Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

«Κριτική ανάγνωση κειμένου»

Την Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013, πραγματοποιήθηκε το 6ο μάθημα του Προγράμματος για τον Κριτικό Γραμματισμό, που υλοποιεί τη φετινή σχολική χρονιά ο «Όμιλος Εκπαιδευτικών για τη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία» σε συνεργασία με το «Εργαστήρι Γλώσσας» του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Φλώρινας. Εισηγητής ήταν ο Υπεύθυνος του Προγράμματος, κ. Κωνσταντίνος Ντίνας, Καθηγητής Γλωσσολογίας της Ελληνικής Γλώσσας και της Διδακτικής της στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών Φλώρινας, και θέμα η «Κριτική Ανάγνωση Κειμένου».
Ο εισηγητής αρχικά παρουσίασε το θεωρητικό πλαίσιο του θέματος και στη συνέχεια, με την ενεργητική συμμετοχή των πολυπληθών συμμετεχόντων, έγινε πρακτική εφαρμογή των τεχνικών και των στρατηγικών για την κριτική προσέγγιση ενός κειμένου και την εμβάθυνση στους ρητούς και υπόρρητους στόχους του δημιουργού του μέσα από τις ποικίλες γλωσσικές επιλογές. Το κείμενο εξετάστηκε αναφορικά με το πλαίσιο επικοινωνίας της παραγωγής του, με τη γλωσσική και νοηματική δομή του, με την κοινωνική πρακτική στην οποία εγκιβωτίζεται, με τις σχέσεις εξουσίας που εμπεριέχει και, τέλος, έγινε αντικείμενο αξιολόγησης και ελέγχου επίτευξης των επικοινωνιακών του στόχων.
Το επόμενο μάθημα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013, με εισηγήτρια την κ. Κωνσταντία Βαϊρινού, Σχολική Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής Φλώρινας, με Μεταπτυχιακό στα Παιδαγωγικά, και θέμα: «Βιβλία Γνώσης και Μικρές Ιστορίες: Η Παιδαγωγική Αξιοποίησή τους στη Διδακτική Πράξη».
Ευχαριστούμε τη Διεύθυνση του Ξενοδοχείου «ΦΑΙΔΩΝ», στην αίθουσα εκδηλώσεων του οποίου πραγματοποιούνται τα μαθήματα, για την ευγενική και ανιδιοτελή φιλοξενία.

Ο ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Κωνσταντίνος Ντίνας
Καθηγητής Γλωσσολογίας της Ελληνικής Γλώσσας και της Διδακτικής της
Πρόεδρος Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Φλώρινας

ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ
Κωνσταντία Βαϊρινού
Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Φλώρινας

Όλγα Μούσιου-Μυλωνά
Σχολική Σύμβουλος 1ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Φλώρινας

Άννα Πολατίδου
Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Φλώρινας

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραία τα μαθήματα!!! Και το ξενοδοχείο άψογο... Το καλύτερο στην πόλη!!! Πάμε σήμερα για καφεδάκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.