Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Ερώτηση Αντωνιάδη για την αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών από το ρώσικο εμπάργκο στα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα

Προς: Τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Αποκατάσταση της αδικίας προς τους ροδακινοπαραγωγούς της Π.Ε. Φλώρινας και εξίσωση της αποζημίωσης ανά στρέμμα, με αυτή που ισχύει σε άλλους νομούς και χώρες της Ε.Ε.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Όπως γνωρίζετε, η Π.Ε. Φλώρινας φημίζεται -μεταξύ άλλων- και για την υψηλή ποιότητα των ροδακίνων που παράγει. Ροδάκινα που εξάγονται κατά κύριο λόγο στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και κυρίως στη Ρωσία και αποτελούν βασική πηγή εισοδήματος για ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού, τονώνοντας την τοπική, αλλά και την εθνική οικονομία.
Η απαγόρευση εισαγωγών (7 Αυγούστου 2014), διάρκειας ενός έτους, που επέβαλε η Ρωσία σε ορισμένες κατηγορίες αγροτικών προϊόντων, προερχομένων από τις χώρες της Ε.Ε., επηρέασε αρνητικά τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία. Οι ελληνικές εξαγωγές προϊόντων που εμπίπτουν στην απαγόρευση αυτή, οι οποίες αποτελούν το 21,5% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, σημείωσαν μείωση της τάξης του 38,5% το 2014, υποχωρώντας από 125 εκ. ευρώ το 2013 σε 77 εκ. ευρώ το 2014. Για το 2015 οι προοπτικές είναι ακόμη πιο δυσοίωνες. Όσον αφορά στη σύνθεση των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, τα ροδάκινα κατέχουν τη δεύτερη θέση με μερίδιο 7,9%.
Η Ε.Ε., σε μια προσπάθεια να μην οδηγήσει σε αφανισμό τους ροδακινοπαραγωγούς, αποφάσισε να αποζημιώσει τους παραγωγούς για τη σοδειά που έμεινε απούλητη. Ενώ όμως η Ισπανία κατάφερε να αποσπάσει μια αξιοπρεπή στρεμματική αποζημίωση, δε συνέβη το ίδιο και με τη χώρα μας. Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για την Π.Ε. Φλώρινας.
Ειδικότερα, ενώ για παράδειγμα στο γειτονικό νομό Πέλλας, η στρεμματική αποζημίωση ορίστηκε στα 220-230 ευρώ, για την Π.Ε. Φλώρινας εγκρίθηκαν μόνο 185! Όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, η Π.Ε. Φλώρινας προβάλλεται ως διπλά χαμένη. Αν δεν υπάρξει άμεση αποκατάσταση της κατάφορης αυτής αδικίας, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο κλάδος των ροδακινοπαραγωγών θα οδηγηθεί σε αφανισμό, με ό,τι σημαίνει αυτό για το μέλλον ενός ακριτικού νομού.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Σκοπεύετε να εξισώσετε τη στρεμματική αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών της Π.Ε. Φλώρινας με αυτή που ισχύει σε αντίστοιχους ροδακινοπαραγωγούς νομούς όπως ο γειτονικός νομός Πέλλας;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να εξισωθούν οι αποζημιώσεις των Ελλήνων παραγωγών ροδακίνου με αυτές των Ισπανών;

7 σχόλια:

  1. Κλώνο του Στάθη μου θυμίζει. Ερωτήσεις με το κιλό για τα μάτια του κόσμου και να μένει στην επικαιρότητα. Κατώτερος των προσδοκιών, μια από τα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο εκπρόσωπος του Κορτσάρη . Τα ορφανά του Κορτσάρη ξανά στην επικαιρότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για τους ελαιοπαραγωγούς πότε θα κάνεις ερώτηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 735 εσύ τι καλλιεργείς στο χωράφι σου ;;;; Μανταρίνια;;; πορτοκάλια;;; λιμόνια;;; πεπόνια ;;;μπανάνες ;;;;και καίγεστε για ερώτηση για τους .."ελαιοπαραγωγούς" στην Φλώρινα;;;;; φάτε την φασολάδα σας και μετά φακές για επιδόρπιο!

      Διαγραφή
    2. Ξύπνα Βασίλη !!!

      Διαγραφή
  4. Για το ρωσσικο εμπαργκο ευθυνεται το κομμα που ανηκεις.Παρε τον σαμαρα τηλεφωνο να ζητησεις τα ρεστα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.