Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΕΞΩ-Στερεότυπα

Αν κάποια στιγμή μέσα στην μέρα σου νιώσεις ή οδηγηθείς σε ρατσιστικό συναίσθημα, κάνε τα εξής βήματα για να το καταπολεμήσεις και να το πνίξεις στα έγκατα του εαυτού σου ή μάλλον του μυαλού σου, αφού από εκεί πηγάζουν αυτές οι σκέψεις.
Δυσκολεύεσαι λοιπόν να κατανοήσεις και να αποδεχτείς το διαφορετικό, γιατί αυτό είναι είτε χοντρό, αδύνατο, μαύρο, άσπρο, όμορφο, άσχημο, ψηλό, κοντό, κορίτσι, αγόρι, μορφωμένος, αμόρφωτος, μικρός(ηλικιακά), μεγάλος(ηλικιακά). Είναι δηλαδή κάτι όχι και τόσο όμοιο με εσένα όπως λες.
Το πρώτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να καλλιεργήσει το μυαλό είναι η ποικολομορφία και η ισότητα μεταξύ των ανθρώπων όσο διαφορετικός και αν σου φαίνεται κάποιος είστε τόσο ίδιοι. Η ισότητα μεταξύ των ανθρώπων, το ότι δηλαδή έχουμε όλοι ίσα ανθρώπινα δικαιώματα και οφείλουμε να δείχνουμε αλληλοσεβασμό παραμένει ίδια και όμοια. Παραμένει όμοια, διότι στην πραγματικότητα ο άλλος δεν έχει τίποτα παραπάνω από εμάς και εμείς τίποτα λιγότερο από αυτόν.
Προτού λογοκρίνεις κάποιον περαστικό ή ακόμα και γνωστό για κάτι το οποίο είναι αντίθετο με τα πρότυπα τα οποία έχεις υιοθετήσει, σκέψου πως και εσύ αν βρισκόσουν σε κάποιο άλλο μέρος με αντίθετα κοινωνικά δεδομένα από τα δικά σου θα βρισκόσουν στην ίδια θέση ακριβώς, του ατόμου που σκέφτηκες να λογοκρίνεις. Εδώ λοιπόν εισβάλλει και ο παράγοντας καρδιά, αφού από αυτήν πηγάζουν τα συναισθήματα ντροπής, μίσους, αγάπης, αδιαφορίας, χαράς. Μυαλό και καρδιά λοιπόν πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να καταρρίψουν κάθε είδους στερεότυπη αντίληψη.
Γενικότερα όμως για να μπορέσουμε να αντισταθούμε στις στερεότυπες αντιλήψεις οι οποίες υπάρχουν κάθε εποχή, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο αισθητές. Επιβάλλεται να μας βοηθήσει η παιδεία και ειδικότερα η εκπαίδευση. Είναι υποχρέωση της λοιπόν να προβάλλει το δίκαιο και να εμβαθύνει στις ανθρώπινες σχέσεις, οι οποίες πρέπει να είναι αρμονικές για να είναι αρμονική η συνύπαρξη ολόκληρης της πολιτείας. Ενημερώσεις από ειδικούς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί η πλήρης γνωριμία επί του θέματος "Στερεότυπα". Συγκεκριμένα πρέπει να γίνεται μεγαλύτερη εστίαση στις μικρότερες ηλικίες, και ειδικότερα στο εφηβικό στάδιο, αφού τότε είναι το χρονικό διάστημα που ο κάθε νέος βρίσκεται στην τελική ευθεία διαμόρφωσης προσωπικότητας και ιδεολογίας που θα τον υπηρετούν καθ' όλη την διάρκεια της μετέπειτα ζωής του. Η εκπαίδευση σε συνεργασία με την οικογένεια, τους δύο σημαντικότερους παράγοντες κοινωνικοποίησης των νέων, οφείλουν να προβάλλουν ένα ιδεολογικό και ηθικό υπόβαθρο το οποίο δεν στερεί τα δικαιώματα του συνανθρώπου.
Κατανόηση και όχι απαξίωση στον άνθρωπο ο οποίος ατύχησε να καλλιεργηθεί μέσω της μόρφωσης που πρέπει να υπάρχει. Πριν κατακρίνεις κάποιο άτομο το οποίο έχει ελλειπής ή μηδαμινές γνώσεις πάρε την θέση του και σκέψου για ποιούς λόγους τελικά είχες αποχή από τον κόσμο της μόρφωσης.
Άντρες εναντίον γυναικών ποιος θα νικήσει; Κανείς. Για να κερδίσει κάποιος σε μια μάχη όπως μάθαμε από την ιστορία πρέπει ένας από τους δύο μαχητές ή να διαθέτει περισσότερη δύναμη ή περισσότερο μυαλό. Στην προκειμένη περίπτωση και η δύναμη και το μυαλό προσφέρονται και στους δύο το ίδιο, ίδια δικαιώματα, ίδια ελευθερία. Άρα λοιπόν ο πόλεμος μεταξύ ομοίων απορρίπτεται, αφού δεν μπορεί να προκύψει νικητής.
Κάπως έτσι λοιπόν οφείλει να σκέφτεται κάθε άνθρωπος ώστε να μην προσκολλάται στα στερεότυπα και να μην μένει πίσω, και μαζί μ' αυτόν να μένει ολόκληρη η κοινωνία πίσω. Φυσικά μερικές σελίδες και σειρές γραμμάτων δεν αρκούν για να δοθεί η πλήρης οπτική της σπουδαιότητας του θέματος περί στερεοτύπων. Πρέπει να κατανοήσουμε όσο μπορούμε την έκταση του ζητήματος και να σκεφτούμε τις συνέπειες, μόνο έτσι μπορούμε να γευτούμε τον κόσμο ΕΞΩ-Στερεότυπα.

Με εκτίμηση
Μαρτσούλη Λυδία
Μαθήτρια

3 σχόλια:

  1. Το κειμενό σου είναι πάρα πολύ καλό.... Συγχαρητήρια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λυδια με κανεις περηφανη διοτι εισαι σκεπτομενο ατομο η μανουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ καλό κείμενο, βάζει το θέμα στη σωστή του βάση.
    Συμφωνώ και για την εκπαίδευση αν και θα έλεγα ότι πρέπει να επικεντρώσει στο θέμα από νωρίς, πριν την εφηβική ηλικία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.