Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ενημέρωση σχετικά με τη μόλυνση της λίμνης Βεγορίτιδας

Απάντηση σε έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, μετά από σχετική ερώτηση στη Βουλή, σχετικά με τη μόλυνση της Βεγορίτιδας, έδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπίρος.
Αναλυτικά:

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού εγγράφου σας, σας γνωρίζουμε ότι στις 10-3-2014 κατατέθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Φλώρινας καταγγελία του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας που αναφέρονταν σε ρύπανση της Βεγορίτιδας από λύματα του οικισμού του Δ.Δ. Αγίου Παντελεήμονα του Δήμου Αμυνταίου.

Στις 14-3-2014 το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της ΠΕ Φλώρινας, συνοδεία μελών του Συλλόγου διενήργησε αυτοψία στον χώρο της λίμνης Βεγορίτιδας όπου διαπίστωσε τα εξής:
1. Είχε σπάσει ο κεντρικός αποχετευτικός αγωγός του Δ.Δ. Αγίου Παντελεήμονα δια μέσου του οποίου μεταφέρονταν τα λύματα του οικισμού αυτού στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του Αμυνταίου.
2. Ακριβώς δίπλα στην όχθη της λίμνης είχε διαμορφωθεί από τον Δήμο Αμυνταίου χωμάτινη δεξαμενή στην οποία συγκεντρώνονταν τα λύματα και από εκεί διοχετεύονταν στην λίμνη Βεγορίτιδα. Εντός αυτής βρίσκονταν ο σπασμένος αγωγός.
3. Λήφθηκαν τρία δείγματα νερού από την λίμνη, ένα πριν από την έξοδο των λυμάτων, ένα στο σημείο εξόδου αυτών κι ένα μετά την έξοδο και διαβιβάστηκαν στην Χημική Υπηρεσία Φλώρινας για ανάλυση.
4. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι πρόκειται για τοπική υποβάθμιση των υδάτων της λίμνης μόνον στο σημείο εξόδου των λυμάτων η οποία δεν επεκτείνεται, διότι το δείγμα νερού που λήφθηκε μετά την διοχέτευση των λυμάτων (σε απόσταση περίπου 50 μ. από το σημείο εξόδου) βγήκε καθαρό.
5. Επίσης δεν διαπιστώθηκαν κατά την αυτοψία σημάδια ρύπανσης δηλ. κακοσμία, εμφανής χρωματισμός του νερού ή νεκρά ψάρια.

Στις 21-3-2014 σε εφαρμογή του Ν.1650/86 όπως αυτός τροποποιήθηκε με το Ν.4014/11 διαβιβάστηκε τόσο η έκθεση αυτοψίας, όσο και τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων στον Δήμο Αμυνταίου μαζί με κλήτευση για διατύπωση απόψεων.

Στις 28-3-2014 ο Δήμος Αμυνταίου κατέθεσε εγγράφως τις απόψεις του που ήταν οι εξής:
1. Ο υφιστάμενος κεντρικός αποχετευτικός αγωγός είναι αδύνατον να επισκευαστεί λόγω κάλυψής του από το νερό της λίμνης, λόγω ανόδου της στάθμης αυτής.
2. Ο Δήμος Αμυνταίου έχει ζητήσει από τις 8-4-2013 χρήματα από το Ε.Π. «Μακεδονίας-Θράκης 2007-2013» για να υλοποιήσει την αλλαγή της όδευσης του αγωγού αποχέτευσης, τα οποία δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.
3. Ο Δήμος φρόντισε για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου αλλαγής της όδευσης του αγωγού ( ΑΔΑ της ΑΕΠΟ: ΒΕΑ5ΟΡ1Γ-61Σ).
4. Αναμένεται σύντομα η έγκριση των χρημάτων για την υλοποίηση του έργου. Η κατασκευή του νέου αγωγού θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους 2014.

Τα μέλη του ΚΕΠΠΕ εξέτασαν τους ισχυρισμούς του Δήμου Αμυνταίου και τα δεδομένα του ελέγχου και στις 14-4-2014 εισηγήθηκαν προς τον κ.Περιφερειάρχη Δυτ.Μακεδονίας την επιβολή προστίμου, ύψους #3.000# €, ως διοικητική κύρωση, βάσει του άρθρου 30 του Ν.1650/86 όπως αυτό τροποποιήθηκε από το άρθρο 4 του Ν.3010/02, στον Δήμο Αμυνταίου για διοχέτευση ανεπεξέργαστων λυμάτων του οικισμού Αγίου Παντελεήμονα στη λίμνη Βεγορίτιδα του Δήμου Αμυνταίου της ΠΕ Φλώρινας, κατά παράβαση της ΚΥΑ 5673/1997 (ΦΕΚ 192/Β/14-3-1997).

Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με την ΚΥΑ 5673/1997, προβλέπεται «κατάλληλη επεξεργασία» των αστικών λυμάτων για τους πολύ μικρούς οικισμούς με ι.π. κάτω των 2.000 κατοίκων, ακόμη και αν η διοχέτευση των λυμάτων αυτών γίνεται σε λιγότερο ευαίσθητους αποδέκτες (άρθρο 7 παρ.Β). Ο πληθυσμός του οικισμού του Αγίου Παντελεήμονα είναι μικρότερος των 2.000 κατοίκων (περίπου 1.000 κάτοικοι) και η λίμνη Βεγορίτιδα δεν ανήκει στους «ευαίσθητους αποδέκτες».

Στις 30-4-2014 εκδόθηκε η με Α.Π 43350/3044/30-4-2014 Απόφαση Επιβολής Προστίμου ύψους 3.000 € από τον Περιφερειάρχη Δυτ.Μακεδονίας.

Στο αρχείο του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Φλώρινας, βρίσκονται όλα τα σχετικά έγγραφα.

Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε σχετική διευκρίνιση ή πληροφορία.

Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φλώρινας
Στέφανος Μπίρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.