Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Η Πρέσπα των λιμνών, των νερών και της λειψυδρίας

Έχει, λένε, τόσο νερό που μπορεί να ποτίσει όλο το νομό.
Στην Πρέσπα των νερών όμως, πολύ συχνά εμφανίζονται φαινόμενα λειψυδρίας που μπορούν να κρατήσουν πολλές μέρες.
Στο χωριό Λαιμός για παράδειγμα, έδρα του Δήμου Πρεσπών, εδώ και επτά (7) μέρες, η τροφοδοσία νερού γίνεται με πυροσβεστικά οχήματα, που μεταφέρουν νερό από τα γύρω χωριά.
Οι κάτοικοι αναφέρονται σε διάφορες εκδοχές για το φαινόμενο της "Πεταλούδας".
Λάθος ανταλλακτικά, λάθη ηλεκτρολογικά, λάθη υδραυλικά, λάθη εγκατάστασης, κάτι που θά'ρθει και ποτέ δεν φτάνει...
Ο Μέρφυ και οι...νόμοι του
Η πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή είναι αυτή που αναφέρεται στο βούλιαγμα ενός μοτέρ μέσα στη δεξαμενή. Η ακόμη πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή λέει, πως ενεργοποιήθηκε ένα καινούργιο μηχάνημα γεώτρησης που όμως βγάζει "θολά νερά", με αποτέλεσμα να μην είναι πόσιμα. Το καθάρισμα, λένε, πως μπορεί να διαρκέσει κάποιες ώρες, κάποιες μέρες, κανείς δεν ξέρει πόσο. Ίσως βδομάδες εικάζεται.
Γριούλες ρωτούν πότε επιτέλους θά'ρθει το νερό, αν μ' αυτό που για μια ώρα την ημέρα υπάρχει, μπορούν να μαγειρέψουν ή αν μπορούν να το πιουν. Πληροφορίες μέσα από ανακοινώσεις του Δήμου για το θέμα που έχει για πολλοστή φορά προκύψει, δεν έχουνε μέχρι στιγμής αναρτηθεί. Όλες οι πληροφορίες προκύπτουν από στόμα σε στόμα.
Στην Πρέσπα τα πάντα είναι "Παραδοσιακά" και "Οικολογικά".
Πάντως, ιδιοκτήτες καταστημάτων βασανίζονται, νοικοκυριά ταλαιπωρούνται και η καθαριότητα είναι πολυτέλεια.
Τούτο όμως που αποτελεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι η μηδενική αντίδραση των κατοίκων. Ασκήθηκαν καλά στην υπομονή, την αδράνεια και την σιωπή...
Ατάραχη και σχεδόν "ευτυχής" η κατάσταση στην Πρέσπα. Όλα "φαίνεται" να συνυπάρχουν "ειρηνικά" και "ιδανικά". Σαν την Πρέσπα των στυλιζαρισμένων ντοκιμαντέρ με κάμερες γύρω από τους "ίδιους χώρους", τους "ίδιους ανθρώπους" να αναπαράγουν τις ίδιες ρομαντικές απόψεις για την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπων, ντόπιων και ξένων και μοναδικού περιβάλλοντος.
Η Αθέατη Πρέσπα όμως συχνά υποφέρει, δυστυχώς, χωρίς ν'αποκαλύπτεται.

Αντωνακάκη Σοφία

(Η φωτογραφία, από τη δεξαμενή του Δ.Δ.Λαιμού Πρεσπών)

9 σχόλια:

  1. Nαι αλλά έχετε Πρέσπεια.
    Δρόμους δεν έχετε, νερό δεν έχετε αλλά έχετε Πρέσπεια
    Λίγο είναι
    Στις καλές εποχές όλοι σιωπούσαν... Τώρα όλοι μιλάνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μια χαρα ειναι οιδρομοι μας.Αν θελαμε καλυτερους θα μεναμε στην Καστορια πλαι στην Εγνατια.

      Διαγραφή
  2. AYTO TO ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ; ΔΗΜΑΡΧΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΕΙΣ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΙΠΛΑ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ;ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΣΑΣ ΜΑΡΑΝΑΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΟΤΑΝ ΣΒΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΩΤΑ Η ΠΡΕΣΠΑ ΠΟΝΑΕΙ.ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ΣΕ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς φίλε μου πονάει και με ανοιχτά τα φώτα, απλά ορισμένοι καταφέρνουν να δημοσιοποιούν εικόνες και καταστάσεις οι οποίες είναι πλασματικά ωραιοποιημένες, ρομαντικές και προσεχτικά καμουφλαρισμένες, έτσι ώστε να αποπροσανατολίζουν ακόμα και τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους όλες τις δυσκολίες μιας σκληρής επιβίωσης.
      Εύγε για το άρθρο σας Κυρία Αντωνακάκη, μακάρι να ήταν το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή…
      Ένας ξενιτεμένος Πρεσπιώτης.

      Διαγραφή
  4. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΕΣΠΕΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ. ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΛΕΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΚΟΥΣΤΟΥΜΙΘΑ ΦΟΡΕΣΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΤΡΕΧΑΜΕΝΟΙ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΒΑΤΑ. ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΝΕΡΟ ,ΔΡΟΜΟΥΣ ,ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ Κ.Λ.Π ΧΑΛΑΜΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΡΕΣΠΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας φτιαξουν κυβολιθους ,κιοσκια και παγκακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εχουμε την ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ τυχη να μενουμε σ εναν απο τους πιο ωραιους και με αθικτη φυση τοπους ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!! Οποιος δεν το εκτιμα αυτο θα πρεπει να σταλει για 10 χρονια να κατοικησει στο κεντρο της Αθηνας ή της Θεσσαλονικης!! Ας μην εχουμε καπου καπου νερο και ας εχουν καμμια λακκουβα οι δρομοι. Χιλιες φορες αυτο παρα οι θανατηφορες συγκεντρωσεις τοξικων μικροσωματιδιων στην πχ Πτολεμαιδα και οι διπλασιες συγκεντρωσεις απο το επιτρεπομενο της αγαπημενης μου Φλωρινας. ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΙ ΕΧΟΥΜΕ!!ΑΑ και μην ξεχασετε να ψεκασετε λιγα ακομα φυτοφαρμακα στα φασολια ,χωρις καμμια προφυλαξη για εσας τους ιδιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ασκήθηκαν καλά στην υπομονή, την αδράνεια και την σιωπή..._________μπορει να σιωπουν στο θεμα της αντιδρασης και της διαμαρτυριας, αλλα απο κουτσομπολιο και ρουφιανια μια χαρα τα πανε, ο ενας ''θαβει'' τον αλλο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.