Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Λατρευτικές εκδηλώσεις στην Ι.Μ. Αγ. Μάρκου

Φέρομεν εἰς γνῶσιν τῶν εὐσεβῶν Χριστιανῶν ὅτι τὴν Διακαινήσιμον Ἑβδομάδα ἑορτάζει καὶ πανηγυρίζει ἡ Ἱερὰ Μονὴ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ Πρώτης.
Τὸ πρόγραμμα τῶν λατρευτικῶν ἐκδηλώσεων ἔχει ὡς ἑξῆς:

ΔΕΥΤΕΡΑ Διακαινησίμου 06-05-2013, ΑΠΟΓΕΥΜΑ
6:00 μ.μ.: Πανηγυρικὸς Ἑσπερινὸς χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπῶν καὶ Ἑορδαίας κ. Θεοκλήτου.

ΤΡΙΤΗ Διακαινησίμου 07-05-2013, ΠΡΩΪ
7:30 π.μ.: Ὄρθρος καὶ Πανηγυρικὴ Θεία Λειτουργία χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπῶν καὶ Ἑορδαίας κ. Θεοκλήτου.

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἁγίου Μάρκου

18 σχόλια:

  1. Αλήθεια πως νομιμοποιείται αυτό το τεράστιο αυθαίρετο; Μήπως με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου; Πως θα αναστηθούν τα τόσα δέντρα που ρημάχθηκαν, τα νερά και οι τόσες ομορφιές που χάθηκαν πια για τους Φλωρινιώτες. Για πόσες καλόγριες δαπανήθηκαν τεράστια ποσά; Δεν μπορούσαν να βολευτούν στα υπάρχοντα μοναστήρια; Τι χρειαζόταν αυτό το τεράστιο κτίριο και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις που ξεπερνούν σε όγκο αυτά που οι μακρήνες εκαναν στα τόσα χρόνια; Κρίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυθαίρετο είναι το μυαλό σου. Μη δεις κάτι εκκλησιαστικό, βγάζεις ίκτερο!

      Διαγραφή
  2. ΤΟΣΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ.....ΓΙΑΤΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν καιγοταν το 1033,το θυμαστε ολοι,λιγοι καλοι οριβατες και μερικοι φιλοι του βουνου,θυμασε Νικο? ημασταν γυρο γυρο στην εκκλησια και προσπαθουσαμε να σβησουμε την φωτια,μην παθει ζημια η εκκλησια και ο γυρο χωρος.Τοτε οπως και παλαιοτερα κανεις απο την μητροπολη δεν ειχε ενδιαφερθει για τον Αγιο Μαρκο. Οι φιλοι του βουνου ηταν αυτοι που τον φροντιζαν και τον περιποιοταν.Η εκκλησια και η μητροπολη απουσα.Ο μακαριστος Καντιωτης θελησε καποια στιγμη να το κανει μοναστηρι,οταν εμαθε ομως οτι ηταν στεκι και φροντιδα των Φλωρινιωτων,ακυρωσε την επιθυμια του.Αχ συγχωρεμενε Θωμα Οικονομου να εβλεπες που πηγαν οι κοποι μας,μικρο παιδι εγω τοτε.Μετα ο θωμας Μυλωνας,αξεχαστος και αυτος, με πολλους αλλους μαζι του με φιλοτιμες και αοκνες προσπαθειες συνεχισαν τις προσπαθειες του Μπαγγινα.Ο Κοκκονης, σε απογραφη των μοναστηριων κατα μητροπολεις που εκανε το 1952 απο αρχεια της εκκλησιας της Ελλαδος,στην μητροπολη Φλωρινης σαν μοναστηρια αναφερει την μονη Κλαδοραχης την Παλαιοημερογητικη και της Αγιας Παρασκευης στο Μηλοχωρι Πτολεμαιδος. Αγιος Μαρκος πουθενα.Τωρα πως προεκειψε μονη? αγνωστο.Εχεις δικαιο ανωνυμε των 8.40.Δεν μπορουσαν να βολευτουν στα υπαρχοντα,γιατι βλεπεις υπαρχει μεγαλη αγαπη,ακουω, μεταξυ Καντιωτικων και Θεοκλιτικων καλογριων. Και επειδη φαινεται οτι ξερεις πραγματα, μπορει κανεις να μας πει εγινε η πελωρια φλαμουρια και τα πελωρια πευκα που υπηρχαν εκει? Και το σημαντικοτερο! μπορει κανεις να μας πει τι εγιναν οι εκατονταδες εικονες που υπηρχαν στην εκκλησια,αφιερωματα Φλωρινιωτων? γιατι οπως μου λενε τακτικοι επισκεπτες εκει,δεν υπαρχουν πουθενα.Παρανομιες,αυθαιρεσιες και πολυτελειες,τις ξερουν οι περισσοτεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα αυθαίρετο. Τόσα χρήματα από πού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είναι ένα μαγαζι ....και όταν το κανεις ανακαίνιση τα αλλάζεις όλα ...πως θα φέρεις πελατεία ;;;
    Αλλαγή αφεντικού ..αλλαγή σκηνικού ...
    Τι δεν καταλαβαίνεις ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειναι ενα κοσμημα στο βουνο καθολα νομιμο ,πας και αγαλιαζει η καρδια σου, εκει που παλια πηγαινανε οι 100 φυσιολατρες τωρα πανε χιλιαδες πιστοι και μη απο Φλωρινα και απο παντου.Και στο κατω κατω οι μοναχες που ριχνουν τοσο ιδρωτα τοσο κοπο και τοσες προσευχες για ολους μας μαζι τους θα τα παρουν η εχουν παιδια και εγγονια να τα αφησουν.Στον κοσμο της Φλωρινας και σε καθενα απο εμας τα αφηνουν να παμε να εκκλησιαστουμε και να αισθανθουμε μια ανασα απο το ΘΕΟ .Ετσι ειναι τα πραματα και ας οριονται αυτοι που θελουν να πανε και να ψηνουν τις μπριζολες τους, τοσο μεγαλο ειναι το βουνο μας,εκει ειναι αναγκη να πανε ας πανε παραδιπλα. Αλλα το προβλημα του Ελληνα ειναι να ψοφησει ο γα ι δαρος του διπλανου του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και εσείς ρε κορίτσια στον Άγιο Μάρκο πήγατε να τα κάνετε όλα αυτά. Γκοτζάμ βουνό εκεί έπρεπε να σηκώσετε τα μεγάλα τείχη, να κτίσετε πολυκατοικίες και Ουρανοξύστες, να μαντρωθείτε μέσα, για να αγαλλιάσει η ψυχή σας και να μαυρίσετε τη δικιά μας. Τι λέτε ρε κορίτσια, εκεί σας χώρεσε. Τόσος κόσμος πήγαινε στη Μονή του Άγιου Μάρκου με ψωμί, τυρί και ελιές. Τόσα τείχη για να κλειστείτε μέσα ,
    Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ στο ΈΠΑΚΡΟ
    Αλλά τι να πει κανένας για την απληστία μερικών. Μεγαλομανία για να προσεύχονται για το καλό μας. Πάλι καλά που είμαστε δέκα χιλιάδες. Εάν ήμασταν περισσότεροι μπορεί να πέρνανε και όλο το βουνό για να χωρέσουν οι αμαρτίες μας και οι εξαγνιστικές προσευχές τους. Κορίτσια, μας τον ψοφήσατε το Γάιδαρο.
    Ότι και να κάνετε ο παράδεισος χάθηκε. Η αιώνια ταπείνωση σας αξίζει.
    Ένας Ορειβάτης και παλιός επισκέπτης του Άγου Μάρκου.
    Υ.Γ. Στη κατοχή μου έχω τους Ονομαστικούς καταλόγους, τεφτέρια του μεγάλου Φλωρινιώτη Ορειβάτη Βασίλη Αγγελίδη ο οποίος χρόνια πάλευε να αποκαταστήσει και να συντηρήσει τις παλιές εκκλησίες και τα ορεινά παρεκκλήσια με τις χρηματικές συνδρομές πολλών ταπεινών Φλωρινιωτών Ορειβατών που κάθε Κυριακή δεν άφηναν Ορεινό εκκλησάκι για εκκλησάκι που να μην το προσκυνήσουν.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΧΕΙΣ ΞΕΦΥΓΕΙ ΜΕ ΤΟ ΨΩΜΟΤΥΡΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙΑ. ΤΟΝ ΣΥΓΧΩΡΕΜΕΝΟ ΑΣΤΟΝ ΗΣΥΧΟ ,ΜΙΑ ΕΤΣΙ ΜΙΑ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΔΕ ΣΟΥ ΠΑΕΙ ΠΑΛΙΕ ΟΡΕΙΒΑΤΗ. ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΚΑΛΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ. ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΨΥΧΗ ΣΟΥ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ. ΑΠΟ ΜΑΡΚΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανωνυμε των 10.29,τοσο μεγαλη ειναι ειναι η κακια σου,για αυτους που χρονια και χρονια προσπαθησαν για να υπαρχει σημερα ο Αγιος Μαρκος. Μηπως σημερα εσεις δεν ψηνετε μπριζολες?.Για τις μπριζολες βρηκες μονο να πεις.Ναι ψηναμε μπριζολες μετα το περας της δουλειας μας για να καμαρωσουμε αυτα που ειχαμε κανει και για να βαλουμε προγραμμα για την επομενη Κυριακη, τοτε που εσυ και αλλοι ομοιοι σου δεν ξερατε που ειναι ο Αγιος Μαρκος.Τον μαθατε πολυ αργοτερα,οταν ο δρομος εγινε ασφαλτος, τοτε που λεγατε στους Πρωταιους οτι θα παρει αξια το χωριο τους.Για την ταμπακερα ομως, εικονες και δενρα τιποτα.Μηπως ξερεις λοιπον ποιος εχτισε τον Αγιο Μαρκο? μηπως ποιοι και απο που και με ποιον τροπο ανεβασαν εκει υλικα τραπεζια παγκους? μηπως πως παραχωρηθηκε στην Μητροπολη μας?. Μηπως ξερεις ποσες και ποιες υποσχεσεις δοθηκαν στους Πρωταιους. Μηπως ξερεις απο που ηρθε το νερο και ποιοι το εφεραν και με ποιες συνθηκες? Καποιος επωνυμος Φλωρινιωτης ορειβατης, υπερηλικας σημερα ειπε( αυτο δεν ειναι μοναστηρι,ειναι λεηλασια). Ειμαστε ικανοι και αξιοι να προσευχηθουμε για τον εαυτο μας. Προσωπικα δεν θελω μεσαζοντες. Περιμενω αποντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυθαιρεσιες-Ναοδομια? βρητε ποιοι απαρτιζουν αυτη την επιτροπη. Παραχωρηση? Π.Δ. υπογραφη Στεφανοπουλος
    Μακρινες,Μονη Αγ.Αυγουστινου, Κλαδοραχη γιατι δεν πηγαν εκει?. Βλεπε παραιτησεις επι μαραιτησεων απο την δουλειατης,της σημερινης ηγουμενης του Αγ.Μαρκου.
    Ξερω οτι επι μακαριτη Μυλωνα, εγινε καποιος συλλογος "Ιπποτες του Αγ.Μαρκου". Οταν θελησα και εγω να γινω μελος μου ειπαν πως χαθηκε η κατασταση μελων,και η σφραγιδα του συλλογου.Πατριωτες οτι εγινε εγινε.Ας προσεχαμε τοτε. Τωρα το παιχνιδι χαθηκε. Τουλαχιστον μη ξυνοντε πληγες για τους Φλωρινιωτες, που δεν κλεινουνε.
    Βασιλας,Μπαγγινας,Τομες μια ιστορια εσβησε με μιας. Τωρα τρωνε αλλοι εκει και απο εκει και ειναι αρκετοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν θα επρεπε να λεγοταν Αγιος Μαρκος αλλα ομιλος λιγων και καλων φιλων του βουνου, ας τον λεγατε Αγιο Ξεκουραζογλεντακη.Απο την στιγμη που εχει το ονομα του Αγιου Μαρκου, επρεπε να γινει ετσι,για ολους οσους θελουν να τιμησουν τον Αγιο και να ξεκουρασουν τις ψυχες τους εστω και για μια δυο ωρες, μας φτανει.
    Μη ξεχνας η γυναικα του Καισαρα δε πρεπει....Α..και το αλλο το ωραιο, δυο γα ι δαροι μαλωνανε σε ξενο αχυρωνα ,μας παει πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι φαηνότερες ηλίου οι <> αυθερεσίες που έγιναν στο βουνό.Μέγαρο ολόκληρο για τέσσερις αδερφές ψυχές.Η Άκρα Ταπείνωση εφαρμόζεται έμπρακτα.Φταίνε και αυτοί με τις δωρεές που κάνουν.Αλλού τις εμπιστεύονται και οι πατέρες αλλού τις δίνουν.Όσο για τις παχυλές χορηγίες που κατά καιρούς έπεσαν μούγκα .......στη Φλώρινα.Καλόγριες μαζευτείτε σε ένα μοναστήρι.Τα μέγαρα δε σας τιμούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 9:48 Όχι Αγαπητέ μου, δεν είναι έτσι τα πράγματα επειδή έχει το όνομα του Αγίου Μάρκου. Το όνομα και το κτήριο, οι ξενώνες του Αγίου Μάρκου υπήρχαν πολύ πριν εμφανιστείς εσύ για να μας δίνεις τις δικές σου ερμηνείες. Δεν είναι λόγοι αυτοί που προβάλεις για να διαλυθούν τα πάντα και να κτιστούν αυτά τα Αυθαίρετα μεγαλεία για να μαντρωθούν τέσσερις καλόγριες. Στο παρελθόν όλοι αυτοί οι Ξεκουραζογλεντάκιδες ήταν που κράτησαν τον Άγιο Μάρκο ζωντανό τόσα χρόνια. Ο κόσμος ανέβαινε χωρίς μεγάλες φαμφάρες και επίσημα προσκλητήρια. Ανέβαινε το βουνό και πανηγύριζε ταπεινά και γιόρταζε τον Άγιο του.
    Παρατηρώ οτι σε μερικούς το άκουσμα της Αιώνιας Ταπείνωσης δεν τους αγγίζει στο βαθμό που θα έπρεπε.
    Τώρα εάν φτάσουμε στο σημείο να θεωρήσουμε οτι για να ταπεινωθούμε θα πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο, Ε πιστέυω ότι εκεί φτάσαμε.
    Ο Άγιος Μάρκος ήταν και θα είναι ένα σύμβολο της περιοχής, για όλους αυτούς που στο παρελθόν για να προσεγγίσουν το βουνό και για να προσκυνήσουν τη χάρη του, γίνονταν χωρίς να το θέλουν ορειβάτες και αναρριχητές. Ας μνημονεύσουμε όλους αυτούς καλοπερασάκιδες, τους μπεκρίδες, τους μπριζολάκιδες, τους γλεντάκιδες, τους... τους....., τους Ανώνυμους Φλωρινιώτες που απο τις παραμονές των μεγάλων εορτών φρόντιζαν για το άνοιγμα των μονοπατιών, την μεταφορά προιόντων, και την δημιουργία προυποθέσεων για την διαμονή των ταπεινών προσκυνητών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ohi kai toso tapinon apo oti fenete....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τι εγιναν οι εικονες και με ποιο δικαιωμα τις εβγαλαν απο την εκκλησια, θα μας πει κανεις? Ας απαντησει καποιος στα ερωτηματα που προεκυψαν, για να μαθει ο καθε ενας απο εμας την αληθεια,μην την κρυβετε. αφιστε τις φιλολογιες και τις ειρωνιες και μπεστε στο ζουμι της ιστοριας, αυτη ενδιαφερει. Βλεπω οτι σε πολλους ποναει,πλην ενος που ισως ειναι σημερινος μπριζολακης,γλεντακης και καλοπερασακης. Τοτε ολα γινονταν απο καλη θεληση,χωρις κανενα προσωπικο κερδος και δουλευαν-δουλευαν-δουλευαν. Ο συγχωρεμενος ο Μασουρας (Τακης), παλιος καφετζης,ηταν αυτος που συντηρουσε τον χωρο για τον καφε της ξεκουρασης και του καλοσωρισματος στο σημερινο (αρχονταρικι).Οταν ανεβεναμε με χιονια με βροχες με λασπες και παγωνιες, δεν πηγεναμε ουτε για καλοπεραση,ουτε για μπριζολες ουτε για γλεντια, μπορουσαμε να γλεντισουμε αλλου χωρις την κουραση της πεζοπορειας στα δυσβατα και ανυφορικα μονοπατια, πολλες οι παλιες φωτο το μαρτυρουν.Πηγαιναμε τραγουδωντας για να κρατησουμε τον Αγ.Μαρκο ζωντανο,την ιστορια των φλωρινιωτων ζωντανη,αλλα και τα νεα παιδια φιλους του βουνου και του Αγ.Μαρκου. Αυτους σημερα καποιοι,χωρις ντροπη τουσ λενε καλοπερασακιδες,μπριζολακιδες και μπεκριδες. ΑΙΔΩΣ
    Τωρα ειναι στεκι των λιγων και καλων φιλων των καλογρεων με μπριζολες και καλοπεραση. Οσοι απο σασ εχετε παει στο Αγ.Ορος ειδατε μοναστηρι με ασανσερ? ΧΑ-ΧΑ-ΧΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. οι εκατονταδες προσκυνητες εχουν αλλη γνωμη,οτι καλως εγινε το μοναστηρι με τη σημερινη του μορφη,εσυ τι τοσο με τις καλογριες, και στο κατω κατω ,εμενα μου αρεσει,σε πολυ πολυ κοσμο αρεσει γιατι πανε και εκκλησιαζονται καθε κυριακη και τιμουν τον αγιο με ευλαβεια,εσυ μεινε με τις ομορφες αναμνησεις δεν ειναι κακο,η κακια σου για την μονη και τις καλογριες ειναι που σε κανει καπως ,ισως γιατι ηθελες να ειναι δικο σας και μονο δικο σας αυτο το μερος ,μια κλικα δηλαδη, που δεχομαι οτι εκανε πολλα καλα καποτε με ανταλαγμα την περιορισμενη χαρα λιγων και εκλεκτων και που τωρα δεν σεβεται τιποτα ,ουτε την κοσμοπλημμυρα ανθρωπων που πανε στο μοναστηρι,ουτε τις καλογριες,σας πηρανε το μερος σας και το προσφεραν χιλιες φορες καλυτερο στον λαο της φλωρινας στους ανθρωπους που πανε και βρισκουν μια παρηγορια στον αγιο ,μαλλον οταν δεις πιο καθαρα την σκεψη και την λογικη των μονων και των αγιων τους,καταλαβεις οτι μερικα πραματα ειναι προκαθορισμενα ετσι να γινουν οταν ερθει το πληρωμα του χρονου.προς 9.29.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανωνυμε των 6.47 καλα τα οσα γραφεις.Επειδη μαλλον ξερεις πολλα , σε ρωταμε πλεον ολοι οι γλεντακιδες, τι εγιναν οι ΕΙΚΟΝΕΣ??? Δεν ηταν μιας κλικας ο χωρος. Ηταν ΟΛΩΝ των φλωρινιωτων και οχι μονο, και χωρις κερδοσκοπικο χαρακτηρα, με μονο σκοπο και στοχο την συντηριση της εκκλησιας.Σημερα μπορει να εχει επισκεπτες και εκκλησιαζομενους,αλλα απο ενα κερι να αναψουν ειναι πολλα τα Ευρω, και ειναι μονο δικο σας πλεον.Ο λαος της Φλωρινας το ηθελε οπως ηταν,με την ιστορια του, με την προσωπικη εργασια παλαιοτερων και νεοτερων.Τοτε που οι μνημες φερνανε πισω ολους αυτους που εφυγαν. Χωροι για προσευχες και τετοι υπαρχουν πολλοι. Για τις ερωτησεις που σου εβαλε καποιος παρα πανω,μπορεις να απαντησεις?.Να μαθουμε επιτελους τι ακριβως η περιπου εγινε εκει πανω.Εικονες-Πρωτη(χωριο)-Πρωταιοιο κ.λ.π. Αν ξερεις,που ξερεις,απαντησε,για να εισαι ενταξει και με αυτα που γραφεις και με τον εαυτο σου. Ο αλλος σου θετει ερωτηματα και εσυ καταναλωνεσε σε αυτα που λενε καποιοι για να δικαιολογισουν αυτα που δεν δικαιολογουνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.