Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Μονόδρομος η πάλη κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ

Ακάθεκτη προχωρά η συγκυβέρνηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού της για την ιδιωτικοποίηση της «ΔΕΗ», καθώς προωθεί το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, για περαιτέρω «επεξεργασία», για να πάρει έπειτα το δρόμο προς την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.
Το σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ», στην οποία θα παραχωρηθούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη, φυσικό αέριο και υδροηλεκτρικά που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της σημερινής ΔΕΗ, αλλά και το 30% της σημερινής πελατειακής βάσης της εταιρείας. Η νέα εταιρεία θα λειτουργεί προσωρινά ως θυγατρική της μητρικής, ενώ στη συνέχεια θα πουληθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού. Οι νέοι ιδιοκτήτες θα αποκτήσουν τις μονάδες λιγνιτικής παραγωγής, ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ ισχύος 600MW, ΑΗΣ Μελίτης Ι ισχύος 330 MW και άδεια ηλεκτροπαραγωγής για το σταθμό παραγωγής Μελίτης ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης, τα ορυχεία Αμυνταίου και Λακκιάς, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι & ΙΙ, Βεύης, οι υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής Πλατανόβρυσης ισχύος 116 MW, Θησαυρού ισχύος 384 MW, Άγρας ισχύος 50 MW, Εδεσσαίου ισχύος 19 MW, Πουρναρίου Ι και ΙΙ συνολικής ισχύος 334 MW και η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου Κομοτηνής ισχύος 485 MW. Παράλληλα, η συγκυβέρνηση «τρέχει» και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας - η εταιρεία που ελέγχει το δίκτυο μεταφοράς), καθώς από τον περασμένο Απρίλη δημοσιεύθηκε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και έχουν υποβληθεί πέντε προτάσεις, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.
Αν και για διάφορους λόγους, οι αρχικοί σχεδιασμοί φαίνεται να καθυστερούν, καθώς οι αρχικές εξαγγελίες προέβλεπαν στο τέλος του μήνα να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διαγωνισμού, το μόνο βέβαιο είναι ότι η συγκυβέρνηση σκοπεύει, το συντομότερο δυνατό, να έχει ολοκληρώσει μία ακόμη υποχρέωση έναντι ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων που εποφθαλμιούν να βάλουν στο χέρι τις δημόσιες μονάδες παραγωγής και τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού θα τους εξασφαλίσουν σίγουρη κερδοφορία, την οποία θα πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά.
Το κυβερνητικό σχέδιο για τη "μικρή ΔΕΗ" οδηγεί σε πρόσθετα βάρη, τόσο για τους λαϊκούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος όσο και για τους εργαζόμενους του κλάδου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η "απελευθέρωση" και να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επενδυτών στον τομέα της Ενέργειας.
Η διάσπαση της ΔΕΗ σε δύο κομμάτια και η περαιτέρω προώθηση της ιδιωτικοποίησης στον κλάδο δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι λογική συνέχεια της πολιτικής της απελευθέρωσης του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, την οποία με συνέπεια υπηρετούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους όμως και όσοι, - όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, - υπόσχονται πως με το καθεστώς της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις σημερινές συνθήκες, μπορεί να υπάρξει και μια επιχείρηση ηλεκτρικού ρεύματος που να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, να εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα και να ευνοεί τους εργαζόμενους του κλάδου.
Μονόδρομος για τους εργαζόμενους του κλάδου και όλο το λαό είναι η πάλη ενάντια στη με οποιονδήποτε τρόπο προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενταγμένη στον αγώνα κατά της απελευθέρωσης του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, με κοινωνικοποίησή της, με δημιουργία ενός ενιαίου κρατικού φορέα ενέργειας, που θα ικανοποιήσει όλες τις συνδυασμένες λαϊκές ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια, στο πλαίσιο μιας άλλης, λαϊκής οικονομίας και εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.