισαγγελεα θα χρειαστεί και ψυχιατρος. Οι ανθρωποι έχουν ξεφύγει τελείως.Το υπουργειο ειδοποιησε ολες τις περιφερειες; για το θεμα της λιμνης.
    Μονο ο Μπιρος δεν ειδε τιποτα, δεν ακουσε τιποτα, και συνεχισει τις ασυναρτησιες
    "με νομικη καθοδηγηση παναγιωτιδου".
    Άντε να δούμε πόσο θα τραβήξει ο Γολγοθάς της Bεγοριτιδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από ότι φαίνεται οι ανθρωποι δεν εχουν ντροπη απάνω τους και δεν θα σταματησουν παρα μονο οταν εξαφανιστει η λιμνη και δεν θα απειλεί τα παρανομα κατεχομενα χωράφια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Tο βασικο ειναι να κλεισει αυτη η καταραμενη σηραγγα.στην Αρνισσα
    Στον Αγιο Παντελεημονα να γυρισουν σιγα σιγα στους βοθρους.
    Oσο είναι ανοιχτη η τρυπα στην Αρνισσα, να πληρωθει μονο το μισο του ΕΝΦΙΑ
    Δεν θα πληρωνουμε τιμες Σαντορινης, για να βλεπουμε τις πομονες των τσιφλικαδων.
    Επειδή το Παρακρατος εχει πολλα ποδαρια, να αρχισει ο κόσμος στον Άγιο Παντελεήμονα να προετοιμαζεται για ολες τις περιπτωσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. To 1984 πρίν ανοιξει εργοστασιο της ΔΕΗ στο Αμύνταιο κολυμπούσαμε 5 με 6 μέτρα κάτω από τον ναυτικο ομιλο ( τότε ) σημ κατάστημα Ναουμίδη

    Το 2015 ελάτε να δείτε που είναι τα σημερινά όρια της λίμνης στην πλάζ Αγ Παντελεήμονα..

    ΘΑ ΤΡΟΜΑΞΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΟΛΟΙ ΟΙ ΓΑΙΔΑΡΟΙ ΜΑΛΩΝΑΝΕ ΣΕ ΞΕΝΟ ΑΧΥΡΩΝΑ......Η ΛΙΜΝΗ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΡΑ ΕΧΕΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ.....ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙ ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ.
    Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΚΟΙΤΑΕΙ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΛΟΙΠΟΝ. ΑΦΗΣΤΕ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ.
    ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΚΟΙΤΑΝΕ ΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΨΑΡΑΔΕΣ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΤΑ ΙΔΙΑ Κ.Τ.Λ..
    ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΜΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΠΟΤΕ...ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΝΕΚΔΟΤΟ.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπιρο φτιαξε πρώτα τον δρόμο πάνω από το Αμμοχωρι για το καλό των πολιτών της Φλώρινας και ΑΣΕ τα περιβαλλοντικά, λίμνες κλπ για τους ειδικούς έτσι κι αλλιώς το μπόι σου φτάνει μόνο για συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΕΙΣΑΙ....ΟΤΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ Η ΦΛΩΡΙΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Στις Πρέσπες τα ίδια . Η στάθμη και των δύο λιμνών έχει πέσει τις τελευταίες δεκαετίες επικίνδυνα. Ολες ΟΙ ακτές των πρεσπών έχουν γεμίσει καλαμιώνες, κουνούπα, νερόφιδα κ.α. Η άλλοτε πλάζ κούλα πρεσπών έχει καταντήσει βούρκος και η λίμνη έχρι υποχωρήσει δεκάδες μέτρα .Για τις λίμνες τελικά στην Πρέσπα δεν νοιάζεται κανένας ;;; Για ποια προστασία μιλάτε ;;; Μόνο για να τρώνε μερικοί αεριτζήδες κονδύλια σε διάφορες ΜΚΟ "προστασίας" και "διακρατικό τουρισμό" αυτοπροβολής τους χωρίς ουσιαστικό νόημα ;

    Η λίμνη Χειμαδίτιδα .Όποιος την παρατηρήσει από τον δρόμο για το Νυμφαίο θα διαπιστώσει ότι τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια έχει απομείνει μισή γεμάτη καλαμιώνες σκέτος βούρκος.

    Η Βεγορίτιδα ως τελική λεκάνη απορροής των νερών των λιμνών Αμυνταίου η των βρόχινων από τους ορεινούς όγκους ρέματα η ποτάμια έχει ανεβεί λίγα μέτρα η στάθμη και ξεσηκώθηκαν οι πάντες για τα συμφέροντα μερικών που σε τελική άνάλυση επένδυσαν σε γή που δεν τους ανοίκει-αλλα ανοίκει στην λίμνη όχι σε αυτούς- και τους χαρίστηκε για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.

    151 καλά είναι να ασχολήτε ο καθένας με την δουλειά του κι εσύ να μην ανακατεύεις τον κόσμο για τα δικά σου η τους δικού σου. Μάθε να έχεις συλλογική συνείδηση , να νοιάζεσαι για τον τόπο σου να έχεις συνείδηση για το περιβάλλον που πήρες για να παραδώσεις στους επομενους και άσε τα συμπαθή τετράποδα που κι αυτά σπανίζουν στην περιοχή μας. Δεν έχεις κανένα επιχείρημα για ότι λές και μάλλον ο μοναδικός γάιδαρος με ΚΕΦΑΛΑΙΑ που σχολιάζει είσαι Ε Σ Υ ...






    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ ωραιο το άρθρο σου, θα μου επιτρέψν να κλεψω καμια σειρα .Δυστυχως ειναι η πραγματικη αληθεια για τις λιμνες. οσο για τον Μπυρο .......τι να πεις ρε παιδι μου. στο τελος θα στεγνωσει και τους καταρρακτες στην Eδεσσα.

      Διαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.