Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Φλώρινα - Πρέσπες

Από τον Γιώργο Χρονά

Οι ιταλοί συγγραφείς όταν μιλούν για τον Βορρά της χώρας τους μεθούν από το οξυγόνο, τα ποτάμια, τις λίμνες, τα δέντρα, τα άνθη. Οι γυναίκες τους περπατούν και τα μαλλιά τους ακουμπούν τα κλαδιά των δέντρων. Οι άντρες σφίγγουν το παλτό τους. Από το κρύο.
Εδώ στη Φλώρινα όλα θυμίζουν σελίδες από παλιά ελληνικά λογοτεχνικά έργα γεμάτα από τη χαμένη διεθνή εικόνα της χώρας μας. Τότε που οι φωτιές, οι καταστροφές, δεν υπήρχαν.
Η διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη μέχρι εδώ είναι ένα ταξίδι στη γεωγραφία που διαβάζαμε παιδιά. Διαφορετικά τοπία. Διαφορετική γη σε φανταστικά πλάνα. Εμείς τα παιδιά των πόλεων αυτά τα μέρη τα βλέπουμε αλλιώς και καταλαβαίνουμε ότι η Ελλάδα έχει τα πιο ετερόκλιτα τοπία φυτεμένα στη γη της.
Ολα είναι έτοιμα απόψε στη μαγική αυλή του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας - που είναι ένα παλιό μακεδονικό αρχοντικό. Τιμή στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και στον Ελύτη. Επέτειος και για τους δύο. Γι' αυτούς φέτος είναι οι Πρέσπες 2011, για 22η χρονιά.
Η εισαγωγή του Κώστα Γεωργουσόπουλου, η ανάγνωση διηγημάτων του ιερού συγγραφέα από τους Κώστα Καζάκο, Κώστα Τσιάνο, Σπύρο Παπαδόπουλο, ακούγονται σαν αισχυλική προέκταση. Μια λάμψη λόγου μες στη νύχτα. Γεμάτη ασφυκτικά η αυλή.
Ο Ελύτης λέει για τον Παπαδιαμάντη:
... Η μορφή του Παπαδιαμάντη με ήλκυε ανέκαθεν όπως οι μορφές του Ρωμανού του Μελωδού, του Fra Anfelico, του Blake, του Vermeer, του Shelley, του Mozart, του Rimbaud και του Θεόφιλου και τους ξεχώριζα όλους αυτούς ανεξάρτητα εντελώς από τη ζωή τους γι' αυτό το λευκό σημάδι που διασώζανε στο έργο τους, τη λάμψη που έφερναν, είτε με τρόπο ήπιο είτε με αγριότητα...
Ο Μίμης Σουλιώτης τοποθετεί τον Ελύτη στη μαγική βραδιά, με κομψό γραπτό κείμενό του. Ο Δημήτρης Μαρωνίτης και η Μαρία Ναυπλιώτου, μ' ένα σκαμνί σκηνικό, παίζουν από τη Μαρία Νεφέλη. Εις σε προστρέχω τέχνη της ποιήσεως - λέει κάπου ο Καβάφης - και ως ηθοποιοί απόψε ζωντανεύουν την τυπωμένη γραφή του Ελύτη.
Οι αριστούχοι απόφοιτοι του Ωδείου Φλώρινας Δημήτρης Τουλίκας, Αντώνης Σελεμίδης, Βιολέτα Λούστα και η Χορωδία μαγεύουν με τα τραγούδια του ποιητή.
ΥΓ.: Ο Αγιος Αχίλλειος, το γιαπωνέζικο νησί πάνω στα νερά, υποδέχεται την άλλη νύχτα τον Σταμάτη Κραουνάκη και την ομάδα του Σπείρα-Σπείρα. Το μάθημα του ιδιοφυούς συνθέτη είναι προχωρημένο. Δεν αφήνει τίποτα όρθιο στον έρωτα, στη ζωή, στην πολιτική. Το καμπαρέ Βερολίνου συναντά την Ελλάδα του τώρα. Για τρεις ώρες παίζει σαν να αθλείται. Με κοινό εμάς.

Έντυπη Έκδοση
Βιβλιοθήκη, Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011
www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.