Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Συνομιλία 18 - Σαμαρά Άννα - Μαρία, Τζάνη Χριστίνα: «Παρα-φιλική Πλεκτάνη»

Η ένωση δύο συνθηκών διεστραμμένων γεγονότων, επαναπροσδιορίζουν την έννοια της παραφιλίας. Μορφές παιδιών, ενσωματώνουν πάνω τους την πλεκτάνη μιάς ανήθικης κοινωνίας. Τα ατομικά χαρακτηριστικά των μορφών σβήνουν στη σκαμμένη και τραυματισμένη ύπαρξη υποδεικνύοντας κακοποίηση. Γραμμές αναδιοργανώνονται στο πλέγμα ενός εντροπειασμένου τοπίου. Το σώμα γίνεται ένας τόπος αντίδρασης, δημιουργώντας περιθώρια άλογων σκέψεων, σαν σημεία διαφυγής. Η διαταραχή μοιάζει δομημένη, γιατί και η ανισορροπία έχει οργανωμένα αποσυντεθεί.
Τα ετερόκλητα στοιχεία στα έργα πλάθουν, διαβρώνουν και αναδημιουργούν το γύρω χώρο.
Υπάρχει η αίσθηση της απομόνωσης, του αποκρουστικού, της εγκατάλειψης, του ανοίκειου και απρόσιτου.
Υλικά έργων: μελάνι, αλάτι, συρματόπλεγμα, κλωστή, σπάγκος.

Σύντομα Βιογραφικά

Η Σαμαρά Άννα-Μαρία γεννήθηκε το 1992 στη Θεσσαλονίκη. Εισήχθη το 2010 στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και φοιτά στο 3ο εργαστήριο ζωγραφικής, με συντονιστή τον Χάρη Κοντοσφύρη. Από το 2010 είναι μέλος στην εικαστική ομάδα δράσης ΕΝ-ΦΛΩ. Ενδεικτικά, κάποιες από τις εκθέσεις και δράσεις που έχει συμμετάσχει είναι οι εξής:
”7η Μπιενάλε των Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδος”, Ίδρυμα Θεοχαράκη, Αθήνα , 2014
”499 Rhino”, ART-ATHINA 2014, Γήπεδο Τaekwondo , Αθήνα, EΝ-ΦΛΩ, 2014
”Rem Brand Name project”, ART-ATHINA 2014, Γήπεδο Τaekwondo , Αθήνα, ομάδα Mακρύ Όχημα, 2014
“Ελάτε να πλέξουμε’’ του Γιώργου Τσακίρη, συμμετοχή στην διαδραστική έκθεση με την περφόρμανς ΔΙΑ ΠΕΡΑΣΜΑ, Βυζαντινό Μουσείο Θες/νίκης, επιμέλεια Γιώργος Τσακίρης, 2013
“ΘΥΜΑΣΑΙ;” BΕΤΟΝ 7, Αθήνα, gestalter Χ.Κοντοσφύρης , 2012
“It’s the Political Economy, Stupid” Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη, ΕΝ-ΦΛΩ, 2012
“3 ATHENS BIENNALE 2011 MONODROME” Συμμετοχή στο έργο του εικαστικού Ν.Χαραλαμπίδη ‘’Καρναβαλική παύση, συντονισμός Χ.Κοντοσφύρης, 2011
http://annamariasamara.blogspot.gr

H Τζάνη Χριστίνα γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2010 ξεκίνησε τις σπουδές της στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα με καθηγητή κατεύθυνσης το Χάρη Κοντοσφύρη. Έχει εκθέσει στην Φλώρινα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λευκωσία. Σημαντικότερες συμμετοχές σε εκθέσεις & δράσεις: στην ατομική έκθεση ‘Αναμένοντας’ (Gourmet Café Κανάκης, Νέα Φιλαδέλφεια,2013) και σε ομαδικές εκθέσεις: ”7η Μπιενάλε των Φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών της Ελλάδος”, (Ίδρυμα Θεοχαράκη, Αθήνα) Έρωτες και άλλα φτερωτά (Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας,2014), ‘ήταν και δεν ήτανε’ (Πινακοθήκη Φλωρινιωτών Ζωγράφων,2014) ,Εικαστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Ιnspire METAMORPHOSIS (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,2013), Έχεις καινούρια σχέδια? («Is not gallery», Λευκωσία, 2012), Το Κουτί της Πανδώρας – Transform (Στρατόπεδο Κόδρα, Θεσσαλονίκη, 2012), 30ό Συνέδριο ISME (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 2012).

Δείτε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.