Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ολοκληρώθηκε το 11ο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων

Ολοκληρώθηκαν χθες στη Φλώρινα οι εργασίες του 11ου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων με εισηγήσεις από εκπροσώπους συλλόγων της Ελλάδας και των ανά την υφήλιο Παμμακεδονικών Ενώσεων.
Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι δράσεις και οι προτάσεις από εκπροσώπους: πολιτιστικών συλλόγων της Μακεδονίας, πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων της υπολοίπου Ελλάδος, πολιτιστικών συλλόγων Μακεδόνων Ελλήνων προερχομένων από το τμήμα της πραγματικής Μακεδονίας εκτός Ελλάδος (Μοναστηριοτών, Στρωμνιτσιωτών, Μελενικιωτών κλπ), Ελλήνων που ζουν εντός της ΠΓΔΜ (Σλαβόφωνων, Βλαχόφωνων, Σαρακατσάνων, απογόνων πολιτικών προσφύγων εμφυλίου πολέμου 1946-49, απογόνων παιδομαζώματος εμφυλίου πολέμου 1946-49), καθώς και των Παμμακεδονικών Ενώσεων Ευρώπης, ΗΠΑ, Καναδά, Οντάριο Καναδά, Μελβούρνης Αυστραλίας, Σίδνευ Αυστραλίας, Αδελαϊδας Αυστραλίας, Πέρθ Αυστραλίας και Αφρικής.
Ακολούθησε η ανακοίνωση ψηφίσματος σύμφωνα με το οποίο οι απόδημοι Μακεδόνες ανά την υφήλιο θεωρούν «ιερό καθήκον» να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δίκαια της Μακεδονίας.
Εκφράζουν ακόμη την έντονη διαφωνία τους με την προώθηση σύνθετης ονομασίας και δηλώνουν ότι ποτέ δεν θα δεχτούν για την ΠΓΔΜ «οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία και παράγωγα του». Ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πριν επισφραγισθεί οποιαδήποτε συμφωνία με τη γειτονική χώρα.
Οι απόδημοι Μακεδόνες που συμμετείχαν στο 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο ζητούν να καθιερωθεί η 29η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης των θυμάτων της βουλγαρικής κατοχής (1916-1918) στην Ανατολική Μακεδονία.
Σημειώνουν, τέλος, ότι οι Καλάς, στο Πακιστάν, είναι απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και εκφράζουν την υποστήριξη τους στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και αξίες.

Δείτε στο video ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις εργασίες της δεύτερης μέρας:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.