Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ο Γιώργος Λιάνης παρουσίασε το βιβλίο του «Ο αιώνιος καλπασμός του Βασίλη Τσιτσάνη» (video)

Ο "Αιώνιος καλπασμός" του Βασίλη Τσιτσάνη στο ελληνικό τραγούδι - σύμφωνα με τον τίτλο ενός βιβλίου που συνέγραψε για τον πατριάρχη του ελληνικού τραγουδιού ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός Γιώργος Λιάνης - συνεχίστηκε και στη Θεσσαλονίκη.
Εκατό χρόνια μετά τη γέννησή του (18 Ιανουαρίου 1915 στα Τρίκαλα) και 31 από το θάνατό του (18 Ιανουαρίου 1984) ο Βασίλης Τσιτσάνης ήταν "παρών" απόψε - ξανά στην αγαπημένη του Θεσσαλονίκη (πόλη όπου έζησε μια από τις πλέον δημιουργικές φάσεις της προσωπικής και επαγγελματικής του ζωής από το 1938-1946).
Ήταν που στο Βασιλικό θέατρο της πόλης - λίγα μόλις μέτρα από τα θρυλικά "Κούτσουρα του Δαλαμάγκα" (την ταβέρνα όπου έγραψε και παρουσίασε μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια του), το "Ουζερί Τσιτσάνης" , αλλά και το σπίτι όπου έζησε με τη σύζυγό του (την οποία γνώρισε και παντρεύτηκε στην πόλη) - στην οδό Παύλου Μελά, παρουσιάστηκε απόψε το νέο βιβλίο του Γιώργου Λιάνη, με τίτλο "Βασίλης Τσιτσάνης- Αιώνιος καλπασμός".
"Για µένα, ο Βασίλης Τσιτσάνης είναι ο µεγαλύτερος Έλληνας συνθέτης της λαϊκής µας µουσικής και µια από τις µεγαλύτερες προσωπικότητες της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Μεγαλύτερος των µαθητών του, Μάνου και Μίκη, µεγαλύτερος των προπατόρων του, Μάρκου, Μπάτη, Χατζηχρήστου και Παπάζογλου, µεγαλύτερος και των συγχρόνων του, Καλδάρα, Παπαϊωάννου και λοιπών. Γιατί ο Βασίλης Τσιτσάνης, εκτός όλων των άλλων, υπήρξε κι ένας εκσυγχρονιστής µισόν αιώνα νωρίτερα από όλους στην τέχνη του. Ένας εκσυγχρονιστής που δεν πιάστηκε στις δαγκάνες του "δέοντος και του ωφελίµου".
Διέσχισε τις πιο δύσκολες εποχές του ελληνισµού στον προηγούµενο αιώνα, Κατοχή και Εµφύλιο. Τις εξέφρασε καίρια και µε καλπασµό έφυγε µακριά, αναζητώντας το νέο, το φρέσκο, το φαντασιακό, το εξωτικό, αλλά και το δίκαιο και το κοινό. Πραγµατικά, αυτό το παιδί από τα Τρίκαλα είχε στα σπλάχνα του τον Προµηθέα. Και παρά τις µεγάλες και κοφτερές µοναξιές της ζωής του, ποτέ δεν έσβησε αυτή η σπίθα από µέσα του", σημειώνει στο βιβλίο του ο Γιώργος Λιάνης.
Για το βιβλίο αλλά και τον ίδιο τον Βασίλη Τσιτσάνη και τη σχέση του με την πόλη μίλησαν μεταξύ άλλων οι: Νίκος Μέρτζος, Πρόεδρος Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών - συγγραφέας, ο συγγραφέας και μελετητής του έργου του Τσιτσάνη (συγγραφέας και του μυθιστορήματος που ανέβηκε στη σκηνή του ΚΘΒΕ με τίτλο "Ουζερί Τσιτσάνης") Γιώργος Σκαμπαρδώνης και η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου.
Αποσπάσματα από το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τον περασμένο Νοέμβριο από τις εκδόσεις "Λιβάνη" και το οποίο οκσμούν σχέδια του Αλέκου Φασιανού για τον Τσιτσάνη, καθώς και 50 σπάνιες φωτογραφίες, διάβασαν οι ηθοποιοί Λεωνίδας Κακούρης και Βίκυ Παπαδοπούλου, ενώ τραγούδια του Τσιτσάνη ερμήνευσαν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, που συμμετέχουν στην παράσταση: "Βασίλης Τσιτσάνης - Σερσέ Λα Φαμ".

1 σχόλιο:

  1. Τα ίδια και τα ίδια. τα γνωστά σόου του Λιάνη με πρωταγωνιστές πολλούς που επί υπουργείας του στον Πολιτισμό έκαναν πάρτυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.