Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Ρεσιτάλ πιάνου του Λάμπη Βασιλειάδη

Το Ωδείο Φλώρινας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σας προσκαλεί στο ρεσιτάλ πιάνου του Λάμπη Βασιλειάδη που θα ερμηνεύσει την 9η Συμφωνία του L.v.Beethoven σε μεταγραφή για σόλο πιάνο του Fr. Liszt.
Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014 στις 8:00 μ.μ. στην αίθουσα “Θ.Αγγελόπουλος” του Πολιτιστικού Κέντρου Φλώρινας

Βιογραφικό σημείωμα
Ο καβαλιώτης πιανίστας Λάμπης Βασιλειάδης έκανε μουσικές σπουδές στην Ελλάδα( Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης), την Γερμανία, την Αγγλία και την Αμερική. Είναι κάτοχος τριών μεταπτυχιακών τίτλων από πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής (Musikhochschule Hannover, Musikhochschule Trossingen, University of Cincinnati) και πτυχιούχος Φιλοσοφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι δάσκαλοι του στο εξωτερικό υπήρξαν η Υ.Μenuhin, o Viktor Merzhanov, και ο JamesTocco. Στην διάρκεια των σπουδών του, τόσο ο James Tocco, μαθητής ο ίδιος του C.Arrau, και η Yaltah Menuhin, μαθήτρια του C. Friedberg ( μαθητή του Brahms) υποστήριξαν την ερμηνευτική κατεύθυνση του V. Merzhanov που επηρέασε βαθύτατα τον Έλληνα πιανίστα.
Ο Λ. Βασιλειάδης εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Cincinnati στις ΗΠΑ, ως βοηθός καθηγητής στο studio του James Tocco, συμμετείχε ως μέλος της επιτροπής διεθνών μουσικών διαγωνισμών του OMTA (Ohio Music Teachers Association) του Διεθνούς Μουσικού Διαγωνισμού της ΔΕΘ Θεσσαλονίκης, του Διαγωνισμού για τα βραβεία D. Price στο Mannes College of Music, στη Νέα Υόρκη, του διαγωνισμού “E.Gilels” στην Ουκρανία, του Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου της Ταιλάνδης. Υπήρξε προσκεκλημένος καθηγητής σε σεμινάρια και συναυλίες των Πανεπιστημίων του BowlingGreen, Toledo, William and Mary Virginia, του Boston University, Fairbanks Alaska,Lincoln Nebraska, του Πανεπιστημίου του Wroclaw στην Πολωνία, της Μουσικής Ακαδημίας της Οδησσού, στην Ουκρανία και της Μουσικής Ακαδημίας του Vilnius, στη Λιθουανία και του Mahidol University στην Ταιλάνδη.
Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα -ως μοναδική ελληνική συμμετοχή- σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς ( Ιταλία, Γερμανία, Σκωτία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Νότια Αφρική, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής) αποσπώντας 11 διακρίσεις ( Wolrd PianoCompetition, Rovere d’Oro, Masterplayers Lugano, Hochschulpreis Trossingen κ.α) βραβεία που του έδωσαν την δυνατότητα για πετυχημένες εμφανίσεις στην Ευρώπη και στην Αμερική.
Το έντονο προσωπικό στυλ και η δεξιοτεχνία του συχνά εκθειάζονται από τις κριτικές: οJeremy Siepmman στο BBC Music Magazine,( Απρίλιος 1997) απονέμει τέσσερα άστρα σέ ηχογράφηση του Έλληνα πιανίστα, ενώ στην Νέα Υόρκη ο Charles Timbrell προτρέπει τους αναγνώστες του Fanfare Music Magazine, να προμηθευτούν το Καρναβάλι του Schumann, με ερμηνευτή τον Λάμπη Βασιλειάδη, ακόμα και αν διαθέτουν 20 ηχογραφήσεις από το ίδιο έργο( Σεπτέμβριος 1997). Το περιοδικό Listener αναφέρεται με δισέλιδο αφιέρωμα στον κύκλο ηχογραφήσεων της Koch, ενώ το «American RecordGuide», θεωρεί ότι η πρώτη ηχογράφηση έργων του Alan Sapp, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ηχογραφήσεις του 2001.
Το περιοδικό Gramophone σχολιάζει την ηχογράφηση με έργα Brahms του Λ. Βασιλειάδη ανάμεσα σε άλλες 30 υπό τον τίτλο « οι καλύτερες ηχογραφήσεις Brahms, στον 20ουαιώνα» (B. Morrison, Mάρτιος 2003).
Έχει συμπράξει με πολλές ορχήστρες (Φιλαρμονική της Πράγας, Φιλαρμονική της Σουδετίας, Πολωνία, Radio Philharmonic Prague, London Philharmonic, Fairbanks Symphony USA, Kammerorchester Tuebingen, Kammerphilarmonie Prague, Τhailand Philharmonic, Συμφωνικές Νέων Αμβούργου και Μονάχου, Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών και Θεσσαλονίκης ), έχει περί τις 600 εμφανίσεις ως σολίστ και πιανίστας μουσικής δωματίου , έχει παίξει στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, ενώ έχει ηχογραφήσει δέκα επτά
(17) δίσκους CD, που κυκλοφορούν από την εταιρία KOCH International, την Aardvark Media(USA) ,AMP recordings, AMICME CLASSICAL, Readers Digest και Hellenic Classical.
Οι ηχογραφήσεις περιλαμβάνουν έργα των Beethoven , Sapp, Scriabin, Poulenc,Szymanowski, Bartoκ, Chopin, Liszt, Tchaikovsky, Brahms, Schumann.
Ο συνθέτης ( Alan Sapp ) επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Cincinnatiχαρακτήρισε τον Λάμπη Βασιλειάδη « φαινόμενο πιανιστικής τέχνης» ενώ ο David Effron,- διευθυντής της συμφωνικής ορχήστρας του Young Town και του Eastman School of Music-, βεβαιώνει πως στα 35 χρόνια της καριέρας του, έχει σπάνια βιώσει μουσική αυτής της έντασης....
Από το Οκτώβριο του 2002 διδάσκει στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Είναι σήμερα τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στην Κέρκυρα, όπου ανέπτυξε ιδιαίτερη δραστηριότητα, ώς υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Θερινής Ακαδημίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Επιστημονικός Υπεύθυνος των “Deutsch-Griechische Musiktage” στο Solingen της Γερμανίας, Διευθυντής του Φεστιβάλ Κλασσικής Μουσικής της Ξάνθης και Συντονιστής των «Διεθνών Μουσικών Ημερών Brache» στο Schleswig Holstein της Γερμανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.