Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την κατάργηση της αργίας της Κυριακής

Η κυβέρνηση, με την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας των εμποροκαταστημάτων, υλοποιεί τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την απαίτηση των μεγάλων επιχειρηματιών στο χώρο του εμπορίου και του τουρισμού.
Αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο εμπόριο και στη χρεοκοπία χιλιάδων μικρομάγαζων, που δε θα μπορούν να δουλεύουν 7 ημέρες την εβδομάδα - 12 ώρες την ημέρα. Είναι προπομπός συνολικότερων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους σχεδόν τους κλάδους. Ακόμα και αυτοί οι προβλεπόμενοι περιορισμοί (καταστήματα έως 250 τ.μ., shop in shop κ.ά.) είναι στάχτη στα μάτια και θα αρθούν πολύ γρήγορα, σηματοδοτώντας τον ακόμα μεγαλύτερο εκτοπισμό των μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολούμενων, προς όφελος των εμπορικών κέντρων και αλυσίδων που θέλουν, και με αυτό τον τρόπο, να μεγαλώσουν το μερίδιό τους στην αγορά.
Αποτελούν μεγάλο ψέμα οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα συμβάλει στην καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι όποιες θέσεις δημιουργηθούν, θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που θα χαθούν, καθώς θα βάλουν λουκέτο τα καταστήματα που δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο νέο ωράριο, ενώ θα καλυφθούν και με την εντατικοποίηση της εργασίας του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού.
Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα τονώσει την αγορά είναι προκλητικοί, σε μια περίοδο που έχουν τσακιστεί οι μισθοί και οι συντάξεις, που εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης.
Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας πρέπει να προσκρούσει στην αποφασιστική, αγωνιστική κοινή δράση αυτοαπασχολούμενων, εμποροϋπαλλήλων και άλλων εργαζομένων. Και αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι, απέναντι στον κοινό εχθρό, που είναι τα μονοπώλια, οι πολιτικές και τα κόμματα που τα υπηρετούν, οι εργάτες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, πρέπει να αντιτάξουν τη Λαϊκή Συμμαχία που θα βάλει τέλος στην εξουσία των μονοπωλίων και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που οδηγεί τα λαϊκά στρώματα σε ακόμη μεγαλύτερη χρεοκοπία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.