Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Τρενο… μπερδέματα!!!

«Καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν με τρένο ανά την Ευρώπη. Είναι σημαντικό θέμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να εξασφαλίζει ότι οι επιβάτες ταξιδεύουν με ασφάλεια και άνεση. Έτσι, οι επιβάτες σιδηροδρομικών μεταφορών έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις που προβλέπονται αναλυτικά στον Κανονισμό 1371/2007 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (πηγή: ιστοσελίδα Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, http://www.efpolis.gr).
Φυσικά κάτι τέτοιο θεωρείται ουτοπία στην Ελλάδα και πόσο μάλλον στην ακριτική μας Φλώρινα, η οποία βάλλεται από κάθε πλευρά: υποβάθμιση νοσοκομείου, απομάκρυνση πανεπιστημίου από την πόλη, κρατική αδιαφορία για την ανάγκη για θέρμανση και τόσα άλλα που λέγονται τόσο συχνά που έχουν καταντήσει γραφικά. Πλέον οι κάτοικοι της Φλώρινας ή όσοι επισκέπτονται την Φλώρινα και αποφασίζουν να ταξιδέψουν με τρένο θεωρούνται «ταξιδιώτες δεύτερης διαλογής»…
Πιο συγκεκριμένα, η σιδηροδρομική γραμμή Φλώρινας – Θεσσαλονίκης αποτελεί μια «πολύπαθη» γραμμή. Πριν από 4 περίπου χρόνια διακόπηκε η γραμμή αυτή- οριστικά έλεγαν τότε- αφήνοντας την Φλώρινα αποκλεισμένη και έρμαιο στο μονοπώλιο των ΚΤΕΛ. Σίγουρα όλοι στενοχωρήθηκαν, οι περισσότεροι το προσπέρασαν, κάποιοι όμως δε συμβιβάστηκαν με την κατάσταση. Η κίνηση φίλων τρένου Φλώρινας και λίγοι φοιτητές ξεσηκώθηκαν, έκαναν ενέργειες και αγώνες, με αποτέλεσμα μετά από έναν χρόνο το τρένο να επαναλειτουργήσει. Τι συμβαίνει, όμως, σήμερα;
Χθες το βράδυ, δυστυχώς, (7/12) ήμουν για μια ακόμη φορά μάρτυρας της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκης – Φλώρινας τον τελευταίο μήνα. Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι από τις 4/12 το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Σκύδρα πραγματοποιείται με τρένο και από τη Σκύδρα μέχρι τη Φλώρινα το δρομολόγιο γίνεται με λεωφορείο λόγω τεχνικών προβλημάτων στις γραμμές. Πέρα από τις καθυστερήσεις μίας και μιάμισης ώρας, που ως φίλη και υπερασπίστρια του τρένου κατανόησα και ανέχτηκα, χθες το βράδυ η κατάσταση πήρε μια τραγική τροπή.
Καθώς, λοιπόν, περίμενα υπομονετικά στο σταθμό της Έδεσσας, το λεωφορείο έφτασε καθυστερημένα και τόσο ο οδηγός όσο και ο υπεύθυνος της γραμμής μας πληροφόρησαν ότι δε γινόταν να ταξιδέψουμε γιατί δεν υπήρχαν θέσεις. Τι κι αν τα εισιτήριά μας έγραφαν αριθμό θέσης, ο μόνος τρόπος να φτάναμε σήμερα στη Φλώρινα ήταν να ταξιδέψουμε όρθιοι!!! Κι όταν τολμήσαμε να διαμαρτυρηθούμε για την παράνομη και επικίνδυνη αυτή ενέργεια αντιμετωπίσαμε τόσο την ειρωνεία του σταθμάρχη όσο και την αδιαφορία του υπεύθυνου της γραμμής.
Προσωπικά αρνήθηκα να ταξιδέψω, καθώς θεωρώ αδιανόητη τη συγκεκριμένη κατάσταση και καταπάτηση των δικαιωμάτων μου. Ο υπεύθυνος πρότεινε να μου επιστραφεί το αντίτιμο του εισιτηρίου και το λεωφορείο να ξεκινήσει χωρίς εμένα. Τότε, όμως, βρέθηκα σε μια ακόμη πιο δυσάρεστη έκπληξη, καθώς ο σταθμός είχε κλείσει και ο υπάλληλος που εκδίδει τα εισιτήρια είχε εξαφανιστεί. Μετά από απαίτησή μου ο σταθμάρχης επικοινώνησε με τον υπεύθυνο ο οποίος ήρθε αγανακτισμένος και μετά από ώρα, καθώς του είχα χαλάσει την κούρσα (είναι παράλληλα και ταξιτζής!!!).
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν φυσικά όχι μόνο να χάσω το χρόνο μου και να αναγκαστώ να έρθω με προσωπικό μου μέσο, αλλά και να αποφασίσω ότι δεν θα ταξιδέψω ξανά με τρένο… Και είναι πραγματικά κρίμα άνθρωποι που αγωνίστηκαν για το τρένο και την επιστροφή του να έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες καταστάσεις και να απογοητεύονται! Το μόνο που εύχομαι πραγματικά είναι η κατάσταση να αλλάξει και να μην αποτελεί όλο αυτό το «φαινομενικό μονόδρομο» για να ξεπουληθεί και ο ΟΣΕ. Γιατί θέλουμε το τρένο να σφυρίζει στην ακριτική μας Φλώρινα όχι όμως με αυτόν τον τρόπο…

Μια φοιτήτρια

7 σχόλια:

  1. Δυστυχως κοπελα μου βρισκεσε σε μια πολη που τα τελευταια 10-12 χρονια το δικιο σου το βρισκεις μονο μεσω της δικαστικης οδου.Οι "τοπικοι αρχοντες"(τρομαρα τους),ειτε λεγονται βουλευτες,δημαρχοι,δημοτικα συμβουλια και παει λεγοντας θυμιζουν περισοτερο ηθοποιους ελληνικης ταινιας του 60 παρα υπευθυνα ατομα.Μπραβο σου για το αρθρο και ας αρχισουμε ολοι να προσπαθουμε και οχι απλα να ελπιζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τοπικη Αρχουσα τάξη....θα κάνει κάτι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να δεις τί τραίνο θα έρχεται αν ανοίξει το κάρβουνο στη Βεύη και το Κλειδί!

      Διαγραφή
  3. Ανόνυμη φοιτήτρια" μην ανησυχείς Θα έρθει ο ....Τσίπρας με τραίνο και θα σου φέρει τραίνο που θα τρέχει μεσα από ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Και τραίνο να μην φέρει ο Τσίπρας άς είναι καλά τα σίγουρα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων και τα Ταξί της Έδεσσας του Αμυνταίου και της Φλώρινας Άλλωστε έχει δέν έχει τραίνο στην Φλώρινα στην πράξη είναι σαν να μην είχες ποτέ το τραίνο στην διάθεση σου . Χρόνια σου Πόλλά και καλοταξίδευτα μέχρι να φτάσεις άμα φτάσεις κάποτε στον προορισμό και σκοπό σου .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 7:59 καταλαβαίνεις τι λες;; Τρικυμία στο κρανίο έχεις.

      Διαγραφή
    2. Μπαα..ενα απλο κομπλεξ κομματοσκυλου εχει,και δεν περναει το ατιμο με τιποτα.

      Διαγραφή
  4. NAI ΣΕ ΟΛΑ ,ΨΗΦΙΣΤΕ ΤΟΝ ΞΑΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.