Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Το νερό των λιμνών στο μικροσκόπιο κορυφαίων επιστημόνων

Δεκατέσσερις (14) καθηγητές και ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Wageningen και Radboud της Ολλανδίας, όλοι κορυφαίοι σε θέματα ποιότητας υδάτων, επισκέφθηκαν την Πρέσπα και την Εταιρία Προστασία Πρεσπών (ΕΠΠ) τον Απρίλιο που μας πέρασε.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο προγράμματος που ήδη εκπονεί η ΕΠΠ για τον ευτροφισμό και την ποιότητα των υδάτων των λιμνών, σε συνεργασία με κάποιους από τους παραπάνω διακεκριμένους επιστήμονες και τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια.
Η ομάδα των ειδικών περιηγήθηκε στην περιοχή και ενημερώθηκε για τις μοναδικές οικολογικές της αξίες, ενώ πήρε μέρος στις τακτικές δειγματοληψίες που πραγματοποιούνται για την παρακολούθηση των υδάτων. Ακολούθησαν εκτεταμένες συζητήσεις με τους συνεργάτες της ΕΠΠ σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος που πραγματοποιείται στην Πρέσπα και πιθανά μέτρα για την προστασία του υδάτινου οικοσυστήματος από τον αυξανόμενο ευτροφισμό.
Η επίσκεψη αποτέλεσε έναυσμα για ακόμη πιο στενή συνεργασία των πανεπιστημίων με την ΕΠΠ μέσω του από κοινού σχεδιασμού προγραμμάτων για την ποιοτική διαχείριση των υδάτων της Πρέσπας, αλλά και την περαιτέρω «μελέτη» της Πρέσπας ως ένα από τα σημαντικά λιμναία οικοσυστήματα της Ευρώπης στις φοιτητικές αίθουσες των πανεπιστημίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.