Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Ο μικρός «Γιώργος» αναρρώνει στον Κτηνιατρικό Σταθμό του Αρκτούρου

Στον Κτηνιατρικό Σταθμό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στον Αετό Φλώρινας συνεχίζεται η περίθαλψη της μικρής αρκούδας που βρέθηκε τραυματισμένη από πυροβόλο όπλο στο Μέτσοβο. Η υγεία του «Γιώργου», όπως ονομάστηκε το αρκουδάκι, εξακολουθεί να είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.
Την Τρίτη το άτυχο ζώο μεταφέρθηκε από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στη Μονάδα Εξωτικών και Άγριων Ζώων και στη Μονάδα Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Κτηνιατρική Σχολής του ΑΠΘ για τις απαραίτητες εξετάσεις. Μετά από κλινική εξέταση και τη λήψη ακτινογραφιών διαπιστώθηκε κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ενώ παράλληλα βρέθηκαν και άφθονα βλήματα πυροβόλου όπλου στην περιοχή της κεφαλής και του θώρακα.
Ο «Γιώργος» είναι τώρα υπό στενή παρακολούθηση από την Επιστημονική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και του ΑΠΘ. Εξακολουθεί να λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ώστε να υποχωρήσει το οίδημα και υπάρχει η ελπίδα ότι θα ανακάμψει.

Διαχείριση περιστατικού
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο διαχείρισης του περιστατικού. Παρόλο που είναι από τον νόμο ο μοναδικός φορέας υπεύθυνος για τη διαχείριση περιστατικών τραυματισμού αρκούδων , καθώς λειτουργεί το μοναδικό κέντρο περίθαλψης αρκούδων και λύκων στην Ελλάδα, δεν ενημερώθηκε από τις αρμόδιες τοπικές αρχές και το Δασαρχείο, αλλά με καθυστέρηση ωρών από ευαισθητοποιημένους πολίτες. Η παράλειψη αυτή θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τη ζωή της μικρής αρκούδας.
Σημειώνεται, ότι από τον Φεβρουάριο του 2014 έχει επισημοποιηθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές. Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, δεν έχει συσταθεί ακόμα η επιστημονική επιτροπή που θα συντονίσει της Ομάδες Άμεσης Επέμβασης και δεν έχουν προβλεφθεί τα απαραίτητα κονδύλια για την αποτελεσματική λειτουργία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.