Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Σκοτώνουν τα άγρια ζώα… στο facebook και τα… ζευγαρώνουν με αγγελίες

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στα 20 χρόνια λειτουργίας του δέχεται καθημερινά καταγγελίες για κακοποιήσεις και θανατώσεις άγριων ζώων. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σπεύδει για να δώσει πρώτες βοήθειες και να σώσει το τραυματισμένο ζώο αλλά συχνά μαζεύει νεκρά ζώα από τροχαία, δηλητήρια, πυροβολισμούς. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι περιβαλλοντική οργάνωση χωρίς καμία εκτελεστική εξουσία. Κατευθύνουμε όμως τους καταγγέλλοντες στις αρμόδιες αρχές ή υποδεικνύουμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την πάταξη των εγκλημάτων, όταν βέβαια υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία.
Τον τελευταίο καιρό, έχουν πληθύνει οι καταγγελίες για νεκρά ή κακοποιημένα άγρια ζώα στο Facebook. Και δεν πρόκειται για εικονική πραγματικότητα, αλλά για πραγματικούς θανάτους που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα και προβάλλονται σαν κατορθώματα και εμπειρίες που αξίζει να μοιράζεσαι! Με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα του κάθε χρήστη αλλά και απόλυτη συναίσθηση τους χρέους μας προς τα ίδια τα ζώα, τους ευαισθητοποιημένους πολίτες και τα παιδιά, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ κατήγγειλε για άλλη μια φορά περιστατικά παράνομης θανάτωσης ζώων στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και επιφυλάσσεται να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια.
Συγκεκριμένα, στο γκρουπ "ΤΣΟΠΑΝΟΣΚΥΛΑ-ΗΠΕΙΡΟΣ-ΓΙΔΙΑ-ΠΡΟΒΑΤΑ" (http://www.facebook.com/groups/150580831653748) έχει αναρτηθεί φωτογραφία που απεικονίζει νεκρό θηλυκό λύκο και στα σχόλια που ακολουθούν μεταξύ άλλων αναφέρεται από το χρήστη ότι "τη σκοτώσαμε το καλοκαίρι".
Επίσης, στο διαδίκτυο δημοσιεύεται αγγελία http://www.i-pet.gr/index.php/aggelies-katoikidiwn/222-/14047 σύμφωνα με την οποία ζητείται θηλυκή λύκαινα για ζευγάρωμα, ενώ όπως προκύπτει από την αγγελία ο χρήστης που τη δημοσίευε είναι κάτοχος λύκου κατά παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας.
Παρακαλούμε να καταγγέλλετε περιστατικά παράνομης κατοχής, θανάτωσης ή κακοποίησης άγριων ζώων με το αποδεικτικό υλικό που εντοπίζετε στο διαδίκτυο και να κοινοποιείτε στις διευθύνσεις ηλεκτρονικής επικοινωνίας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ: arcturos@arcturos.gr και στη σελίδα μας στο Facebook http://www.facebook.com/arcturosgr
Το Ν.Δ. 86/69 ισχύει από το 1969 και απαγορεύει το φόνο αρκούδας και λύκου. Η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει τη θανάτωση αλλά και την έκθεση νεκρών ζώων σε κοινή θέα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση θανάτωσης απειλούμενου ή μη, ζώου στην Ελλάδα δεν έχει συλληφθεί και τιμωρηθεί ο ένοχος, λόγω έλλειψης στοιχείων. Παρόλο που σε κάποια περιστατικά υπήρξαν διαθέσιμα ονόματα και φωτογραφίες, οι νομικές διαδικασίες είναι περίπλοκες.
Είναι αυτές οι 350 αρκούδες, οι 700 λύκοι, τα 600 αγριόγιδα, τα ζαρκάδια, οι βίδρες, οι νυχτερίδες, οι αετοί, τα δελφίνια κι άλλα σπάνια είδη που κάνουν την Ελλάδα πλούσια, διαφορετική και σημαντική. Ας μη μας λείψει κανένα κομμάτι ζωής, ούτε απ΄ αυτά που ζημιώνουν καμιά φορά τον άνθρωπο.
Άγρια ζωή, κομμάτι της ζωής μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.