Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

Ο θάνατος της… απλής και άδολης αναλογικής

Του Θεόφιλου Πανίδη,
συνταξιούχου εκπαιδευτικού

Θα ξεκινήσω δηλώνοντας, ότι πιθανόν να κάνω και λάθος στην εκτίμησή μου, αλλά επειδή πιστεύω, ότι πρέπει να ακούγονται απόψεις, έστω για προβληματισμό, θα διακινδυνέψω να ξεδιπλώσω τη σκέψη μου!!
Τότε ήμουν ακόμα παιδί άκουγα τον πατέρα μου στο σπίτι να μιλάει για απλή αναλογική! Έτσι για την ιστορία ο πατέρας μου ήταν οργανωμένο μέλος τότε στη ΕΔΑ! Αριστερός! Πίστευε αυτό που ήταν, αυτά που έλεγε και φυσικά αυτά που του έλεγαν!!
Έχοντας διανύσει την έκτη δεκαετία της ζωής μου, γνώρισα- έζησα αρκετά εκλογικά συστήματα! Θεωρώ, ότι η γενιά μου πράγματι κάπου μέσα μας βαθιά θέλαμε σαν πάγιο εκλογικό σύστημα την απλή και άδολη αναλογική!!
Πάντα πίστευα, ότι η απλή και άδολη αναλογική ήταν το καλύτερο , το δικαιότερο εκλογικό σύστημα! Πίστευα , ότι μόνο μ΄ αυτό το εκλογικό σύστημα θα μπορούσε ο λαός πραγματικά και ουσιαστικά να πάρει την εξουσία στα χέρια του!
Αν οι (ουσιαστικά) ασκούντες την εξουσία καταλάβαιναν , ότι θα χάσουν την εξουσία, δεν θα έκαναν ποτέ εκλογές!!! Δεν θα μοίραζαν ποτέ την εξουσία!!
Φτάνουμε αισίως στον Μάιο και Ιούνιο του 2012 στις εθνικές εκλογές!! Τα αποτελέσματα είναι τα γνωστά και φυσικά κάθε κόμμα δίνει τη δική του εξήγηση και ερμηνεία!
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο λαός μας εκφράστηκε για τη γνωστή σύμβαση (μνημόνιο), κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι ο λαός μας έδειξε την οργή του στα δυο κόμματα εξουσίας κτλ! και στις δύο περιπτώσεις ο λαός κάνει λάθος! (Βαριά κουβέντα, δεν διαφωνώ)!
Αν υποθέσουμε ότι ο λαός εκφράστηκε για τη σύμβαση, τότε θα έπρεπε να δούμε, αν πράγματι γνωρίζει το περιεχόμενο αυτής της σύμβασης!
Αν υποθέσουμε, ότι τιμώρησε τα δύο κόμματα εξουσίας δηλ ψήφισε με οργή, τότε η εσχάτη πλάνη είναι χείρον της πρώτης ! Ούτε αυτή η περίπτωση δίνει λύσεις και προοπτικές !
Προσωπικά πιστεύω, ότι ο λαός μας, έδωσε την εντολή στα πολιτικά κόμματα να σχηματίσουν Κυβέρνηση με τη συμμετοχή όλων για να σωθεί η χώρα!
Συζητώντας με φίλους για το συγκεκριμένο θέμα, διαπιστώνω, ότι την ίδια άποψη εκφράζουν αρκετοί! Άρα θα μπορούσε η άποψη να είναι αρκετά ισχυρή!
Ας δούμε όμως πως τα κόμματα διαχειρίστηκαν αυτήν την λαϊκή εντολή!
Η εντολή της 6ης Μαΐου του 2012 ήταν η γνωστή αποτυχία συνεννόησης των κομμάτων! Με διάφορα τερτίπια δεν κατέστη δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας! Με διάφορες δικαιολογίες τα κόμματα μόνο που δεν αλληλοσφαγιάστηκαν! (Θα το έκαναν, αν μπορούσαν)!!
Ο ΣΥΡΙΖΑ πεισματικά δεν συμμετέχει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή έστω αριστερής απόχρωσης! Το ερώτημα είναι πηγαίο : Τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ , αν είχε εφαρμοστεί το εκλ. σύστημα της απλής και άδολης αναλογικής !
Φθάνουμε αισίως στις 17 Ιουνίου 2012 για τις επαναληπτικές εκλογές! Γνωστά τα αποτελέσματα! Έχουμε επτακομματική Βουλή! Η λαϊκή εντολή παραμένει η ίδια !! Σχηματίστε κυβέρνηση όλοι μαζί! Συνεργαστείτε για να σωθεί η χώρα!!! Ό κ. Βενιζέλος τη χαρακτήρισε κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης! Ο χαρακτηρισμός θα έλεγα ότι αποδίδει τη λαϊκή εντολή!
Το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με κανέναν και σε τίποτα, οπότε μένει εκτός! Επιλογή συνειδητή ! Η κ Παπαρήγα πιστεύει, ότι πρέπει να χρεοκοπήσει η χώρα, χωρίς να μας αναλύει τι θα συμβεί την επόμενη μέρα ! Επιλέγει απλά και σταθερά το γνωστό καταγγελτικό λόγο!
Μόνο που ο λαός περιμένει λύσεις!
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιλέγουν ρόλο αντιπολίτευσης, το ίδιο και η Χρυσή Αυγή!
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει για τον εαυτό του το ρόλο της Αξιωματικής αντιπολίτευσης !! Δεν ήταν έτοιμος να αναλάβει και να διαχειριστεί εξουσία ούτε καν να συμμετέχει σ΄ αυτή!
Όμως αυτός ο λαός περιμένει λύσεις!
Τα τρία γνωστά κόμματα καταβάλουν προσπάθειες και σχηματίζουν κυβέρνηση, θα έλεγα προς τιμή τους!!
Μη με αντικρούσετε με το επιχείρημα : Αυτοί τα έκαναν θάλασσα, ας τα υποστούν! Θα ήταν λάθος κι άδικο! Πόσοι βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ και στην ΔΗΜ.ΑΡ ή ακόμα στους Ανεξ. Έλληνες! Το ίδιο ισχύει και για τη ΝΔ! Αυτοί οι κομματικοί μετανάστες δεν έχουν καμία ευθύνη για ότι έγινε; Τι έκαναν για να αποτραπούν έστω κάποια λάθη! Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες χιλιάδων σκανδάλων και κλοπών! Δεν έκλεβαν υπουργοί, αλλά απλοί υπάλληλοι διαφόρων υπηρεσιών! Ακόμα - ακόμα τα κόμματα που τότε ήταν στη βουλή με τη στάση τους ή τις πράξεις και κινήσεις τους ή και αυτός ο ίδιος ο λαός μας δεν έχει καμιά ευθύνη ούτε όσο ένας κόκκος άμμου! ( Κάποτε σε μια παρέα είπα, ότι όλοι οι Έλληνες έκλεβαν, ότι κι όσο μπορούσε ο καθένας, έκλεβες δηλ. ένα ευρώ επειδή δεν μπορούσες να κλέψεις δύο κτλ. Μετά κάποιες διαμαρτυρίες για το βαρύ και άτοπο του λόγου, συμφώνησαν σχεδόν όλοι, ότι δεν είναι και πολύ διαφορετική η αλήθεια! ) Το «όλοι» βεβαίως είναι σχήμα λόγου!
Ο κόσμος δεν γνωρίζει τι σημαίνει και τι περιέχει η σύμβαση! Όλοι γνωρίζουν τι έχασαν ή τι χάνουν σε μισθούς, συντάξεις κτλ και δεν έχουν άδικο, όμως το περιεχόμενο της σύμβασης, μας είναι άγνωστο! Όλοι μας ακούμε και υπακούμε στα κόμματα που μας ή που δήθεν μας εκφράζουν και αναμασάμε, ότι αυτοί υποστηρίζουν χωρίς κατ΄ ανάγκη να συμφωνούμε σ΄ όλα! Αν προσωπικά είχα τη δυνατότητα, θα επέβαλλα να γίνει το δημοψήφισμα που δεν έγινε! Βεβαίως μετά από απόλυτη ενημέρωση της κατάστασης και φυσικά το περιεχόμενο της σύμβασης και τα επακόλουθα της θετικής ή αρνητικής ψήφου του λαού!
Δεν θα ήθελα να γίνω μάντης κακών, (δεν θα το ήθελα), αλλά με στροβιλίζει το ερώτημα : Μη τυχόν τα « σπάσουν » οι τρεις της κυβέρνησης! Η προτροπή μου θα ήταν να μη συμβεί κάτι τέτοιο, θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα, διότι σ΄ αυτή την περίπτωση μάλλον θα πηγαίναμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση!
Αν ίσχυε η απλή αναλογική!
Φανταστείτε να είχαμε στη βουλή 10 -12 κόμματα! Δεν θα μπορούσαμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση ούτε σε (4) τέσσερα χρόνια! Κι αν παρελπίδα είχε σχηματιστεί μια κάποια κυβέρνηση, τότε θα ήταν θέμα ημερών η κατάρρευση της!
Η στάση των κομμάτων στη σημερινή κατάσταση για το σχηματισμό κυβέρνησης δεν αφήνει περιθώρια για άλλες σκέψεις! Η απλή αναλογική σαν εκλογικό σύστημα καταδικάστηκε μια για πάντα!
Αν μας έπειθαν, ότι θα μπορούσε να γίνει – να σχηματιστεί κυβέρνηση για το καλό της χώρας, τότε ίσως ο λαός να διεκδικούσε απλή και άδολη αναλογική, αλλά το τελευταίο γεγονός μάλλον μας έπεισε, ότι η απλή αναλογική θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα παρά θα έλυνε κάποια απ΄ αυτά! Δεδομένου, ότι δεν έχουμε και την καλύτερη Τ.Α, θα ήμασταν πράγματι « και μη χειρότερα »!
Γι αυτό βέβαια δεν είναι άμοιροι ευθυνών το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, και άλλα μικρότερα κόμματα!
Με τη στάση των αριστερών κομμάτων σ΄ αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα αποδείχθηκε περίτρανα, ότι όχι απλά δεν θέλουμε την απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα, αλλά ότι δεν είμαστε καν σε θέση να τη διαχειριστούμε! Η ευκαιρία ήταν μοναδική, αλλά καταφέραμε να την απορρίψουμε!
Χρόνια τώρα το ΚΚΕ διεκδικεί την απλή αναλογική και όταν ήρθε η στιγμή να δείξει στο λαό πόσο δίκιο είχε, τα έκανε θάλασσα!
Το ίδιο ισχύει και για το ΣΥΡΙΖΑ! Δε γνωρίζω φυσικά, αν ήταν διεκδίκηση όλων των συνιστωσών του, πάντως κάποιες το είχαν πάγιο αίτημα που φυσικά κατάφεραν να το « στήσουν στον τοίχο » για πάντα!!
Δυστυχώς, δύσκολα θα τολμούσε κανεις να μιλήσει ή να διεκδικήσει απλή αναλογική!

Φλώρινα 19 Ιουλίου 2012

ΥΓ. Θα σας παρακαλούσα τα όποια σχόλιά σας, να είναι επώνυμα !

3 σχόλια:

  1. ΑΡΕ ΜΑΣ ΡΕ ΠΑΝΙΔΙ
    ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΙΣΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ\ΠΑΣΟΚΟΑΝΑΘΡΕΜΕΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. E...Τωρα βρε...αριστερε[που λεει ο λογος]το παραχ.... και συγνωμη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.