Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Γυναίκες με αναπηρία, μητέρες παιδιών με αναπηρία

Ως σύλλογος ΑμεΑ του Δήμου Αμυνταίου αλλά και σύμφωνα με την καθημερινή μας δράση, οφείλουμε να καταδείξουμε ξανά την πολλαπλή διάκριση λόγω φύλλου και αναπηρίας. Επιθυμούμε να αναδείξουμε το γεγονός ότι οι γυναίκες με αναπηρία βιώνουν μεγαλύτερη διακριτική μεταχείριση, όχι μόνο σε σχέση με τις γυναίκες χωρίς αναπηρία, αλλά και σε σχέση με τους άνδρες με αναπηρία.
Η ύπαρξη προκαταλήψεων και στερεοτύπων στην κοινωνία και στο οικογενειακό περιβάλλον στρεβλώνουν την εικόνα των γυναικών με αναπηρία και την αντίληψη των ίδιων των γυναικών με αναπηρία για τον εαυτό τους, με αποτέλεσμα την κοινωνική τους απομάκρυνση και τον αποκλεισμό.
Η ημέρα της Γυναίκας είναι η ευκαιρία για να διαμηνύσουμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών με αναπηρία πρέπει να προστατεύονται και να προωθούνται όπως άλλωστε κατοχυρώνονται στο άρθρο 6 της Διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ΑμεΑ του ΟΗΕ.
Είναι αλήθεια ότι οι γυναίκες με αναπηρία και οι μητέρες παιδιών με αναπηρία υπόκεινται σε πολλαπλές διακρίσεις τόσο λόγω του φύλλου τους όσο και λόγω της αναπηρίας.
 Για τις γυναίκες με αναπηρία λόγω της περιορισμένης πρόσβασης τους στην αγορά εργασίας, ο κίνδυνος φτώχειας είναι ιδιαίτερα αυξημένος.
 Τα κορίτσια και οι γυναίκες με αναπηρία είναι συχνά θύματα βίας και σεξουαλικής κακοποίησης.
 Τα κορίτσια και οι γυναίκες με αναπηρία βρίσκονται συχνά σε κοινωνική απομόνωση λόγω στάσεων, προκαταλήψεων και στερεοτύπων.
 Οι γυναίκες με αναπηρία είναι σχεδόν απούσες από τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
 Οι γυναίκες με αναπηρία είναι σχεδόν αόρατες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών με αναπηρία από την εκμετάλλευση, τη βία και την κακοποίηση και θα πρέπει να εξασφαλισθεί η υποστήριξη τους μέσα στην κοινότητα

Η Πρόεδρος
Ηλία Θεοδώρα
Η Γεν. Γραμματέας
Ευθυμίου Φωτεινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.