Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Η ομιλία του Δ. Ηλιάδη στην έναρξη του 4ου Συνεδρίου Απανταχού Φλωρινωτών

Την έναρξη του 4ου Συνεδρίου Απανταχού Φλωρινιωτών κήρυξε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας και Πρόεδρος του Συμβουλίου Απανταχού Φλωρινιωτών, Δημήτριος Ηλιάδης, ο οποίος ανέφερε στην ομιλία του:
«Σεβασμιώτατε,
Σεβαστές αρχές,
Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητά μας αδέρφια,
Σας καλωσορίζω στη γη των προγόνων μας, στη μεγάλη κοινή μας αγάπη, στη Φλώρινα.
Ο νομπελίστας ποιητής μας, Γιώργος Σεφέρης, είχε πει πως «το πιο ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού σήμερα είναι ο απόδημος Ελληνισμός». Η φράση του αυτή είναι στις μέρες μας περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Είναι μια φράση που συμπυκνώνει και την ουσία συνεδρίων, όπως αυτό που ξεκινά απόψε.
Το 4ο Συνέδριο των Απανταχού Φλωρινιωτών είναι γεγονός. Σε αυτή την αίθουσα είμαστε όλοι. Οι κάτοικοι αυτής της πόλης και τα αδέρφια μας, οι απόδημοι Φλωρινιώτες, που έφτασαν στο γενέθλιο τόπο τους από όλα τα μέρη της γης, από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Η Φλώρινα, από το 1940 και για τα επόμενα 30 χρόνια, γνωρίζει έναν πρωτοφανή ξεριζωμό. Οι αιματηρές περιπέτειες, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή, η Εθνική Αντίσταση, ο Εμφύλιος έχουν ως αποτέλεσμα τη σταδιακή μείωση του πληθυσμού σχεδόν κατά το ήμισυ και δημιουργούν στρατιές ξενιτεμένων, που με δάκρυα στα μάτια κάνουν το μακρύ ταξίδι κύρια προς την Αμερική και την Αυστραλία, αλλά και προς χώρες της Ευρώπης, όπως η Γερμανία, ενώ δε λείπουν και αυτοί που σταδιακά παίρνουν το δρόμο προς άλλες πόλεις της χώρας μας.
Σήμερα, δεν είναι υπερβολή αν πούμε πως εκτός των συνόρων του νομού μας, βρίσκεται τουλάχιστον άλλη μια Φλώρινα, διασκορπισμένη στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Μια άλλη Φλώρινα που μας κάνει να νοιώθουμε υπερήφανοι με τα επιτεύγματα των ανθρώπων της.
Κυρίες και κύριοι,
Τα τελευταία χρόνια, η κρίση που βιώνει η πατρίδα μας, δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη και τη Φλώρινα. Τα προβλήματα συσσωρεύονται, η ανεργία γιγαντώνεται και το στοίχημα όλων μας πρέπει και είναι να κρατήσουμε εδώ τους νέους μας. Τη νέα γενιά που βλέπει τα όνειρα της να μην εκπληρώνονται και, σε μια αδυσώπητη επανάληψη της Ιστορίας, επιλέγει να ακολουθήσει και πάλι το δρόμο της ξενιτιάς.
Ο τόπος όμως έχει πληρώσει αυτή τη ξενιτιά και δεν αντέχει να τη ζήσει ξανά. Πρέπει να βασιστεί στη νέα γενιά για να σταθεί ξανά στα πόδια του, για να αντιμετωπίσει κάθε πρόβλημα. Πέρα από τους νέους που ζουν εδώ και μοχθούν καθημερινά, βασιζόμαστε και στους νέους Φλωρινιώτες που ζουν αλλού, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Και περιμένουμε και τη δική τους συμβολή. Τους χρειαζόμαστε, τους απευθύνουμε κάλεσμα να έρθουν ακόμα πιο κοντά μας.
Ουσιαστικά αυτός είναι και ο στόχος του Συνεδρίου μας. Η γνωριμία και η επανασύνδεση των απόδημων Φλωρινιωτών με την πατρίδα της καρδιάς τους. Είναι βέβαιο πως από τις τοποθετήσεις όλων μας θα κατατεθούν προτάσεις, θα συζητηθούν καίρια θέματα, θα προκύψουν ερωτήματα, θα ακουστούν φωνές. Αυτή είναι και η ουσία και μέσα από όλα αυτά θα αναζητήσουμε ένα καλύτερο αύριο.
Κυρίες και κύριοι,
Το φετινό 4ο Συνέδριο των Απανταχού Φλωρινιωτών έρχεται σε μια ιστορική στιγμή. Στην πρώτη χρονιά του δεύτερου αιώνα ελεύθερου βίου της Φλώρινας. Γνωρίζετε όλοι πως πέρσι συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την απελευθέρωση του 1912, έπειτα από 527 χρόνια τουρκικού ζυγού.
Από φέτος αρχίζει να γράφεται ένα νέο κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας μας. Και γράφεται με τη δική σας παρουσία σε αυτά τα χώματα, για τα οποία πολέμησαν οι πρόγονοι μας, για τα οποία εμείς είμαστε υπερήφανοι και στα οποία θα εξακολουθούν να δημιουργούν οι απόγονοι μας.
Αυτό το κεφάλαιο λοιπόν ανοίγει και με το Συνέδριο μας και οφείλω να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό όλους τους συνεργάτες μου, όλους τους περιφερειακούς συμβούλους και όλους τους φορείς που βοήθησαν στην υλοποίησή του.
Απόδημοι αδερφοί μας,
Η Φλώρινα σας έχει ανάγκη. Χρειάζεται τις δυνατότητες σας, τη δημιουργικότητά σας. Και η σχέση αυτή είναι αμφίδρομη, γιατί είμαι σίγουρος πως και η δική σας ψυχή έχει ανάγκη τη Φλώρινα.
Μπορούμε λοιπόν όλοι μαζί, ειδικά αυτήν την εποχή, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο αύριο. Να αγωνιστούμε και να διεκδικήσουμε. Το αξίζει αυτός ο τόπος, το αξίζουν τα παιδιά μας.
Σας καλωσορίζω για άλλη μια φορά, σας εύχομαι καλή διαμονή και εύχομαι οι εργασίες μας να στεφθούν από επιτυχία».

6 σχόλια:

  1. Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΑ. ΤΟΝ ΗΛΙΑΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΠΟΣΤΟ.ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΑΝΕΙ.Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΦΛΩΡΙΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΑΠΑ. ΤΟΝ ΗΛΙΑΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ.ΦΤΑΝΕΙ ΜΑΣ ΚΟΥΡΑΣΕ.ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΣ. ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΠΙΒΛΕΠΕΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΟΒΟΥΝ ΧΟΡΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΗΦΛΩΡΙΝΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ Ο ΝΟΜΟΣ ΕΝΑ ΜΑΥΡΟ ΧΑΛΙ.ΣΥΓΝΩΜΗ ΞΕΧΑΣΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΩΝ, ΧΩΡΙΣ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ. ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΣΧΗΜΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ, ΕΠΙΔΟΞΟΙ ΣΩΤΗΡΕΣ ΜΑΣ; ΠΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ; ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ; ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ; ΠΟΙΟΣ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΧΩΡΙΣ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ; ΤΟ ΙΔΙΟ ΧΑΛΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ. ΥΣΤΕΡΑ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ. ΟΤΑΝ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ - ΟΠΟΙΕΣ - ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΟΙΟΙ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΩΝ; ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΦΛΩΡΙΝΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. Η ΠΟΛΗ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΚΛΗΣΘΕΙ ΑΠΟ ΧΩΡΙΑΤΕΣ. ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (ΤΟΥ ΤΑΔΕ) ΧΩΡΙΟΥ, Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΑΙ ΡΕ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΕ. ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΙΑΝΟΣ ΕΙΜΑΙ. ΕΣΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΠΙΣΩ ΣΤΟ ΣΤΑΒΛΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΟΥ. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.