9 Μάη 1945 – 9 Μάη 2015: 70 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη των λαών
Εμπνεόμαστε - διδασκόμαστε από την ιστορία. Βγάζουμε συμπεράσματα για το σήμερα. Η Τ.Ε. Φλώρινας του ΚΚΕ σας προσκαλεί, την Κυριακή 10 Μάη 2015, στις 8:00΄ το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο, σε ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση, για να τιμήσουμε τα 70 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών.
Εμπνεόμαστε - διδασκόμαστε από την ιστορία. Βγάζουμε συμπεράσματα για το σήμερα. Η Τ.Ε. Φλώρινας του ΚΚΕ σας προσκαλεί, την Κυριακή 10 Μάη 2015, στις 8:00΄ το βράδυ, στο Εργατικό Κέντρο, σε ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση, για να τιμήσουμε τα 70 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών.
Για να θυμούνται οι παλιότεροι, να μαθαίνουν νέοι και να απαντώνται οι προκλήσεις, αφιερωμένο στους μεγάλους δημοκράταρους του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις 23 Αυγούστου του 1939 υπογράφτηκε στη Μόσχα, μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας του Χίτλερ και της Σοβιετικής Ρωσίας του Στάλιν, ένα Σύμφωνο μη Επίθεσης. Το σύμφωνο έμεινε γνωστό σαν «σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ» από τα ονόματα των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών που το υπέγραψαν. Τη γερμανική αντιπροσωπεία υποδέχθηκε στο Κρεμλίνο εκτός από τον Μολότοφ και ο ίδιος ο Στάλιν.
Το σύμφωνο όριζε ότι οι δυο χώρες υποχρεούνταν να μην επιτεθεί η μια στην άλλη. Επίσης, καθεμία έπρεπε να μείνει ουδέτερη, αν η άλλη εμπλακεί σε πόλεμο. Εκτός αυτού, σε μυστικό συμπληρωματικό πρωτόκολλο αποφασίστηκε η δημιουργία γερμανικών και σοβιετικών «σφαιρών επιρροής» στην Ευρώπη. Δηλαδή, με απλά λόγια, ολόκληρη η Ανατολική Ευρώπη μοιραζόταν ανάμεσα στις δυο δυνάμεις. Η Πολωνία θα μοιραζόταν μεταξύ των δυο χωρών με σύνορα τους ποταμούς Νάφερ, Βιστούλα και Σαν. Οι Βαλτικές χώρες και η Φινλανδία θα ανήκαν στη σοβιετική σφαίρα επιρροής –με εξαίρεση τη Λιθουανία. Οι γερμανικές μειονότητες στη σοβιετική σφαίρα θα έπρεπε να την εγκαταλείψουν.
Πρώτο θύμα του Συμφώνου ήταν η Πολωνία. Στη 1 Σεπτέμβρη 1939 οι ναζί επιτέθηκαν στη χώρα –με την έγκριση ή τη βολική ανοχή των Ρώσων. Δόθηκε έτσι το έναυσμα για το ξέσπασμα του Β΄ Παγκόσμιου, αφού μετά την εισβολή (στις 3/9/1939) η Αγγλία και η Γαλλία κήρυξαν τον πόλεμο κατά της χιτλερικής Γερμανίας. Λίγες μέρες αργότερα (17/9) εισέβαλε και ο στρατός του Στάλιν από ανατολικά. Σε ελάχιστες μέρες η Πολωνία ηττήθηκε και μέχρι την 1η Οκτώβρη οι νικητές τη μοιράστηκαν, όπως είχαν συμφωνήσει, και μετακίνησαν τα σύνορά τους αναλόγως. Στις 28 Σεπτέμβρη ο Ρίμπεντροπ πήγε ξανά αεροπορικώς στη Μόσχα για να συγκεκριμενοποιηθεί η μοιρασιά. Έτσι η Λιθουανία πέρασε τελικά στη σοβιετική σφαίρα επιρροής, ενώ η Γερμανία έλαβε για αντάλλαγμα μεγαλύτερο κομμάτι της Πολωνίας.
Έτσι είναι. Γιατί δεν το προχώρησες λίγο ακόμη;
ΔιαγραφήΑρχικά το ΚΚΕ, λόγω του συμφώνου Ρίμπεντροπ-Μολότοφ, δεν επιθυμούσε την αντίσταση κατά του Άξονα. Η "αντίσταση" ξεκίνησε αφού η Γερμανία επιτέθηκε στην ΕΣΣΔ. Ο όρος εντός εισαγωγικών, διότι το ΚΚΕ μάλλον σοβιετική υπεράσπιση έκανε παρά εθνική αντίσταση.
Απολαύστε...
https://www.youtube.com/watch?v=ombmSmh77GY
Αν ενθυμούμαι καλώς, εκτός από τους λαούς, και καπιταλιστές συνέβαλαν στην αντιφασιστική νίκη. Βεβαίως!... Ήταν οι ίδιοι που ενίσχυσαν τα μέγιστα τη ναζιστική μηχανή ολέθρου. Οι ίδιοι που, μαζί με καπιταλιστές της Γερμανίας, δημιούργησαν και γιγάντωσαν τον κομμουνισμό. Οι ίδιοι που γεννάνε κρίσεις, πολέμους, αντικομμουνιστικές και αντικαπιταλιστικές υστερίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσει που διδάσκεστε κιόλας από την Ιστορία...
Διογένης
ΕΣΥ ΑΜΦΙΒΑΛΛΩ ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΙ ΕΙΠΕΣ. ΠΟΛΥ ΣΚΟΤΑΔΙ ΔΙΟΓΕΝΗ. ΑΝΑΨΕ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΛΕΒΕΝΤΗΗΗΗΗΗΗΗ!
ΔιαγραφήΕπειδή πιάσαν δουλειά οι "φασίστες υπηρεσίας" για να θυμηθιύμε:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις 29 Σεπτέμβρη 1938 αρχίζει στο Μόναχο η τετραμερής διάσκεψη. Τη Γερμανία εκπροσωπεί ο Χίτλερ, την Αγγλία ο Τσάμπερλεν, τη Γαλλία ο Νταλαντιέ και την Ιταλία ο Μουσολίνι. Αντικείμενο της διάσκεψης είναι το μέλλον της Τσεχοσλοβακίας, την οποία ο Χίτλερ κατηγορούσε για καταπίεση των Γερμανών της Σουδητίας. Με την κατάπτυστη «Συμφωνία του Μονάχου», οι κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας με την προτροπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ικανοποίησαν όλες τις απαιτήσεις του Χίτλερ πιστεύοντας ότι έτσι θα τον στρέψουν κατά της Σοβιετικής Ενωσης.
Το γερμανοσοβιετικό σύμφωνο μη επίθεσης (Μολότοφ – Ρίμπεντροπ) της 23 Αυγούστου 1939 αποτέλεσε κίνηση της ΕΣΣΔ που έσωσε την Ευρώπη από τη χιτλερική χολέρα και προέκυψε μόνο μετά την άρνηση Αγγλίας – Γαλλίας για την από κοινού με την ΕΣΣΔ αντιμετώπιση της Γερμανίας. Ηταν μια κίνηση που επέτρεψε στη Σοβιετική Ενωση (σε μια στιγμή που ήδη είχε δεχτεί στο Ανατολικό της μέτωπο την επίθεση των Ιαπώνων) να αναδιοργανώσει τον Κόκκινο Στρατό και την οικονομία της, ώστε να καταφέρει – όπως και έγινε – να συντρίψει την επερχόμενη χιτλερική επίθεση. Αντίθετα, ήταν η συμφωνία του Μονάχου, ένα χρόνο πριν (30 Σεπτέμβρη 1938) μεταξύ των Χίτλερ, Μουσολίνι, Τσάμπερλεν και Νταλαντιέ, με την οποία Αγγλία και Γαλλία άνοιξαν το δρόμο για τη ναζιστική επιδρομή στην Ευρώπη. Εκεί ήταν που οι πρόγονοι των 409 αντικομμουνιστών προσέφεραν στρατηγικό πλεονέκτημα στον Χίτλερ, που, μέσω της κατάληψης της Τσεχοσλοβακίας, δε συνάντησε καμία άμυνα και κυρίως του προσέφεραν μια απομονωμένη ΕΣΣΔ έρμαιο – όπως ήλπιζαν – στις πολεμικές διαθέσεις του Γ” Ράιχ. Ενδεικτικό, πως όταν η ΕΣΣΔ τάχθηκε κατά της Συμφωνίας του Μονάχου και προσέφερε στρατιωτική βοήθεια στη Γαλλία έναντι της Γερμανίας, η Γαλλία απέρριψε τη σοβιετική βοήθεια. Ετσι, το Σύμφωνο «Μολότοφ – Ρίμπεντροπ» (που υπεγράφη έναν ολόκληρο χρόνο μετά τη συμφωνία του Μονάχου) ήταν το μοναδικό μέσο άμυνας που είχε απομείνει στη Σοβιετική Ενωση δεδομένων των συνθηκών. Εξασφάλισε στη χώρα 21 πολύτιμους μήνες προετοιμασίας, που κατόπιν αποδείχτηκαν ανεκτίμητοι στην πολεμική της προεργασίας ενόψει της αναπόφευκτης γερμανικής επίθεσης.
Γιαυτό και μέχρι να καταλάβει ο παππούλης σας ότι του επιτίθενταν οι Γερμανοί, αυτοί είχαν φτάσει μέχρι το Κίεβο.
ΔιαγραφήΜα πότε πια θα πάψετε να λατρεύετε σαν θεό ένα τέτοιο ελεεινό και αιμοσταγή δικτάτορα;
Αλλά τι να περιμένεις από ένα κόμμα που περίμενε από την Μόσχα να του διορίζει τους Γενικούς Γραμματείς. Τέτοια δημοκρατία πια!
Καλά, εσύ ή μας δουλεύεις ή κοιμάσαι όρθιος. Ως υπέρμαχος του ΚΚΕ και του Στάλιν που είσαι, κάλλιστα μπορεί να ισχύουν και τα δύο συγχρόνως...
ΔιαγραφήΤο σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότοφ ήταν "μια κίνηση που επέτρεψε στη Σοβιετική Ένωση –σε μια στιγμή που ήδη είχε δεχτεί στο ανατολικό της μέτωπο την επίθεση των Ιαπώνων– να αναδιοργανώσει τον Κόκκινο Στρατό και την οικονομία της, ώστε να καταφέρει να συντρίψει την επερχόμενη χιτλερική επίθεση", μας λέτε. "Εξασφάλισε στη χώρα 21 πολύτιμους μήνες προετοιμασίας, που κατόπιν αποδείχτηκαν ανεκτίμητοι στην πολεμική της προεργασία, ενόψει της αναπόφευκτης γερμανικής επίθεσης."
Ώστε, και οι Σοβιετικοί γνώριζαν –παρά τις συμφωνίες με τους Γερμανούς– ότι θα δεχτούν επίθεση από αυτούς.
Ας δούμε, λοιπόν, τι έκαναν οι Σοβιετικοί στους "21 πολύτιμους μήνες προετοιμασίας", που –προς Θεού– δεν είχαν άλλες βλέψεις, η μοναδική τους έγνοια ήταν να σώσουν την Ευρώπη από τη χιτλερική χολέρα, πέραν της αντιμετώπισης των Ιαπώνων...
Πατάμε Ctrl+F (ή Ctrl+G), πληκτρολογούμε στο πεδίο αναζήτησης "σοβιετ" και για περεταίρω "ρωσι", και μαθαίνουμε για τις "προετοιμασίες" των Σοβιετικών μέχρι και τον "Ιούνη" του ’41:
http://www.ww2.gr/index.php?option=timeline&date=all
Με αυτές τις "προετοιμασίες" ο Στάλιν απέσπασε ορισμένες από τις περιοχές που είχε παραχωρήσει η Ρωσία στους Γερμανούς το 1917, με τη "βεβιασμένη" συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόβσκ...
"Όταν η ΕΣΣΔ τάχθηκε κατά της Συμφωνίας του Μονάχου και προσέφερε στρατιωτική βοήθεια στη Γαλλία έναντι της Γερμανίας, η Γαλλία απέρριψε τη σοβιετική βοήθεια", λέτε.
Όμως ΕΣΣΔ και Γερμανία δέχτηκαν, υπέγραψαν και πραγματοποίησαν χρηματοπιστωτικές και εμπορικές συμβάσεις –μεταξύ αυτών και πολεμικού υλικού– (19/8/1939, 11/2/1940, 10/1/1941).
Τώρα...
Με βάση τα προηγούμενα σχόλια, η μία εκδοχή είναι υπέρ της άποψης ότι, Γερμανία και ΕΣΣΔ ήθελαν να μοιράσουν την Ανατολική Ευρώπη. Η άλλη εκδοχή υποστηρίζει ότι, Αγγλία, Γαλλία και Ιταλία, με την προτροπή των ΗΠΑ, άνοιξαν τον δρόμο για τη ναζιστική επιδρομή στην Ευρώπη, με τελικό στόχο την ΕΣΣΔ και τον κομμουνισμό.
Όπως και νά ’χει, παραβλέπεται το γεγονός ότι η Γερμανία χωρίς τη στήριξη των Αμερικανών –πριν και κατά τη διάρκεια του Πολέμου– ούτε που θα διανοείτο να ξεκινήσει έναν τέτοιο πόλεμο.
Ας μας πει τώρα κάποιος, ποιοι έλεγχαν την οικονομία της Αμερικής, μέσω του τραπεζικού της συστήματος κυριότατα, και αν αυτοί είχαν καμία σχέση με την Ευρώπη και ιδίως με τη Γερμανία, αλλά και με την Αγγλία και την "αμέτοχη" Ελβετία. Ας μας πει κάποιος ποιοι ήταν οι εμπνευστές και προπαγανδιστές του κομμουνισμού, ποιοι χρηματοδότησαν την Ιαπωνία για να επιτεθεί στην τσαρική Ρωσία, ποιοι χρηματοδότησαν τις επαναστάσεις που ακολούθησαν και ανέτρεψαν τον Τσάρο, ποιοι νομιμοποίησαν το πραξικόπημα των μπολσεβίκων που κατέλαβαν την εξουσία και ίδρυσαν την ΕΣΣΔ, ποιοι συναλλάσσονταν με την ηγεσία της ΕΣΣΔ, ποιοι την διέλυσαν και σε ποιους την παραχώρησαν, αυτήν και όλο το ανατολικό μπλοκ μετά την κατάρρευσή του. Ας μας πει κάποιος τι σχέση έχουν μεταξύ τους οι βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, οι πρώην ή νυν, ισχυρές ή "διακοσμητικές", και τι σχέση έχουν με τους ανωτέρω εμπλεκόμενους σε όλες αυτές τις αιματηρές περιπέτειες της ανθρωπότητας. Ποιος θα μας διαφωτίσει; Ο Περισσός;
Διογένης
Και 66 χρόνια από τη νίκη του ελληνικού στρατού εναντίον των ξενοκινήτων ανταρτών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιου "ελληνικού"; των 100.000 Άγγλων στρατιωτών και των γερμανοτσολιάδων στα Δεκεμβριανα; των αμερικανικών ναπάλμ στον Γράμμο; αυτού που ειχε για επίσημο αρχιστράτηγο κάποιον Σκομπυ και κάποιον Βαν Φλιτ; αυτού που συγκροτήθηκε μόνο με τα αμερικανικά δολάρια του σχ. Μάρσαλ. Πλάκα μας κάνεις. ...
ΔιαγραφήΤο ΚΚΕ ζει στην κοσμάρα του. Δεν βλέπει τα χάλια του, ο αντιφασισμός το μάρανε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκόμα λιβανίζει τον ματωμένο βρυκόλακα τον Στάλιν, που επί δεκαετίες αυτός και οι ομόλογοί του μετέτρεψαν την Σοβιετική Ένωση σε επίγεια κόλαση. Η φρίκη της ΕΣΣΔ δεν ξεχνιέται, σύντροφοι. Είστε πολύ χειρότεροι από αυτούς που κατηγοράτε.
Σύντροφοι, κάντε κάτι καλό στη ζωή σας. Αποκηρύξτε τον αιματοβαμμένο σταλινισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι ντροπή και δεν πονάει. Και επίσης δεν παύετε να είστε Αριστεροί, αφοί τόσο το θέλετε.