Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Παλεύουμε για ένα αυτοδύναμο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με την υποστήριξη των διοικητικών υπαλλήλων, πραγματοποίησαν την Πέμπτη 13 Μαρτίου, μαθήματα στην πόλη της Φλώρινας με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες τους, για να υπενθυμίσουν με αυτόν το συμβολικό τρόπο, ότι τα Πανεπιστήμια δημιουργήθηκαν από τις κοινωνίες για τις κοινωνίες.
[1] Δράση του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών:
Αγορά και κέντρο Φλώρινας

[2] Δράση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης: Σιδηροδρομικός Σταθμός Φλώρινας

Από τον ΕΣΔΕΠ του ΠΔΜ

8 σχόλια:

  1. ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΠΑΝΕΠΗΣΤΗΜΙΟ (ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ)

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ(ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ)

    ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ...
    ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΑΣ

    ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΙΔΕΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ (ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ - ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΕ ΣΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΑΣ)




    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να λέμε του στραβού το δίκιο, η παιδεία στην ΕΣΣΔ ήταν έτη φωτός καλύτερη από αυτή που έχουμε ή είχαμε ποτέ στην Ελλάδα, σε όλες τις βαθμίδες. Θα το πιστοποιήσετε αν ρωτήσετε οποιονδήποτε ομογενή που έζησε εκεί.
      Οπότε αφήστε τις νεο-φιλελεύθερες μπαρούφες περί Σοβιετίας κατά μέρους, και κοιτάξτε τα χάλια μας τα μαύρα.

      Και για να σας βγάλω από το άγχος να μου κολλάτε ταμπέλες (ΚΚΕς, αναρχο-αριστερός, κλπ) απλά σας λέω ότι τον Ιούνιο ψήφισα Χρυσή Αυγή (λυπάμαι που σας στενοχωρώ)

      Διαγραφή
  2. ΕΙΣΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙΣ Κ "ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ", "ΓΚΕΜΠΕΛΣ". ΦΘΑΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΥΛ ΣΟΒΙΕΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ, ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟΜ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμε 9:38,
    εσύ σε ποιο Πανεπιστήμιο σπούδασες και τα γνωρίζεις τόσο καλά τα πράγματα; Αν κρίνω από την ανορθογραφία σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όταν κάποιος κρύβεται πίσω από την ανωνυμία του μπορεί να λέι ό,τι θέλει. Και φυσικά ο ίδιος μάλλον δεν γνωρίζει τις υποδομές του πανεπιστημίου. Αφού δεν γνωρίζει καν ότι τα κεφαλαία γράμματα στο γραπτό λόγο δείχνουν ότι κάποιος φωνάζει και δεν εκφέρει κανονικό λόγο. Και η ορθογραφία...

    Από εκεί και πέρα... Οι υποδομές δεν είναι μόνο τα κτήρια. Αν ήταν έτσι, θα έπρεπε να κοιτούμε περιφρονητικά τον Μπακαλάκη, τον Λάσκαρη, τον Κακριδή κι όλους τους παλιούς καθηγητές του ΑΠΘ που μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960 έκαναν όλοι μαζί, κι όλα τα τμήματα, μάθημα στο παλιό κτήριο της σημερινής Φιλοσοφικής στη Θεσσαλονίκη. Δεν νομίζω ότι κάποιος έχει να κατηγορήσει τους γονείς του ή τους καθηγητές των γονιών τους για την ποιότητα των σπουδών τους και την αξία των πτυχίων τους επειδή έκαναν μάθημα στριμωγμένοι.

    Το Πανεπιστήμιο (με κεφαλαίο) είναι κυρίως οι άνθρωποι που το αποτελούν και δεν αναφέρομαι αποκλειστικά στους καθηγητές. Είναι η ευρύτητα πνεύματος που δημιουργεί, είναι η πνευματική καλλιέργεια που δίνει, είναι ο χώρος όπου μπορούν να ανατυχθούν όλα τα ρεύματα και οι νέες θεωρίες, χωρίς τη δίωξη από τις παλιές θεωρίες.

    Φυσικά η εποχή μας όλα αυτά τα πετά στο καλάθι και θέλει να μετρήσει τα πάντα σε χρήμα και ανταποδοτικότητα. Αλλά ακόμη κι έτσι βλέπουμε ότι όλα τα τμήματα του ΠΔΜ και οι διδάσκοντες χωριστά έχουν περάσει από την διαδικασία της αξιολόγησης και κάθε χρόνο η παραγωγικότητά τους αυξάνεται. ΠΛέον αυτό αποτιμάται σε βάσεις δεδομένων. Το ότι δεν έχουν όλα τα απαραίτητα κτήρια δεν οφείλεται στους ίδιους, έτσι δεν είναι;

    Ο Γιάννης ο Μπέτσας σε άρθρο του μας θυμίζει ότι η ΕΕ ορίζει ότι όλες οι περιφέρειες της Ευρώπης πρέπει να έχουν πανεπιστήμιο. Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αυτό καταργείται. Ορθώς λέει ο ανώνυμος συντάκτης. Θέλει να μας πει ότι όλα τα πανεπιστήμια σε όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης ήταν καλύτερα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας;

    με τιμή
    Βλάσης Βλασίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω με τον κ.Βλασσίδη, ελπίζοντας όμως να μην παραβλέπει ολωσδιόλου τον σημαντικό ρόλο (πρακτικό, λειτουργικό αλλά και συμβολικό) των υποδομών σε ένα ΑΕΙ

      Γ.Χ.

      Διαγραφή
  5. ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ Ο ΝΑΖΙΣΜΟΣ Κ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΘΑ ΣΠΑΝΕ ΣΤΟ ΞΥΛΟ ΟΠΟΙΟΝ ΔΙΑΦΩΝΕΙ, ΑΝΑΡΧΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ, ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΟΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ Κ ΝΑ ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ Κ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΜΑΣ ΘΕΩΡΩΝΤΑΣ ΜΑΣ ΖΩΑ ΠΟΥ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΟΥΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ Κ ΤΡΩΜΕ ΚΟΥΤΟΧΑΡΤΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι υποδομές είναι ένα σημαντικό θέμα για το πανεπιστήμιο.

    Τί είναι όμως οι υποδομές;

    Είναι τα κτήρια για τη διδασκαλία των φοιτητών; Ναι, είναι!
    Είναι τα κτήρια για τη στέγαση εργαστηρίων ; Ναι, είναι.
    Είναι τα κτήρια για τη στέγαση βιβλιοθήκης; Ναι, φυσικά είναι.
    Είναι τα κτήρια για τη στέγαση των γραφείων και των διοικητικών υπηρεσιών; Ναι, είναι.

    Οριακά τα παραπάνω υπάρχουν στο Πανεπιστήμιο στην πόλη της Φλώρινας και σίγουρα σε καλύτερο επίπεδο στο ΤΕΙ της Φλώρινας, που διαθέτει μεγαλύτερες και καλύτερης ποιότητας εγκαταστάσεις για μικρότερο αριθμό ενεργών φοιτητών.

    Είναι όμως και οι εστίες για τη στέγαση των αδύναμων οικονομικά φοιτητών. Κάτι που δεν έγινε ακόμα στη Φλώρινα.

    Είναι και οι εστίες για τη στέγαση των φοιτητών που έρχονται από άλλες χώρες για 6μηνα μέσω των προγραμμάτων ΕΡΑΣΜΟΥΣ. Δεν υπάρχουν τέτοιες, αν και κάποτε είχαν παραχωρηθεί στο πανεπιστήμιο οι κατασκηνώσεις της Κλαδορράχης, περιοχή και κτήρια εντελώς ακατάλληλα για χειμερινή διαβίωση, πόσο μάλλον για καθημερινή επικοινωνία με το πανεπιστήμιο.

    Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε κι άλλα. Καλό είναι να σταματήσω εδώ.

    Συγκριτικά θα έλεγα ότι το επίπεδο των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων στη Φλώρινα δεν είναι κακό. Υπήρξε όμως ένας εφησυχασμός την προηγούμενη δεκαετία και μια αναβλητικότητα για την ανάπτυξη της πανεπιστημιούπολης. Αντί π.χ. να παραχωρηθεί μέρος του στρατοπέδου, επελέγη να χρησιμοποιηθεί εξ ολοκλήρου για τις ανάγκες του Δήμου (140 στρ. θαρρώ) και το πανεπιστήμιο αναγκάστηκε να αποκτήσει -με αγορά ή παραχώρηση δεν γνωρίζω- έκταση 500 μ. πέραν των σημερινών εγκαταστάσεων.

    Φυσικά συνέβαλε σε αυτό και η πολιτική προηγούμενων ΔΕ του πανεπιστημίου για την κατά προτεραιότητα ανάπτυξη πανεπιστημιούπολης στην Κοζάνη.

    Πάντως σε κάθε περίπτωση οι κτηριακές εγκαταστάσεις στη Φλώρινα (Σχολή Καλών Τεχνών εξαιρείται) κρίνονται οριακά ικανοποιητικές και μπορούν να χρησιμοποιούνται ανεπιφύλακτα είτε από το παρόν πανεπιστήμιο (αν αυτό διατηρηθεί) είτε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο οποίο θα περιέλθουν με το νομοσχέδιο Αθηνά.

    με εκτίμηση
    Βλάσης Βλασίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.