Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Οι Ποδηλάτρες Φλώρινας συμμετέχουν στην 8η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία

Η ΠΠ είναι η κορυφαία, συλλογική πράξη διεκδίκησης του ελληνικού ποδηλατικού κινήματος. Πρόκειται για μια ποδηλατοπορεία που πραγματοποιείται συγχρόνως σε δεκάδες ελληνικές πόλεις.
Διοργανώνεται ανελλιπώς κάθε άνοιξη από το 2008. Η 8η ΠΠ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαΐου 2015. Στις περισσότερες πόλεις η εκκίνηση δίνεται το μεσημέρι. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στη φετινή ΠΠ 32 πόλεις και οι δηλώσεις συμμετοχής συνεχίζονται μέχρι τελευταία στιγμή. Όλοι οι διοργανωτές προέρχονται από την ποδηλατική κοινότητα της κάθε πόλης.

Τα αιτήματα της ΠΠ Τα αιτήματα της 8ης ΠΠ συμπυκνώνονται στο κεντρικό της σύνθημα: Βάλτε το ποδήλατο σε όλα τα σχολεία, και ποδηλατόδρομους σε κάθε συνοικία.

Ποδήλατο στα σχολεία Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εκπαίδευση των παιδιών μας στην ασφαλή χρήση ποδηλάτου. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει πρόνοια για αυτό. Στην Ελλάδα οι ποδηλατικές οργανώσεις προσπαθούν εδώ και χρόνια να καλύψουν αυτό το κενό. Ωστόσο είναι απαραίτητο να ευαισθητοποιηθεί και η πολιτεία.
Ζητάμε
 Μαθήματα ποδηλάτου και οδικής ασφάλειας με ποδήλατο για τους μαθητές
 Μαθητικές εργασίες για την προβολή των οφελών από την μετακίνηση με ποδήλατο
 Ασφαλείς χώροι στάθμευσης εντός του χώρου των σχολείων και γενικότερα διευκόλυνση και ενθάρρυνση της καθημερινής μετακίνησης με ποδήλατο καθηγητών και μαθητών

Στη χώρα μας δεν υπάρχει ευρέως διαδεδομένη ποδηλατική κουλτούρα και παράδοση. Ο ποδηλατικός τρόπος ζωής τώρα γίνεται δημοφιλής, οι γνώσεις και δεξιότητες που συνεπάγεται τώρα κατακτώνται από τον πληθυσμό. Η πολιτεία μπορεί και πρέπει να προνοήσει για την εκπαίδευση στις νέες ανάγκες, αρχίζοντας φυσικά από τα παιδιά. Επιπλέον, τα μαθήματα ποδηλάτου θα φέρουν κι άλλες θετικές συνέπειες. Πρώτο και κύριο τα παιδιά που χρησιμοποιούν το ποδήλατο σαν παιχνίδι, τα οποία ήταν είναι και θα είναι πολλά καθώς πρόκειται για ένα διαχρονικά πολυαγαπημένο παιχνίδι, θα είναι πιο ασφαλή. Επίσης θα συνεισφέρουν στην καθιέρωση μιας πιο ομοιόμορφης οδικής συμπεριφοράς από μέρους των ποδηλατών. Τα παιδιά που ενηλικιώνονται και αποκτούν δίπλωμα οδήγησης θα είναι πιο εύκολο να συνυπάρξουν με τους ποδηλάτες στο δρόμο αλλά θα είναι και πιο ευαισθητοποιημένοι οδηγοί απέναντι στους ευάλωτους χρήστες του δρόμου. Το ίδιο ισχύει και για τους γονείς των παιδιών που ενημερώνονται για αυτά τα μαθήματα των παιδιών τους. Τέλος, όλα τα προτεινόμενα μέτρα θα αποτελέσουν ένα σημαντικό παράγοντα που θα παρακινήσει τα παιδιά, ως παιδιά αλλά και αργότερα, και τους δασκάλους τους να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους.

Οδική ασφάλεια - Ποδηλατόδρομοι Η δημιουργία υποδομών για την ασφαλή ποδηλατική μετακίνηση έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τις πόλεις μας. Η συσσωρευμένη διεθνής εμπειρία είναι τεράστια, ας μιμηθούμε τα θετικά παραδείγματα. Ζητούμε την δημιουργία σε κάθε πόλη δικτύου για την ασφαλή μετακίνηση με ποδήλατο που
 να διατρέχει όλη την πόλη
 να περνά από τα πιο κεντρικά σημεία και τα σχολεία και
 να καλύπτει τους ποδηλάτες για όλες τους τις μετακινήσεις

Ασφάλεια = δικαίωμα

Η πρώτη αντίδραση όσων σκέφτονται να κάνουν το μεγάλο βήμα και να δοκιμάσουν την αστική μετακίνηση με ποδήλατο είναι ο φόβος για τα μηχανοκίνητα. Οι χιλιάδες ποδηλάτες των ελληνικών πόλεων αποδεικνύουν καθημερινά ότι ο φόβος αυτός είναι μάλλον υπερβολικός. Ωστόσο η διεθνής εμπειρία μας διδάσκει ότι η δημιουργία δικτύου για την ασφαλή ποδηλατική μετακίνηση σε μια πόλη φέρνει μεγάλη αύξηση στην χρήση ποδηλάτου.

Στη Φλώρινα, συμμετέχουμε για 4η χρονιά στην ΠΠ και με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι, ενώ τα ποδήλατα αυξάνονται κάθε χρόνο στην πόλη μας, δεν υπάρχει καμία υποδομή που να διευκολύνει την ασφάλεια μας ή την καθημερινή μας μετακίνηση.

Ελάτε όλοι μαζί την Κυριακή 10 Μαίου στις 11:00 στην Πλατεία Μόδη, για μια μικρή βόλτα γύρω από την πόλη μας για να διαδηλώσουμε έτσι, για τα αυτονόητα δικαιώματα μας ώς ποδηλάτες.

Ποδηλάτρες Φλώρινας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.